Pozyskanie wiedzy i umiejętności praktycznych o metodach i narzędziach oceny stanu odżywienia człowieka.
Wymagania wstępne
Podstawowa wiedza z zakresu żywienia człowieka i fizjologii organizmu.
Zakres tematyczny
Wykłady:
Stan odżywienia - definicje, pojęcia, skala, przyczyny występowania zaburzeń.
Charakterystyka rodzajów zaburzeń stanu odżywienia.
Kryteria i metody oceny stanu odżywienia i sposobu odżywiania.
Wywiad żywieniowy i inne formy, jako narzędzie oceny sposobu odżywiania.
Badania biochemiczne i immunologiczne, jako sposób oceny stanu odżywienia.
Badania antropometryczne, jako sposób oceny stanu odżywienia.
Metody oceny stanu odżywienia grup ludności, w tym pacjentów różnych palcówek opieki – metody, wytyczne, kryteria, organy i instytucje odpowiedzialne.
Laboratorium
Wykonanie i interpretacja pomiarów antropometrycznych za pomocą dostępnych sprzętów i urządzeń.
Przygotowanie i przeprowadzenie wywiadów żywieniowych zgodnie za założeniami omówionych metod.
Przygotowanie oceny stanu odżywienia i sposobu odżywiania na podstawie uzyskanych na wcześniejszych zajęciach danych (z wykorzystaniem programów dietetycznych). Prezentacja wyników i wniosków. Przygotowanie wyników i wniosków w formie pisemnej.
Praktyczna ocena stanu odżywienia pacjentów na postawie odpowiedzi zawartych w formularzach (przykłady pacjentów), zastosowanie różnych skali punktowych do oceny, interpretacja wyników. Prezentacja wyników pracy. Przygotowanie wyników pracy w formie pisemnej.
Metody kształcenia
Metoda podająca: wykład informacyjny.
Metody poszukujące (ćwiczeniowo-praktyczne): studium przypadku, ćwiczeniowa, laboratoryjna.
Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się
Opis efektu
Symbole efektów
Metody weryfikacji
Forma zajęć
Warunki zaliczenia
Warunkiem zaliczenia wykładów jest pozytywna ocena z kolokwium zaliczeniowego (minimum 60% poprawnych odpowiedzi). Kolokwium ma postać testu z pytaniami zamkniętymi i otwartymi, krótkiej odpowiedzi.
Podstawą zaliczenia ćwiczeń jest systematyczna realizacja zadań i pozytywna ocena wyników tej realizacji (minimum dostateczna). Realizację zadań potwierdzają sprawozdania z ćwiczeń (laboratoriów) i inne prace pisemne oraz obserwacja przebiegu realizacji przez prowadzącego zajęcia. Sprawozdania mają zawierać wyniki pomiarów oraz ich interpretację. Prace pisemne są formą realizacji zadania, np. przygotowanie ankiety oceny stanu odżywienia, czy interpretacja wyników badania ankietowego, analiza zadanego przypadku.
Ocena końcowa z przedmiotu jest w 50% zależna od oceny z ćwiczeń i w 50% zależna od oceny z kolokwium zaliczeniowego.
Ciborowska H., A. Rudnicka A.:, Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka PZWL Warszawa 2018
Gawęcki J. (Redakcja): Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Tom1. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2016.
Gawęcki J., Roszkowski W, F.: Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3, PWN, Warszawa 2023
Grzymisławski M., Gawęcki J.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego, PWN, Warszawa 2016
Siddiqui N.I., Khan S.A., Shoeb M., Bose S., Anthropometric Predictors of Bio-Impedance Analysis (BIA) Phase Angle in Healthy Adults, Journal of Clinical and Diagnostic Research, 2016; 10(6): CC01-CC04
Kłęk S., Jankowski M., Kruszewski W.J. i wsp., Clinical nutrition in oncology: Polish recommendations, Oncology in Clinical Practice, 2015; 11: 172-188
Fizia K., Gętek M., Czech N. i wsp., Metody oceny stanu odżywienia u chorych na nowotwory, Pielęgniarstwo Polskie, 2013; 2(48): 105-110.
World Health Organization (WHO). Obesity. Preventing and Managing the Global Epidemic. Report of the WHO Consultation on obesity, Geneva 1998.
Ostrowska L: Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce, PZWL Warszawa 2018
Literatura uzupełniająca
Austin Journal of Nutrition & Metabolism ISSN: 2573-5330
Austin Journal of Nutrition and Food Sciences ISSN: 2381- 8980
Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J.: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie,. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego, Warszawa 2020.
The safety of vitamins and minerals. An overview of the US Institute of Medicine’s risk assessment, ERNA 2002.
World Health Organization (WHO). Obesity. Preventing and Managing the Global Epidemic. Report of the WHO Consultation on obesity, Geneva 1998.
Uwagi
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 24-08-2023 21:09)
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Korzystając z niniejszej strony, wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej.