SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Analiza żywności I - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Analiza żywności I
Kod przedmiotu 01.0-WB-TŻŻCD-AżI-S23
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka
Profil praktyczny
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr letni 2023/2024
Informacje o przedmiocie
Semestr 2
Liczba punktów ECTS do zdobycia 5
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Agnieszka Mirończyk
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 9 0,6 Egzamin
Laboratorium 45 3 27 1,8 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zaznajomienie studentów z aktami prawnymi dotyczącymi kontroli jakości żywności. Zapoznanie z metodami analizy jakościowej i ilościowej oraz analizy sensorycznej i oceny organoleptycznej, mającymi zastosowanie w analizie żywności. Nabycie przez studentów umiejętności przygotowania próbek produktów spożywczych do badań oraz przeprowadzania oceny jakości wybranych produktów spożywczych przy wykorzystaniu odpowiednich metod analitycznych. 

Wymagania wstępne

Podstawowa wiedza z zakresu chemii ogólnej i nieorganicznej, chemii organicznej, biochemii i chemii żywności.

Zakres tematyczny

Wykład:

  1. Rola i znacznie analizy żywności.
  2. Statystyczna kontrola jakości żywności.
  3. Zasady pobierania i przygotowywania próbek żywności do analizy.
  4. Analiza sensoryczna i ocena organoleptyczna żywności.
  5. Analiza chemiczna żywności.
  6. Współczesne metody instrumentalne w analizie żywności.
  7. Metody mikrobiologiczne analizy żywności. 
  8. Błędy w analizie żywności.
  9. Wykrywanie zafałszowań żywności.

Laboratorium:

  1. Zasady bezpiecznej pracy w laboratorium. Analiza sensoryczna i ocena organoleptyczna żywności.
  2. Oznaczanie kwasowości wybranych produktów spożywczych.
  3. Oznaczanie zwartości białka i azotu w produktach spożywczych.
  4. Oznaczanie zawartości tłuszczów.
  5. Oznaczanie zawartości cukrów i alkoholu etylowego w produktach spożywczych.
  6. Oznaczanie wybranych składników mineralnych w produktach spożywczych.
  7. Oznaczanie zawartości wybranych witamin w żywności.
  8. Oznaczanie zawartości chlorków w wybranych produktach spożywczych.
  9. Oznaczanie szczawianów rozpuszczalnych w wybranych grupach żywności.
  10. Wykrywanie związków antyoksydacyjnych w żywności.
  11. Wykrywanie barwników syntetycznych w produktach żywnościowych.
  12. Wykrywanie i oznaczanie konserwantów w żywności.
  13. Wykrywanie zafałszowań żywności.
  14. Zajęcia odróbkowe. Zaliczenie.

Metody kształcenia

Metody podające:

- wykład informacyjny (konwencjonalny)

- wykład konwersatoryjny

 

Metody poszukujące:

- laboratoryjna (eksperymentu) realizowana z wykorzystaniem sprzętu laboratorium chemicznego i instrumentalnych metod jakościowej i ilościowej analizy chemicznej.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Wykład – pozytywna ocena z egzaminu pisemnego z pytaniami zamkniętymi i otwartymi; czas trwania 1 h. Pozytywną ocenę uzyskuje student po udzieleniu 50% poprawnych odpowiedzi.

Laboratorium - warunkiem zaliczenia jest wykonanie wszystkich ćwiczeń laboratoryjnych, przewidzianych do realizacji w ramach programu laboratorium.
Ocenie podlegają: dwa kolokwia w formie pisemnej, opisowej – ocena pozytywna po otrzymaniu 50% możliwych do uzyskania punktów; sprawozdania z wykonanych doświadczeń (poprawność opracowania i interpretacji uzyskanych wyników, estetyka pracy) oraz stopień opanowania umiejętności praktycznych.

Ocena końcowa to średnia arytmetyczna ocen cząstkowych (po 50% z części wykładowej i laboratoryjnej).

Literatura podstawowa

  1. Fortuna T. (red.), Podstawy analizy i oceny jakości żywności, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Krakowie, Kraków 2018.
  2. Gronowska-Senger A. (red.), Analiza żywności -zbiór ćwiczeń, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2018.
  3. Kumirska J., Gołębiowski M., Paszkiewicz M., Bychowska A., Analiza żywności, Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk 2010.
  4. Nogal-Kałucka M. (red.), Analiza żywności, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Poznań 2010.
  5. Szłyk E., Cichosz M., Jastrzębska A., Kurzawa M., Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności, Wydawnictwo Naukowe UMK, Toruń 2015.

Literatura uzupełniająca

1. Journal of Food Composition and Analysis  czasopismo bazy ScienceDirect wydawnictwa Elsevier.

 

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 24-08-2023 21:18)