SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Etiologia zoonoz pokarmowych |
Kod przedmiotu | 01.0-WB-TŻŻCD-Ezp-S23 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Technologia żywności i żywienie człowieka |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr letni 2023/2024 |
Semestr | 4 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 2 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Laboratorium | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Celem przedmiotu jest zdobycie przez studenta wiedzy o czynnikach wywołujących zoonozy pokarmowe, głównie w odniesieniu do pasożytów wewnętrznych rozprzestrzeniających się wraz z produktami żywnościowymi. Przedstawiona zostanie biologia pasożytów, ich cykle rozwojowe. Celem jest powiązanie faz rozwojowych pasożytów z różnymi produktami pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, zdefiniowanie zagrożeń dla człowieka oraz metod ich minimalizowania.
Znajomość podstaw biologii.
Wykład:
1-2. Pasożyty bytujące w mięsie pochodzącym od żywicieli pośrednich (Toxoplasma gondii, przywra chińska Clonorchis sinensis, przywra płucna Paragonimus westermanii, przywra kocia Opistorchis felineus).
3-4. Pasożyty bytujące w mięsie pochodzącym od żywicieli pośrednich (tasiemce człowieka: tasiemiec uzbrojony Taenia solium, tasiemiec nieuzbrojony Taenia saginata, bruzdogłowiec szeroki Diphyllobotrium latum, włosień kręty Trichinella spiralis).
5-6. Pasożyty związane z innymi produktami spożywczymi i wodą (m.in. Giardia intestinalis, Entamoeba histolytica, motylica wątrobowa Fasciola hepatica).
7-8. Pasożyty związane z innymi produktami spożywczymi i wodą (tasiemce: Echinococus granulosus, E. multilocularis, nicienie: glista ludzka Ascaris lumbricoides, włosogłówka ludzka Trichuris trichuria).
W zakresie treści omówione zostaną: zagrożenie chorobotwórcze związane ze spożywaniem różnych typów produktów żywnościowych, metody diagnostyki i zapobiegania zarażeniu, charakterystyka wybranych gatunków pasożytów związanych z produktami żywnościowymi stanowiących zagrożenie zoonotyczne.
Laboratorium:
1-2. Analiza preparatów mikroskopowych i makroskopowych przedstawiających stadia rozwojowe pasożytów związanych z produktami żywnościowymi: Toxoplasma gondii, Giardia intestinalis, Entamoeba histolytica.
3-4. Analiza preparatów mikroskopowych i makroskopowych przedstawiających stadia rozwojowe pasożytów związanych z produktami żywnościowymi: motylica wątrobowa Fasciola hepatica, przywra chińska Clonorchis sinensis, przywra płucna Paragonimus westermanii, przywra kocia Opistorchis felineus.
5-6. Analiza preparatów mikroskopowych i makroskopowych przedstawiających stadia rozwojowe pasożytów związanych z produktami żywnościowymi: tasiemiec uzbrojony Taenia solium, tasiemiec nieuzbrojony Taenia saginata, bruzdogłowiec szeroki Diphyllobotrium latum, Echinococus granulosus, E. multilocularis.
7-8. Analiza preparatów mikroskopowych i makroskopowych przedstawiających stadia rozwojowe pasożytów związanych z produktami żywnościowymi: włosień kręty Trichinella spiralis, glista ludzka Ascaris lumbricoides, włosogłówka ludzka Trichuris trichuria.
Metody podające: wykład informacyjny z prezentacją multimedialną, pogadanka.
Metody poszukujące: laboratoryjna - zajęcia mikroskopowe pozwalające na zapoznanie się z czynnikami zoonotycznymi, analiza aktów prawnych, dyskusja, praca z preparatami, rozwiązywanie prezentowanych problemów, część doświadczalna.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Wykład - warunkiem zaliczenia jest uczestnictwo w zajęciach, uzyskanie pozytywnej oceny z zaliczenia końcowego - test z pytaniami zamkniętymi i otwartymi, ocena pozytywna powyżej 60% uzyskanych punktów.
Laboratorium - warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnej oceny z aktywności na zajęciach, obecność na zajęciach.
Ocena końcowa - średnia arytmetyczna z ocen końcowych z laboratorium i wykładu.
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 31-08-2023 21:34)