Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z zaawansowanymi treściami dotyczącymi nutrigenomiki i nutrigenetyki oraz zrozumieniem ich roli w określaniu indywidualnej odpowiedzi organizmu ludzkiego na różne składniki diety oraz związków między genami ludzkimi a metabolizmem określonych składników odżywczych. Przez analizę interakcji gen-dietetyka, studenci zdobędą wiedzę pozwalającą na lepsze zrozumienie mechanizmów, które kształtują zdrowie i choroby związane z żywieniem, umożliwiając jednocześnie indywidualne podejście do rekomendacji dietetycznych.
Wymagania wstępne
Wiedza w zakresie biologii, biochemii, genetyki oraz żywienia człowieka.
Zakres tematyczny
Wykłady:
Wprowadzenie do nutrigenomiki i nutrigenetyki: podstawowe koncepcje i definicje.
Genom człowieka a odpowiedź na składniki diety.
Rola genów w metabolizmie makroskładników: białek, węglowodanów i tłuszczów.
Wpływ genów na przyswajanie i metabolizm witamin.
Nutrigenomika i nutrigenetyka w kontekście zdrowia metabolicznego.
Geny i ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego: rola diety.
Polimorfizmy genetyczne i indywidualne zapotrzebowanie na składniki mineralne.
Genetyka smaku i preferencje żywieniowe.
Nutrigenomika a ryzyko otyłości i regulacja masy ciała.
Znaczenie genów w procesach detoksykacji i eliminacji toksyn z organizmu.
Nutrigenomika a ryzyko chorób nowotworowych.
Genetyka i wpływ diety na zdrowie układu pokarmowego.
Nutrigenomika w kontekście starzenia się organizmu.
Geny i reakcje alergiczne na pokarmy.
Znaczenie genów w metabolizmie kofeiny i innych substancji psychoaktywnych.
Nutrigenomika a zdrowie psychiczne: wpływ diety na funkcjonowanie mózgu.
Genetyka i rola dietetycznych antyoksydantów w ochronie przed stresem oksydacyjnym.
Nutrigenomika i skutki spożywania alkoholu: różnice między jednostkami genetycznymi.
Geny a wpływ diet na układ odpornościowy.
Nutrigenomika a ryzyko chorób autoimmunologicznych.
Genetyka a wpływ diety na zdrowie kości.
Nutrigenomika a wpływ diety na funkcjonowanie układu nerwowego.
Geny a wpływ diety na ryzyko cukrzycy typu 2.
Nutrigenomika a wpływ diety na zdrowie skóry.
Genetyka i wpływ diety na zdrowie oczu.
Nutrigenomika a wpływ diety na funkcjonowanie układu hormonalnego.
Geny a wpływ diety na ryzyko chorób neurodegeneracyjnych.
Nutrigenomika a skład mikrobiomu jelitowego: wpływ diety na zdrowie jelit.
Geny a wpływ diety na ryzyko wystąpienia zaburzeń metabolicznych u dzieci.
Nutrigenomika a personalizacja diety: jak wykorzystać wiedzę o genach w planowaniu żywienia.
Metody kształcenia
Metody podające: wykład informacyjny (konwencjonalny), wykład problemowy, wykład konwersatoryjny.
Metody poszukujące: studium przypadku.
Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się
Opis efektu
Symbole efektów
Metody weryfikacji
Forma zajęć
Warunki zaliczenia
Test końcowy z pytaniami otwartymi i zamkniętymi. Warunkiem otrzymania oceny pozytywnej jest udzielenie minimum 50% poprawnych odpowiedzi (uzyskanie 50% maksymalnej liczby punktów).
Literatura podstawowa
Chmurzyńska A., NUTRIGENOMIKA, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2022.
Pieszka M., Pietras M.P., NOWE KIERUNKI W BADANIACH ŻYWIENIOWYCH – NUTRIGENOMIKA., Rocz. Nauk. Zoot., 2010.
Literatura uzupełniająca
Ferguson L.R. NUTRIGENOMICS AND NUTRIGENETICS IN FUNCTIONAL FOODS AND PERSONALIZED NUTRITION, CRC Press, 2014.
Sanders T, Emery P MOLECULAR BASIS OF HUMAN NUTRITION, Taylor& Francis, 2003.
Shanahan C, Shanahan L., (tłumaczenie Babicz K.) DNA ŻYWIENIA, Galaktyka 2022.
Uwagi
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 24-08-2023 20:50)
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Korzystając z niniejszej strony, wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej.