SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Metodologia i opracowanie badań w naukach o żywności |
Kod przedmiotu | 01.0-WB-TŻŻCD-Mobnż-S23 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Technologia żywności i żywienie człowieka |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr letni 2023/2024 |
Semestr | 2 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 4 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Ćwiczenia | 45 | 3 | 27 | 1,8 | Zaliczenie na ocenę |
Celem przedmiotu jest zaznajomienie studentów z zasadami planowania, realizacji oraz opracowania wyników badań naukowych w naukach o żywności. Student poznaje reguły formułowania hipotez, modele prowadzenia badań oraz komputerowe programy wspomagające opracowywanie wyników eksperymentów.
Wiedza z zakresu procesów przetwórstwa spożywczego, żywienia człowieka oraz statystyki.
Metody podające: wykład informacyjny, wykład problemowy
Metody poszukujące: metoda ćwiczeniowa, metoda projektu
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest oddanie samodzielnie lub grupowo zaplanowanego projektu badawczego. Projekt badawczy ma opisywać prawdziwą lub wyimaginowaną sytuację badawczą- problemową która wymaga zastosowania odpowiednich narzędzi statystycznych do opracowania wyników oraz w wyniku którego zostaną wyciągnięte prawidłowe wnioski. Ocenie podlegać będzie: dobór właściwych narzędzi do opracowania wyników, proces opracowania wyników, prezentacja graficzna wyników, wyciągnięte wnioski.
Pozytywną ocenę uzyskuje student który uzyska minimum 50% możliwych do osiągnięcia punktów podczas ustnej obrony projektu. Podczas obrony student usłyszy 3 pytania związane bezpośrednio z projektem, pozytywną ocenę uzyskuje student który prawidłowo odpowie na minimum 2 pytania.
Zmodyfikowane przez dr inż. Jarosław Kliks (ostatnia modyfikacja: 30-08-2023 10:27)