SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Nutrigenomika i nutrigenetyka - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Nutrigenomika i nutrigenetyka
Kod przedmiotu 01.0-WB-TŻŻCD-Nin-S23
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka
Profil praktyczny
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr letni 2023/2024
Informacje o przedmiocie
Semestr 2
Liczba punktów ECTS do zdobycia 2
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr Justyna Korycka - Korwek
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 30 2 18 1,2 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z zaawansowanymi treściami dotyczącymi nutrigenomiki i nutrigenetyki oraz zrozumieniem ich roli w określaniu indywidualnej odpowiedzi organizmu ludzkiego na różne składniki diety oraz związków między genami ludzkimi a metabolizmem określonych składników odżywczych. Przez analizę interakcji gen-dietetyka, studenci zdobędą wiedzę pozwalającą na lepsze zrozumienie mechanizmów, które kształtują zdrowie i choroby związane z żywieniem, umożliwiając jednocześnie indywidualne podejście do rekomendacji dietetycznych.

Wymagania wstępne

Wiedza w zakresie biologii, biochemii, genetyki oraz żywienia człowieka.

Zakres tematyczny

Wykłady:

  1. Wprowadzenie do nutrigenomiki i nutrigenetyki: podstawowe koncepcje i definicje.
  2. Genom człowieka a odpowiedź na składniki diety.
  3. Rola genów w metabolizmie makroskładników: białek, węglowodanów i tłuszczów.
  4. Wpływ genów na przyswajanie i metabolizm witamin.
  5. Nutrigenomika i nutrigenetyka w kontekście zdrowia metabolicznego.
  6. Geny i ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego: rola diety.
  7. Polimorfizmy genetyczne i indywidualne zapotrzebowanie na składniki mineralne.
  8. Genetyka smaku i preferencje żywieniowe.
  9. Nutrigenomika a ryzyko otyłości i regulacja masy ciała.
  10. Znaczenie genów w procesach detoksykacji i eliminacji toksyn z organizmu.
  11. Nutrigenomika a ryzyko chorób nowotworowych.
  12. Genetyka i wpływ diety na zdrowie układu pokarmowego.
  13. Nutrigenomika w kontekście starzenia się organizmu.
  14. Geny i reakcje alergiczne na pokarmy.
  15. Znaczenie genów w metabolizmie kofeiny i innych substancji psychoaktywnych.
  16. Nutrigenomika a zdrowie psychiczne: wpływ diety na funkcjonowanie mózgu.
  17. Genetyka i rola dietetycznych antyoksydantów w ochronie przed stresem oksydacyjnym.
  18. Nutrigenomika i skutki spożywania alkoholu: różnice między jednostkami genetycznymi.
  19. Geny a wpływ diet na układ odpornościowy.
  20. Nutrigenomika a ryzyko chorób autoimmunologicznych.
  21. Genetyka a wpływ diety na zdrowie kości.
  22. Nutrigenomika a wpływ diety na funkcjonowanie układu nerwowego.
  23. Geny a wpływ diety na ryzyko cukrzycy typu 2.
  24. Nutrigenomika a wpływ diety na zdrowie skóry.
  25. Genetyka i wpływ diety na zdrowie oczu.
  26. Nutrigenomika a wpływ diety na funkcjonowanie układu hormonalnego.
  27. Geny a wpływ diety na ryzyko chorób neurodegeneracyjnych.
  28. Nutrigenomika a skład mikrobiomu jelitowego: wpływ diety na zdrowie jelit.
  29. Geny a wpływ diety na ryzyko wystąpienia zaburzeń metabolicznych u dzieci.
  30. Nutrigenomika a personalizacja diety: jak wykorzystać wiedzę o genach w planowaniu żywienia.

Metody kształcenia

Metody podające: wykład informacyjny (konwencjonalny), wykład problemowy, wykład konwersatoryjny.

Metody poszukujące: studium przypadku.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Test końcowy z pytaniami otwartymi i zamkniętymi. Warunkiem otrzymania oceny pozytywnej jest udzielenie minimum 50% poprawnych odpowiedzi (uzyskanie 50% maksymalnej liczby punktów).

Literatura podstawowa

  1. Chmurzyńska A., NUTRIGENOMIKA, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2022.
  2. Pieszka M., Pietras M.P., NOWE KIERUNKI W BADANIACH ŻYWIENIOWYCH – NUTRIGENOMIKA., Rocz. Nauk. Zoot., 2010.

 

Literatura uzupełniająca

  1. Ferguson L.R. NUTRIGENOMICS AND NUTRIGENETICS IN FUNCTIONAL FOODS AND PERSONALIZED NUTRITION, CRC Press, 2014.
  2. Sanders T, Emery P MOLECULAR BASIS OF HUMAN NUTRITION, Taylor& Francis, 2003. 
  3. Shanahan C, Shanahan L., (tłumaczenie Babicz K.) DNA ŻYWIENIA, Galaktyka 2022.

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 24-08-2023 20:50)