SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Seminarium dyplomowe - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Seminarium dyplomowe
Kod przedmiotu 01.0-WB-TŻŻCD-Sm-S23
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka
Profil praktyczny
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr letni 2023/2024
Informacje o przedmiocie
Semestr 4
Liczba punktów ECTS do zdobycia 1
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr Justyna Korycka - Korwek
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Konwersatorium 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Celem seminarium magisterskiego jest umożliwienie studentom pogłębienia wiedzy w obszarze technologii żywności i żywienia człowieka poprzez samodzielne badania, analizę literatury naukowej oraz prezentację swoich wyników przed grupą. Seminarium ma również za zadanie rozwijać umiejętności pracy naukowej, prezentacyjne i komunikacyjne studentów.

Wymagania wstępne

Ukończenie przedmiotów związanych z technologią żywności i żywieniem człowieka. Znajomość metod badawczych i analizy danych. Umiejętność czytania i analizy tekstów naukowych.

Zakres tematyczny

Przygotowanie do napisania pracy dyplomowej w zakresie przyjętego tematu badawczego:

  1. Organizacyjne (pozyskiwanie, gromadzenie, porządkowanie i wykorzystywanie źródeł naukowych),
  2. Merytoryczne (formułowanie tez badawczych, konkretyzacja kierunków analizy, wybór metod badawczych, umiejętność analizy i interpretacji tekstu obcojęzycznego),
  3. Komunikacyjne (umiejętność prezentowania i konfrontowania rozbieżnych stanowisk, troska o rzetelne i precyzyjne prezentowanie wykorzystywanych w pracy poglądów, jasne formułowanie własnego stanowiska, umiejętność argumentacji, precyzyjne formułowanie wniosków).

Metody kształcenia

  • Metody podające:
    • wykład konwersatoryjny
  • Metody poszukujące:
    • sytuacyjna: analizowanie rzeczywistych sytuacji
    • ćwiczeniowo-praktyczne: metoda ćwiczeniowa, projektu, studium przypadku; dyskusji – seminaryjna, referatu
  • Eksponujące:
    • prezentacja multimedialna wyników pracy przez studentów (oceniana przez prowadzącego seminarium)

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Ocena końcowa wynika z zaangażowania dyplomanta w toku działań seminaryjnych – systematycznego przygotowywania materiałów o tematyce związanej z technologią żywności i żywieniem człowieka (praca dyplomowa) wskazanych przez prowadzącego.

Literatura podstawowa

  1. Pozycje literatury wybierane indywidualnie przez studentów, z zakresu technologii żywności oraz żywienia człowieka, w tym także dotyczące tematu realizowanej pracy dyplomowej.

Literatura uzupełniająca

1. Literatura obcojęzyczna dotycząca opracowywanych i prezentowanych zagadnień.

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr inż. Halina Bartkiewicz (ostatnia modyfikacja: 31-08-2023 10:08)