SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Etiologia zoonoz pokarmowych - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Etiologia zoonoz pokarmowych
Kod przedmiotu 01.0-WB-TŻŻCD-Ezp-S23
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka
Profil praktyczny
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr letni 2023/2024
Informacje o przedmiocie
Semestr 4
Liczba punktów ECTS do zdobycia 2
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Agnieszka Ważna
  • dr Renata Grochowalska
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę
Laboratorium 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Celem przedmiotu jest zdobycie przez studenta wiedzy o czynnikach wywołujących zoonozy pokarmowe, głównie w odniesieniu do pasożytów wewnętrznych rozprzestrzeniających się wraz z produktami żywnościowymi. Przedstawiona zostanie biologia pasożytów, ich cykle rozwojowe. Celem jest powiązanie faz rozwojowych pasożytów z różnymi produktami pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, zdefiniowanie zagrożeń dla człowieka oraz metod ich minimalizowania.

Wymagania wstępne

Znajomość podstaw biologii.

Zakres tematyczny

Wykład:

1-2. Pasożyty bytujące w mięsie pochodzącym od żywicieli pośrednich (Toxoplasma gondii, przywra chińska Clonorchis sinensis, przywra płucna Paragonimus westermanii, przywra kocia Opistorchis felineus).

3-4. Pasożyty bytujące w mięsie pochodzącym od żywicieli pośrednich (tasiemce człowieka: tasiemiec uzbrojony Taenia solium, tasiemiec nieuzbrojony Taenia saginata, bruzdogłowiec szeroki Diphyllobotrium latum, włosień kręty Trichinella spiralis).

5-6. Pasożyty związane z innymi produktami spożywczymi i wodą (m.in. Giardia intestinalis, Entamoeba histolytica, motylica wątrobowa Fasciola hepatica).

7-8. Pasożyty związane z innymi produktami spożywczymi i wodą (tasiemce: Echinococus granulosus, E. multilocularis, nicienie: glista ludzka Ascaris lumbricoides, włosogłówka ludzka Trichuris trichuria).

W zakresie treści omówione zostaną: zagrożenie chorobotwórcze związane ze spożywaniem różnych typów produktów żywnościowych, metody diagnostyki i zapobiegania zarażeniu, charakterystyka wybranych gatunków pasożytów związanych z produktami żywnościowymi stanowiących zagrożenie zoonotyczne.

Laboratorium:

1-2. Analiza preparatów mikroskopowych i makroskopowych przedstawiających stadia rozwojowe pasożytów związanych z produktami żywnościowymi: Toxoplasma gondii, Giardia intestinalis, Entamoeba histolytica.

3-4. Analiza preparatów mikroskopowych i makroskopowych przedstawiających stadia rozwojowe pasożytów związanych z produktami żywnościowymi: motylica wątrobowa Fasciola hepatica, przywra chińska Clonorchis sinensis, przywra płucna Paragonimus westermanii, przywra kocia Opistorchis felineus.

5-6. Analiza preparatów mikroskopowych i makroskopowych przedstawiających stadia rozwojowe pasożytów związanych z produktami żywnościowymi: tasiemiec uzbrojony Taenia solium, tasiemiec nieuzbrojony Taenia saginata, bruzdogłowiec szeroki Diphyllobotrium latum, Echinococus granulosus, E. multilocularis.

7-8. Analiza preparatów mikroskopowych i makroskopowych przedstawiających stadia rozwojowe pasożytów związanych z produktami żywnościowymi: włosień kręty Trichinella spiralis, glista ludzka Ascaris lumbricoides, włosogłówka ludzka Trichuris trichuria.

Metody kształcenia

Metody podające: wykład informacyjny z prezentacją multimedialną, pogadanka.

Metody poszukujące: laboratoryjna - zajęcia mikroskopowe pozwalające na zapoznanie się z czynnikami zoonotycznymi, analiza aktów prawnych, dyskusja, praca z preparatami, rozwiązywanie prezentowanych problemów, część doświadczalna.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Wykład - warunkiem zaliczenia jest uczestnictwo w zajęciach, uzyskanie pozytywnej oceny z zaliczenia końcowego - test z pytaniami zamkniętymi i otwartymi, ocena pozytywna powyżej 60% uzyskanych punktów.

Laboratorium - warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnej oceny z aktywności na zajęciach, obecność na zajęciach.

Ocena końcowa - średnia arytmetyczna z ocen końcowych z laboratorium i wykładu.

Literatura podstawowa

  1. Buczek A.: Choroby pasożytnicze. Epidemiologia, diagnostyka, objawy. Koliber, Lublin 2010.
  2. Błaszkowska J., Ferenc T., Kurnatowski T.: Zarys parazytologii medycznej. Edra Urban & Partner, Wrocław 2017.

Literatura uzupełniająca

  1. Gundłach J. L., Sadzikowski A. B.: Parazytologia i parazytozy zwierząt. PWRiL, Warszawa 2004.
  2. Patyk S.: Choroby inwazyjne zwierząt domowych. PWRiL, Warszawa, 1980.

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 31-08-2023 21:34)