SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Bioskładniki żywności |
Kod przedmiotu | 01.0-WB-TŻŻCD-Bż-S23 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Technologia żywności i żywienie człowieka |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr letni 2023/2024 |
Semestr | 2 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 2 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Zaliczenie na ocenę |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z najnowszymi zagadnieniami dotyczącymi składników odżywczych oraz bioaktywnych substancji w żywności. Przedmiot ma na celu rozwinięcie umiejętności analizy, krytycznego myślenia oraz zrozumienia złożonych interakcji między bioskładnikami a organizmem człowieka, a także zastosowań tych informacji w praktyce żywieniowej i innowacjach w przemyśle spożywczym.
Wiedza z zakresu biochemii, mikrobiologii żywności, żywienia człowieka oraz wiedza związana z makro- i mikroskładnikami żywności oraz ich metabolizmem.
Wykłady:
Metody podające: wykład informacyjny (konwencjonalny), wykład problemowy, wykład konwersatoryjny.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Test końcowy z pytaniami otwartymi i zamkniętymi. Warunkiem otrzymania oceny pozytywnej jest udzielenie minimum 50% poprawnych odpowiedzi (uzyskanie 50% maksymalnej liczby punktów).
1. Sikorski Z.E. (red.), Staroszczyk H. (red.): "Biologiczne właściwości składników żywności. Chemia żywności. Tom 2", Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2017.
2. Stadnik J.: "Substancje bioaktywne w surowcach i produktach spożywczych", Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, Lublin 2022.
1. Pacifico S., Piccolella S.: "Bioactives and Functional Ingredients in Foods", MDPI Books 2022.
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 24-08-2023 21:24)