SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Stan odżywienia człowieka z elementami antropometrycznymi - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Stan odżywienia człowieka z elementami antropometrycznymi
Kod przedmiotu 01.0-WB-TŻŻCD-Socea-S23
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka
Profil praktyczny
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr letni 2023/2024
Informacje o przedmiocie
Semestr 2
Liczba punktów ECTS do zdobycia 2
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Bogna Latacz
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę
Laboratorium 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Pozyskanie wiedzy i umiejętności praktycznych o metodach i narzędziach oceny stanu odżywienia człowieka.

Wymagania wstępne

Podstawowa wiedza z zakresu żywienia człowieka i fizjologii  organizmu.

Zakres tematyczny

Wykłady:

  1. Stan odżywienia  - definicje, pojęcia, skala, przyczyny występowania zaburzeń.
  2. Charakterystyka rodzajów zaburzeń stanu odżywienia.
  3. Kryteria i metody oceny stanu odżywienia i sposobu odżywiania.
  4. Wywiad żywieniowy i inne formy, jako narzędzie oceny sposobu odżywiania.
  5. Badania biochemiczne i immunologiczne, jako sposób oceny stanu odżywienia.
  6. Badania antropometryczne, jako sposób oceny stanu odżywienia.
  7. Metody oceny stanu odżywienia grup ludności, w tym pacjentów różnych  palcówek opieki – metody, wytyczne, kryteria, organy i instytucje odpowiedzialne.

Laboratorium

  1. Wykonanie i interpretacja pomiarów antropometrycznych za pomocą dostępnych sprzętów i urządzeń.
  2. Przygotowanie i przeprowadzenie wywiadów żywieniowych zgodnie za założeniami omówionych metod.
  3. Przygotowanie oceny stanu odżywienia i sposobu odżywiania na podstawie uzyskanych na wcześniejszych zajęciach danych (z wykorzystaniem programów dietetycznych). Prezentacja wyników i wniosków. Przygotowanie wyników i wniosków w formie pisemnej.
  4. Praktyczna ocena stanu odżywienia pacjentów na postawie odpowiedzi zawartych w formularzach (przykłady pacjentów), zastosowanie różnych skali punktowych do oceny, interpretacja wyników. Prezentacja wyników pracy. Przygotowanie wyników pracy w formie pisemnej.

Metody kształcenia

Metoda podająca: wykład informacyjny.

Metody poszukujące (ćwiczeniowo-praktyczne): studium przypadku, ćwiczeniowa, laboratoryjna. 

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Warunkiem zaliczenia wykładów  jest pozytywna ocena z kolokwium zaliczeniowego (minimum 60% poprawnych odpowiedzi). Kolokwium ma postać testu z pytaniami zamkniętymi i otwartymi, krótkiej odpowiedzi.

Podstawą zaliczenia ćwiczeń jest systematyczna realizacja zadań i pozytywna  ocena wyników tej realizacji (minimum dostateczna). Realizację zadań potwierdzają sprawozdania z ćwiczeń (laboratoriów) i  inne prace pisemne oraz obserwacja przebiegu realizacji przez prowadzącego zajęcia. Sprawozdania mają zawierać wyniki pomiarów oraz ich interpretację. Prace pisemne są formą realizacji zadania, np. przygotowanie ankiety oceny stanu odżywienia, czy interpretacja wyników badania ankietowego, analiza zadanego przypadku.

Ocena końcowa z przedmiotu jest w 50% zależna od oceny z ćwiczeń i w 50% zależna od oceny z kolokwium zaliczeniowego.

Literatura podstawowa

  1. Appleton O.,  Vanbergen O.(redakcja naukowa Brzozowski T.): Metabolizm i żywienie (wyd. 4), Edra Urban & Partner, Wrocław 2022
  2. Ciborowska H.,  A. Rudnicka A.:, Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka PZWL Warszawa 2018
  3. Gawęcki J. (Redakcja): Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Tom1. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2016.
  4. Gawęcki J., Roszkowski W, F.: Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3, PWN, Warszawa 2023
  5.  Grzymisławski M., Gawęcki J.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego, PWN, Warszawa  2016
  6. Siddiqui N.I., Khan S.A., Shoeb M., Bose S., Anthropometric Predictors of Bio-Impedance Analysis (BIA) Phase Angle in Healthy Adults, Journal of Clinical and Diagnostic Research, 2016; 10(6): CC01-CC04
  7. Kłęk S., Jankowski M., Kruszewski W.J. i wsp., Clinical nutrition in oncology: Polish recommendations, Oncology in Clinical Practice, 2015; 11: 172-188
  8. Fizia K., Gętek M., Czech N. i wsp., Metody oceny stanu odżywienia u chorych na nowotwory, Pielęgniarstwo Polskie, 2013; 2(48): 105-110.
  9. World Health Organization (WHO). Obesity. Preventing and Managing the Global Epidemic. Report of the WHO Consultation on obesity, Geneva 1998.
  10. Ostrowska L: Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce, PZWL Warszawa 2018

Literatura uzupełniająca

  1. Austin Journal of Nutrition & Metabolism  ISSN: 2573-5330
  2. Austin Journal of Nutrition and Food Sciences   ISSN: 2381- 8980
  3. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska  J.: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie,. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego,   Warszawa 2020.
  4. The safety of vitamins and minerals. An overview of the US Institute of Medicine’s risk assessment, ERNA 2002.
  5. World Health Organization (WHO). Obesity. Preventing and Managing the Global Epidemic. Report of the WHO Consultation on obesity, Geneva 1998.

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 24-08-2023 21:09)