SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Język obcy - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Język obcy
Kod przedmiotu 01.0-WB-TŻŻCD-Jo-S23
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka
Profil praktyczny
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr letni 2023/2024
Informacje o przedmiocie
Semestr 3
Liczba punktów ECTS do zdobycia 2
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • mgr Małgorzata Szeląg
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Konwersatorium 30 2 18 1,2 Egzamin

Cel przedmiotu

Zapoznanie studentów z treściami nauczania języka obcego specjalistycznego wymaganymi na poziomie B2+ w celu osiągnięcia przez studenta odpowiednich kompetencji językowych z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka, które umożliwią mu sprawne funkcjonowanie w środowisku pracy.

Wymagania wstępne

Uzyskanie oceny pozytywnej z poprzedniego semestru.

Zakres tematyczny

Materiały realizowane w trakcie zajęć obejmują zagadnienia tematyczne, leksykalne oraz gramatyczne używane w języku akademickim i naukowym dostosowane do poziomu B2+:

Język specjalistyczny:

-żywność funkcjonalna

-żywienie sportowców, kobiet w ciąży i dzieci

-wpływ przemysłu żywnościowego na środowisko

Słuchanie:

-słuchanie nagrań rozmów i wypowiedzi specjalistów zajmujących się technologią żywności i żywieniem człowieka

Pisanie

-rozpisanie diety dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, sportowców oraz dzieci

Treści gramatyczne

-powtórzenie okresów warunkowych typ 1, 2, 3 i mieszane, oraz zagadnień związanych z mową zależną

Metody kształcenia

Ćwiczenia laboratoryjne (lektorat):

- praca z tekstem źródłowym/specjalistycznym, praca indywidualna, w parach oraz w grupach z wykorzystaniem środków audiowizualnych i multimedialnych, dyskusja.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Egzamin pisemny (minimum 60% sumy punktów w celu uzyskania oceny dostatecznej).

Literatura podstawowa

Język angielski

English for Dietetics, Barbara Gorbacz-Gancarz, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2016

Career Path: Nutrition & Dietetics, Angela Christaki, Jenny Dooley, Express Publishing 2018

English Grammar and Vocabulary, Michael Vince, Macmillan 2018

Język niemiecki

Levy D.: Kommunikation in der Landwirtschaft. Cornelsen, 2005.

Macaire D., Nicolas G.: Wirtschaftsdeutsch für Anfänger. Ernst Klett International. Stuttgart, 1998.

Sokołowska M.: Deutsch – Polonisches Wissenschaftlich – Technisches Wörterbuch. Wydawnictwo Naukowo – Techniczne. Warszawa, 2005.

Themen Neu 2. Lehrbuch + Arbeitsbuch. Max Hüber Verlag, 2001

Literatura uzupełniająca

English for Medical Sciences, A. Lipińska, S. Wisniewska-Leśków, Z. Szeczepankiewicz,MedPharm Polska 2015

English for Medical Students and Doctors, E. Donesch-Jeżo, Kraków, Wydawnictwo Przegląd Lekarski 2010

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr inż. Halina Bartkiewicz (ostatnia modyfikacja: 08-09-2023 09:50)