SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Metodologia i opracowanie badań w naukach o żywności - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Metodologia i opracowanie badań w naukach o żywności
Kod przedmiotu 01.0-WB-TŻŻCD-Mobnż-S23
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka
Profil praktyczny
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr letni 2023/2024
Informacje o przedmiocie
Semestr 2
Liczba punktów ECTS do zdobycia 4
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Jarosław Kliks
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Ćwiczenia 45 3 27 1,8 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Celem przedmiotu jest zaznajomienie studentów z zasadami planowania, realizacji oraz opracowania wyników badań naukowych w naukach o żywności. Student poznaje reguły formułowania hipotez, modele prowadzenia badań oraz komputerowe programy wspomagające opracowywanie wyników eksperymentów.

Wymagania wstępne

Wiedza z zakresu procesów przetwórstwa spożywczego, żywienia człowieka oraz statystyki.

Zakres tematyczny

  1. Obserwacja naukowa, a eksperyment – wprowadzenie do przedmiotu.
  2. Podstawowe pojęcia w doświadczalnictwie.
  3. Klasyfikacja doświadczeń, cel badań, charakter, skala.
  4. Planowanie badań, ustalenie hipotezy merytorycznej.
  5. Wybór metody pomiarowej.
  6. Zapoznanie z pakietem statistica, interfejs programu, funkcje, wprowadzanie danych.
  7. Ustalenie modelu doświadczenia.
  8. Układ kompletnie zrandomizowany.
  9. Układ bloków zrandomizowanych kompletnych.
  10. Układ kwadratu łacińskiego.
  11. Doświadczenia jednoczynnikowe.
  12. Doświadczenia dwuczynnikowe.
  13. Doświadczenia n- czynnikowe.
  14. Opracowanie wyników badań naukowych z zakresu technologii żywności.
  15. Dokumentacja wyników doświadczenia i ich graficzna ilustracja.
  16. Niepożądane czynniki w doświadczeniu i ich eliminacja.
  17. Wykrywanie błędów grubych.
  18. Sposoby wnioskowania.
  19. Błędy wnioskowania.
  20. Przygotowanie koncepcji badawczych – projekty studentów.
  21. Opracowanie wyników i wnioskowanie – praca w grupach.
  22. Ocena projektów.

Metody kształcenia

Metody podające: wykład informacyjny, wykład problemowy

Metody poszukujące: metoda ćwiczeniowa, metoda projektu

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest oddanie samodzielnie lub grupowo zaplanowanego projektu badawczego. Projekt badawczy ma opisywać prawdziwą lub wyimaginowaną sytuację badawczą- problemową która wymaga zastosowania odpowiednich narzędzi statystycznych do opracowania wyników oraz w wyniku którego zostaną wyciągnięte prawidłowe wnioski. Ocenie podlegać będzie: dobór właściwych narzędzi do opracowania wyników, proces opracowania wyników, prezentacja graficzna wyników, wyciągnięte wnioski.

Pozytywną ocenę uzyskuje student który uzyska minimum 50% możliwych do osiągnięcia punktów podczas ustnej obrony projektu. Podczas obrony student usłyszy 3 pytania związane bezpośrednio z projektem, pozytywną ocenę uzyskuje student który prawidłowo odpowie na minimum 2 pytania.

Literatura podstawowa

  1. Gajda R., Broniecka A., Metodologia badań żywieniowych, Akademia Wychowania Fizycznego, Wrocław 2018.
  2. Creswell J.W., Projektowanie badań naukowych – metody jakościowe, ilościowe i mieszane, Wydawnictwo UJ, Kraków 2013.

Literatura uzupełniająca

  1. Gawęcki J., Wagner W., Podstawy doświadczalnictwa w nauce o żywności i żywieniu, Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Poznaniu, Poznań 1984.

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr inż. Jarosław Kliks (ostatnia modyfikacja: 30-08-2023 10:27)