SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Żywienie holistyczne - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Żywienie holistyczne
Kod przedmiotu 01.0-WB-TŻŻCD-Żh-S23
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka
Profil praktyczny
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr letni 2023/2024
Informacje o przedmiocie
Semestr 4
Liczba punktów ECTS do zdobycia 1
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Bogna Latacz
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

 Pozyskanie wiedzy o sposobie odżywiania w ujęciu holistycznym, czyli z uwzględnieniem osobniczo zróżnicowanych potrzeb organizmu i psychiki człowieka.

Wymagania wstępne

Podstawowa wiedza z zakresu żywienia człowieka i fizjologii  organizmu.

Zakres tematyczny

  1. Holistyczne ujęcie człowieka – rys historyczny, nowoczesna koncepcja holistycznego wsparcia człowieka, zastosowanie holizmu w różnych aspektach życia i aktywności.
  2. Metaboliczne i fizjologiczne podstawy procesu holistycznego żywienia.
  3. Rola właściwej diagnostyki w praktycznej realizacji żywienia holistycznego.
  4. Rola działań edukacyjnych we wdrażaniu żywienia holistycznego.
  5. Etapy oraz metody wdrażania zasad żywienia holistycznego.
  6. Rozwiązywanie wybranych problemów zdrowotnych za pomocą praktycznego wdrażania zasad żywienia holistycznego – analiza przypadków.
  7. Negatywne konsekwencje braku ujęcia holistycznego w koncepcji żywienia człowieka.

Metody kształcenia

Metody podające: wykład problemowy, wykład informacyjny.

Metoda poszukująca: dyskusja.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest pozytywnie oceniona praca pisemna, będąca opracowaniem zagadnienia wskazanego przez prowadzącego. Ocena końcowa z przedmiotu jest w 75% zależna od  oceny uzyskanej z pracy pisemnej. Praca pisemna oceniana jest według następujących  kryteriów: zawartość merytoryczna, logika argumentacji, adekwatność przywołanych źródeł literaturowych, edycja pracy. Pozostałe 25% procent stanowi ocena  aktywności w czasie wykładów problemowych (udział w dyskusji). Aktywność każdego studenta jest odnotowywana po wykładzie. 

 

Literatura podstawowa

  1. Appleton O., Vanbergen O. (redakcja naukowa Brzozowski T.): Metabolizm i żywienie (wyd. 4), Edra Urban and Partner, Wrocław 2022.
  2. Buchanan R.C.: The Six Pillars of Holistic Nutrition: Building a Strong Solid Foundation for a Long Lasting Healthy Life, Wyd. BookBaby, 2017. ISBN9780989222853
  3. Chevallier L., Gajewska D. (red):  51 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych, Elsevier Urban & Partner, Wrocław 2010.
  4. Gawęcki J., Roszkowski W, F.: Żywienie człowieka a zdrowie publiczne, Tom 3, PWN, Warszawa 2023.
  5. Hodgkinson D.L.A., Roy S.N., Smith N.C., McNabb, W.C.: The role of holistic nutritional properties of diets in the assessment of food system and dietary sustainability. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 2021, 1-21.
  6. Robison J. I., Wolfe K. & Edwards L.: Holistic nutrition: nourishing the body, mind, and spirit. Complementary health practice review9(1), 2004, 11-20.

Literatura uzupełniająca

  1. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J.: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego, Warszawa 2020.
  2. Austin Journal of Nutrition and Metabolism  ISSN: 2573-5330
  3. Austin Journal of Nutrition and Food Sciences  ISSN: 2381- 8980
  4. Kempisty J., Chorzępa U.: Leczenie żywieniem, Wyd. Sun&food, 2012
  5. Moughan, P. J.: Holistic properties of foods: a changing paradigm in human nutrition. Journal of the Science of Food and Agriculture100(14), 2020, 5056-5063.
  6. Ostrowska L.: Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce, PZWL, Warszawa 2018.

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 31-08-2023 21:51)