SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Bioskładniki żywności - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Bioskładniki żywności
Kod przedmiotu 01.0-WB-TŻŻCD-Bż-S23
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka
Profil praktyczny
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr letni 2023/2024
Informacje o przedmiocie
Semestr 2
Liczba punktów ECTS do zdobycia 2
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr Justyna Korycka - Korwek
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 30 2 18 1,2 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z najnowszymi zagadnieniami dotyczącymi składników odżywczych oraz bioaktywnych substancji w żywności. Przedmiot ma na celu rozwinięcie umiejętności analizy, krytycznego myślenia oraz zrozumienia złożonych interakcji między bioskładnikami a organizmem człowieka, a także zastosowań tych informacji w praktyce żywieniowej i innowacjach w przemyśle spożywczym.

Wymagania wstępne

Wiedza z zakresu biochemii, mikrobiologii żywności, żywienia człowieka oraz wiedza związana z makro- i mikroskładnikami żywności oraz ich metabolizmem. 

Zakres tematyczny

Wykłady:

  1. Bioskładniki w dietoterapii.
  2. Biomarkery zdrowotne bioskładników.
  3. Nowoczesne metody analizy bioskładników.
  4. Bioróżnorodność składników bioaktywnych.
  5. Zaawansowane zastosowania mikrobioty jelitowej.
  6. Nowoczesne formy dostarczania bioskładników.
  7. Bioskładniki a zdrowie neurologiczne.
  8. Lipidy bioaktywne.
  9. Bioskładniki a metabolizm energetyczny.
  10. Antyoksydanty i ich interakcje.
  11. Zastosowanie peptydów żywnościowych w medycynie.
  12. Bioskładniki w żywieniu sportowym.
  13. Innowacje w produkcji żywności wzbogaconej w bioskładniki.
  14. Etyka i regulacje w badaniach nad bioskładnikami.
  15. Przyszłość badań nad bioskładnikami żywności.

Metody kształcenia

Metody podające: wykład informacyjny (konwencjonalny), wykład problemowy, wykład konwersatoryjny.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Test końcowy z pytaniami otwartymi i zamkniętymi. Warunkiem otrzymania oceny pozytywnej jest udzielenie minimum 50% poprawnych odpowiedzi (uzyskanie 50% maksymalnej liczby punktów).

Literatura podstawowa

1. Sikorski Z.E. (red.), Staroszczyk H. (red.): "Biologiczne właściwości składników żywności. Chemia żywności. Tom 2", Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2017.

2. Stadnik J.: "Substancje bioaktywne w surowcach i produktach spożywczych", Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, Lublin 2022.

Literatura uzupełniająca

1. Pacifico S., Piccolella S.: "Bioactives and Functional Ingredients in Foods", MDPI Books 2022.

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 24-08-2023 21:24)