SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Analiza żywności I |
Kod przedmiotu | 01.0-WB-TŻŻCD-AżI-S23 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Technologia żywności i żywienie człowieka |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr letni 2023/2024 |
Semestr | 2 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 5 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Egzamin |
Laboratorium | 45 | 3 | 27 | 1,8 | Zaliczenie na ocenę |
Zaznajomienie studentów z aktami prawnymi dotyczącymi kontroli jakości żywności. Zapoznanie z metodami analizy jakościowej i ilościowej oraz analizy sensorycznej i oceny organoleptycznej, mającymi zastosowanie w analizie żywności. Nabycie przez studentów umiejętności przygotowania próbek produktów spożywczych do badań oraz przeprowadzania oceny jakości wybranych produktów spożywczych przy wykorzystaniu odpowiednich metod analitycznych.
Podstawowa wiedza z zakresu chemii ogólnej i nieorganicznej, chemii organicznej, biochemii i chemii żywności.
Wykład:
Laboratorium:
Metody podające:
- wykład informacyjny (konwencjonalny)
- wykład konwersatoryjny
Metody poszukujące:
- laboratoryjna (eksperymentu) realizowana z wykorzystaniem sprzętu laboratorium chemicznego i instrumentalnych metod jakościowej i ilościowej analizy chemicznej.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Wykład – pozytywna ocena z egzaminu pisemnego z pytaniami zamkniętymi i otwartymi; czas trwania 1 h. Pozytywną ocenę uzyskuje student po udzieleniu 50% poprawnych odpowiedzi.
Laboratorium - warunkiem zaliczenia jest wykonanie wszystkich ćwiczeń laboratoryjnych, przewidzianych do realizacji w ramach programu laboratorium.
Ocenie podlegają: dwa kolokwia w formie pisemnej, opisowej – ocena pozytywna po otrzymaniu 50% możliwych do uzyskania punktów; sprawozdania z wykonanych doświadczeń (poprawność opracowania i interpretacji uzyskanych wyników, estetyka pracy) oraz stopień opanowania umiejętności praktycznych.
Ocena końcowa to średnia arytmetyczna ocen cząstkowych (po 50% z części wykładowej i laboratoryjnej).
1. Journal of Food Composition and Analysis czasopismo bazy ScienceDirect wydawnictwa Elsevier.
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 24-08-2023 21:18)