SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Dietoprofilaktyka schorzeń dietozależnych |
Kod przedmiotu | 01.0-WB-TŻŻCD-Dsd-S23 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Technologia żywności i żywienie człowieka |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr letni 2023/2024 |
Semestr | 2 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Egzamin |
Laboratorium | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Zaliczenie na ocenę |
Zapoznanie się z żywieniem pacjenta w wybranych chorobach dietozależnych. Rozwijanie umiejętności i postaw służących poprawieniu dobrostanu osób cierpiących na wybrane choroby żywieniowo zależne.
Wiedza i umiejętności z zakresu żywienia człowieka.
Wykłady:
1. Podział chorób dietozależnych i regulacja homeostazy ustrojowej. Dietoprofilaktyka w wybranych chorobach nowotworowych.
2. Dietoprofilaktyka w chorobach górnego odcinka przewodu pokarmowego, chorobach jelit, wątroby, trzustki.
3. Dietoprofilaktyka w chorobach układu krążenia choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze, niewydolność serca.
4. Dietoprofilaktyka w chorobach metabolicznych (otyłość, cukrzyca,. zaburzenia lipidowe, zespół insulinooporności, dna moczanowa, porfirie, niedokrwistości).
.5 Dietoprofilaktyka w chorobach nerek.
6. Dietoprofilaktyka w chorobach układu endokrynologicznego (choroby tarczycy., przytarczyc, nadnerczy, przysadki mózgowej).
7. Dietoprofilaktyka w chorobach układu kostno - stawowego (osteoporoza, choroba zwyrodnieniowa stawów, reumatoidalne zapalenie stawów).
Laboratorium:
Zasady układania diet w wybranych jednostkach chorobowych wraz z przygotowaniem praktycznych zaleceń żywieniowych oraz jadłospisów:
- w wybranych nowotworach
- w wybranych chorobach górnego odcinka przewodu pokarmowego, chorobach jelit, wątroby, trzustki
- w wybranych chorobach układu krążenia
- w wybranych chorobach metabolicznych
- w wybranych chorobach nerek
- w wybranych chorobach układu endokrynologicznego
- w wybranych chorobach układu kostno - stawowego
Metody podające: wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej
Metody poszukujące: ćwiczeniowa, laboratoryjna, dyskusja, projekt
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Laboratorium: przygotowanie siedmiodniowego jadłospisu wraz z zaleceniami żywieniowymi dla konkretnej jednostki chorobowej. Oceniane jest dostosowanie kaloryczności diety, zbilansowanie makro i mikro składników oraz wykorzystanie produktów dozwolonych w diecie.
Egzamin w formie pisemnej (pytania otwarte i zamknięte) - warunkiem uzyskania oceny pozytywnej z egzaminu jest osiągnięcie 60% poprawnych odpowiedzi.
Zmodyfikowane przez dr inż. Halina Bartkiewicz (ostatnia modyfikacja: 08-09-2023 09:26)