SylabUZ

Technologia żywności i żywienie człowieka
Second-cycle studies leading to MS degree
Beginning semester: summer term (2023/2024)


Semester 1
Form of classes - Hours (full-time/part-time) ECTS Exam Selectable
Moduł przedmiotów do wyboru
Aparatura przemysłu spożywczego Lecture (30/18), Class (15/9) 4 No No
Polityka wyżywienia ludności Lecture (15/9), Class (15/9) 2 No No
Procesy jednostkowe w przemyśle spożywczym Lecture (30/18), Class (15/9) 4 No No
Żywienie a zdrowie publiczne Lecture (15/9), Class (15/9) 2 No No
Moduł przedmiotów kierunkowych
Komputerowe wspomaganie projektowania (CAD) Laboratory (30/18) 3 No No
Seminarium dyplomowe Tutorial (15/9) 1 No No
Współczesne trendy w technologii surowców roślinnych Lecture (30/18), Laboratory (30/18) 5 Yes No
Współczesne trendy w technologii surowców zwierzęcych Lecture (30/18), Laboratory (30/18) 5 Yes No
Wybrane zagadnienia z żywienia człowieka Lecture (15/9), Class (30/18) 4 No No
Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności Lecture (15/9), Class (15/9) 2 No No
Praktyka zawodowa
Praktyka zawodowa I Practical training (120/120) 4 No No
Semester 2
Form of classes - Hours (full-time/part-time) ECTS Exam Selectable
Moduł przedmiotów do wyboru
Epigenetyka w żywieniu Lecture (30/18) 2 No No
Kierowanie małą firmą Lecture (30/18), Class (15/9) 3 No No
Nutrigenomika i nutrigenetyka Lecture (30/18) 2 No No
Pakowanie żywności Lecture (15/9), Class (15/9) 2 No No
Prowadzenie własnego biznesu Lecture (30/18), Class (15/9) 3 No No
Stan odżywienia człowieka z elementami antropometrycznymi Lecture (15/9), Laboratory (15/9) 2 No No
Utrwalanie żywności Lecture (15/9), Class (15/9) 2 No No
Wartość żywieniowa produktów spożywczych Lecture (15/9), Laboratory (15/9) 2 No No
Zdrowotne aspekty żywności przetworzonej Lecture (30/18) 2 No No
Żywność nowej generacji Lecture (30/18) 2 No No
Moduł przedmiotów kierunkowych
Analiza żywności I Lecture (15/9), Laboratory (45/27) 5 Yes No
Bioskładniki żywności Lecture (30/18) 2 No No
Foreign Language Tutorial (30/18) 2 No No
Metodologia i opracowanie badań w naukach o żywności Class (45/27) 4 No No
Pracownia magisterska Laboratory (30/18) 3 No No
Seminarium dyplomowe Tutorial (15/9) 1 No No
Specjalność 1 - Żywienie i dietoprofilaktyka
Dietoprofilaktyka schorzeń dietozależnych Lecture (15/9), Laboratory (30/18) 3 Yes No
Fizjologia układu pokarmowego Lecture (15/9), Laboratory (15/9) 3 No No
Specjalność 2 - Projektowanie żywności prozdrowotnej
Alternatywne źródła żywności Lecture (15/9), Class (30/18) 3 Yes No
Fizjologia procesów żywieniowych Lecture (15/9), Laboratory (15/9) 3 No No
Semester 3
Form of classes - Hours (full-time/part-time) ECTS Exam Selectable
Moduł przedmiotów do wyboru
Trening kompetencji menadżerskich Class (45/27) 3 No No
Moduł przedmiotów kierunkowych
Analiza żywności II Lecture (15/9), Laboratory (30/18) 3 No No
Foreign Language Tutorial (30/18) 2 Yes No
Pracownia magisterska Laboratory (30/18) 3 No No
Seminarium dyplomowe Tutorial (15/9) 1 No No
Zarządzanie Class (45/27) 3 No No
Żywienie w zakładach typu zamkniętego Lecture (30/18), Class (30/18) 4 No No
Praktyka zawodowa
Praktyka zawodowa II Practical training (240/240) 8 No No
Specjalność 1 - Żywienie i dietoprofilaktyka
Projektowanie potraw dietetycznych Lecture (15/9), Laboratory (30/18) 3 No No
Żywienie pacjentów o specjalnych potrzebach Lecture (15/9), Class (30/18) 3 Yes No
Specjalność 2 - Projektowanie żywności prozdrowotnej
Biotransformacje w produkcji żywności Lecture (15/9), Laboratory (30/18) 3 No No
Projektowanie produktów spożywczych Lecture (15/9), Laboratory (30/18) 3 Yes No
Semester 4
Form of classes - Hours (full-time/part-time) ECTS Exam Selectable
Moduł przedmiotów do wyboru
Choroby odzwierzęce przenoszone przez żywność Lecture (15/9), Laboratory (15/9) 2 No No
Ekologia i ochrona środowiska w aspekcie żywieniowym Lecture (15/9), Class (15/9) 2 No No
Etiologia zoonoz pokarmowych Lecture (15/9), Laboratory (15/9) 2 No No
GMO w produkcji żywności Lecture (15/9) 1 No No
Praktyczne metody poprawy jakości środowiska Lecture (15/9), Class (15/9) 2 No No
Prozdrowotne produkty winiarskie Lecture (15/9), Laboratory (15/9) 2 No No
Zagrożenia w produkcji żywności Lecture (15/9) 1 No No
Zdrowotne skutki niezrównoważonego odżywiania Lecture (15/9) 1 No No
Żywienie holistyczne Lecture (15/9) 1 No No
Żywność personalizowana Lecture (15/9), Laboratory (15/9) 2 No No
Moduł przedmiotów kierunkowych
Praca dyplomowa Project (0/0) 20 No No
Pracownia magisterska Laboratory (30/18) 3 No No
Prawo autorskie i ochrona patentowa Lecture (15/9) 1 No No
Seminarium dyplomowe Tutorial (15/9) 1 No No