Pozyskanie wiedzy o sposobie odżywiania w ujęciu holistycznym, czyli z uwzględnieniem osobniczo zróżnicowanych potrzeb organizmu i psychiki człowieka.
Wymagania wstępne
Podstawowa wiedza z zakresu żywienia człowieka i fizjologii organizmu.
Zakres tematyczny
Holistyczne ujęcie człowieka – rys historyczny, nowoczesna koncepcja holistycznego wsparcia człowieka, zastosowanie holizmu w różnych aspektach życia i aktywności.
Metaboliczne i fizjologiczne podstawy procesu holistycznego żywienia.
Rola właściwej diagnostyki w praktycznej realizacji żywienia holistycznego.
Rola działań edukacyjnych we wdrażaniu żywienia holistycznego.
Etapy oraz metody wdrażania zasad żywienia holistycznego.
Rozwiązywanie wybranych problemów zdrowotnych za pomocą praktycznego wdrażania zasad żywienia holistycznego – analiza przypadków.
Negatywne konsekwencje braku ujęcia holistycznego w koncepcji żywienia człowieka.
Metody kształcenia
Metody podające: wykład problemowy, wykład informacyjny.
Metoda poszukująca: dyskusja.
Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się
Opis efektu
Symbole efektów
Metody weryfikacji
Forma zajęć
Warunki zaliczenia
Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest pozytywnie oceniona praca pisemna, będąca opracowaniem zagadnienia wskazanego przez prowadzącego. Ocena końcowa z przedmiotu jest w 75% zależna od oceny uzyskanej z pracy pisemnej. Praca pisemna oceniana jest według następujących kryteriów: zawartość merytoryczna, logika argumentacji, adekwatność przywołanych źródeł literaturowych, edycja pracy. Pozostałe 25% procent stanowi ocena aktywności w czasie wykładów problemowych (udział w dyskusji). Aktywność każdego studenta jest odnotowywana po wykładzie.
Literatura podstawowa
Appleton O., Vanbergen O. (redakcja naukowa Brzozowski T.): Metabolizm i żywienie (wyd. 4), Edra Urban and Partner, Wrocław 2022.
Buchanan R.C.: The Six Pillars of Holistic Nutrition: Building a Strong Solid Foundation for a Long Lasting Healthy Life, Wyd. BookBaby, 2017. ISBN9780989222853
Chevallier L., Gajewska D. (red): 51 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych, Elsevier Urban & Partner, Wrocław 2010.
Gawęcki J., Roszkowski W, F.: Żywienie człowieka a zdrowie publiczne, Tom 3, PWN, Warszawa 2023.
Hodgkinson D.L.A., Roy S.N., Smith N.C., McNabb, W.C.: The role of holistic nutritional properties of diets in the assessment of food system and dietary sustainability. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 2021, 1-21.
Robison J. I., Wolfe K. & Edwards L.: Holistic nutrition: nourishing the body, mind, and spirit. Complementary health practice review, 9(1), 2004, 11-20.
Literatura uzupełniająca
Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J.: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego, Warszawa 2020.
Austin Journal of Nutrition and Metabolism ISSN: 2573-5330
Austin Journal of Nutrition and Food Sciences ISSN: 2381- 8980
Moughan, P. J.: Holistic properties of foods: a changing paradigm in human nutrition. Journal of the Science of Food and Agriculture, 100(14), 2020, 5056-5063.
Ostrowska L.: Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce, PZWL, Warszawa 2018.
Uwagi
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 31-08-2023 21:51)
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Korzystając z niniejszej strony, wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej.