SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Dietoprofilaktyka schorzeń dietozależnych - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Dietoprofilaktyka schorzeń dietozależnych
Kod przedmiotu 01.0-WB-TŻŻCD-Dsd-S23
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka
Profil praktyczny
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr letni 2023/2024
Informacje o przedmiocie
Semestr 2
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr n. med. Bożena Mospan
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 9 0,6 Egzamin
Laboratorium 30 2 18 1,2 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zapoznanie się z żywieniem pacjenta w wybranych chorobach dietozależnych. Rozwijanie umiejętności i postaw służących poprawieniu dobrostanu osób cierpiących na wybrane choroby żywieniowo zależne.

Wymagania wstępne

Wiedza i umiejętności z zakresu żywienia człowieka.

Zakres tematyczny

Wykłady:

1. Podział chorób dietozależnych i regulacja homeostazy ustrojowej. Dietoprofilaktyka w wybranych chorobach nowotworowych.

2. Dietoprofilaktyka w chorobach górnego odcinka przewodu pokarmowego, chorobach jelit, wątroby, trzustki.

3. Dietoprofilaktyka w chorobach układu krążenia choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze, niewydolność serca.

4. Dietoprofilaktyka w chorobach metabolicznych (otyłość, cukrzyca,. zaburzenia lipidowe,  zespół insulinooporności, dna moczanowa, porfirie,  niedokrwistości).

.5 Dietoprofilaktyka w chorobach nerek.

6. Dietoprofilaktyka  w chorobach układu endokrynologicznego  (choroby tarczycy., przytarczyc, nadnerczy, przysadki mózgowej).

7. Dietoprofilaktyka  w chorobach układu kostno - stawowego (osteoporoza, choroba zwyrodnieniowa stawów, reumatoidalne zapalenie stawów).

Laboratorium:

Zasady układania diet w wybranych jednostkach chorobowych wraz z przygotowaniem praktycznych zaleceń żywieniowych oraz jadłospisów:

- w wybranych nowotworach 

- w wybranych chorobach górnego odcinka przewodu pokarmowego, chorobach jelit, wątroby, trzustki

- w wybranych chorobach układu krążenia 

- w wybranych chorobach metabolicznych

- w wybranych  chorobach nerek

-  w wybranych chorobach układu endokrynologicznego

- w wybranych chorobach układu kostno - stawowego

Metody kształcenia

Metody podające: wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej

Metody poszukujące: ćwiczeniowa, laboratoryjna, dyskusja, projekt

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Laboratorium: przygotowanie siedmiodniowego jadłospisu  wraz z zaleceniami żywieniowymi dla konkretnej jednostki chorobowej. Oceniane jest dostosowanie kaloryczności diety, zbilansowanie makro i mikro składników oraz wykorzystanie produktów  dozwolonych w diecie.

Egzamin w formie pisemnej (pytania otwarte i zamknięte) - warunkiem uzyskania oceny pozytywnej z egzaminu jest osiągnięcie 60% poprawnych odpowiedzi.

Literatura podstawowa

  1. Czupryniak L.: Diabetologia - kompendium, Wyd. Termedia 2014.
  2. Interna Szczeklika (praca zbiorowa). Wyd. Medycyna praktyczna, Kraków 2021.
  3. Jarosz M.: Praktyczny podręcznik dietetyki, Wyd. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa  2010.
  4. Sieradzki J.: Cukrzyca tom I i II, Wydawnictwo Via Medica 2015.
  5. Traczyk W.Z., Trzebski A.: Fizjologia człowieka z elementami fizjologii stosowanej i klinicznej, PZWL 2022.

Literatura uzupełniająca

  1. Jarosz M., Stolińska H., Wolańska D.: Żywienie w niedoczynności tarczycy, PZWL 2017.
  2. Szewczyk M.T., Jawień A.: Leczenie ran przewlekłych, PZWL 2012.
  3. Trusewicz E.: Co Ci leży na sercu? Dieta w chorobach układu krążenia, Wydawnictwo M 2021.
  4. Wieczorek - Chełmińska Z.: Żywienie w osteoporozie, Wyd. PZWL 2006.

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr inż. Halina Bartkiewicz (ostatnia modyfikacja: 08-09-2023 09:26)