SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Język obcy |
Kod przedmiotu | 01.0-WB-TŻŻCD-Jo-S23 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Technologia żywności i żywienie człowieka |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr letni 2023/2024 |
Semestr | 3 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 2 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Konwersatorium | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Egzamin |
Zapoznanie studentów z treściami nauczania języka obcego specjalistycznego wymaganymi na poziomie B2+ w celu osiągnięcia przez studenta odpowiednich kompetencji językowych z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka, które umożliwią mu sprawne funkcjonowanie w środowisku pracy.
Uzyskanie oceny pozytywnej z poprzedniego semestru.
Materiały realizowane w trakcie zajęć obejmują zagadnienia tematyczne, leksykalne oraz gramatyczne używane w języku akademickim i naukowym dostosowane do poziomu B2+:
Język specjalistyczny:
-żywność funkcjonalna
-żywienie sportowców, kobiet w ciąży i dzieci
-wpływ przemysłu żywnościowego na środowisko
Słuchanie:
-słuchanie nagrań rozmów i wypowiedzi specjalistów zajmujących się technologią żywności i żywieniem człowieka
Pisanie
-rozpisanie diety dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, sportowców oraz dzieci
Treści gramatyczne
-powtórzenie okresów warunkowych typ 1, 2, 3 i mieszane, oraz zagadnień związanych z mową zależną
Ćwiczenia laboratoryjne (lektorat):
- praca z tekstem źródłowym/specjalistycznym, praca indywidualna, w parach oraz w grupach z wykorzystaniem środków audiowizualnych i multimedialnych, dyskusja.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Egzamin pisemny (minimum 60% sumy punktów w celu uzyskania oceny dostatecznej).
Język angielski
English for Dietetics, Barbara Gorbacz-Gancarz, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2016
Career Path: Nutrition & Dietetics, Angela Christaki, Jenny Dooley, Express Publishing 2018
English Grammar and Vocabulary, Michael Vince, Macmillan 2018
Język niemiecki
Levy D.: Kommunikation in der Landwirtschaft. Cornelsen, 2005.
Macaire D., Nicolas G.: Wirtschaftsdeutsch für Anfänger. Ernst Klett International. Stuttgart, 1998.
Sokołowska M.: Deutsch – Polonisches Wissenschaftlich – Technisches Wörterbuch. Wydawnictwo Naukowo – Techniczne. Warszawa, 2005.
Themen Neu 2. Lehrbuch + Arbeitsbuch. Max Hüber Verlag, 2001
English for Medical Sciences, A. Lipińska, S. Wisniewska-Leśków, Z. Szeczepankiewicz,MedPharm Polska 2015
English for Medical Students and Doctors, E. Donesch-Jeżo, Kraków, Wydawnictwo Przegląd Lekarski 2010
Zmodyfikowane przez dr inż. Halina Bartkiewicz (ostatnia modyfikacja: 08-09-2023 09:50)