Zapoznanie z zastosowaniem mikroorganizmów i ich metabolitów oraz komórek roślinnych w produkcji żywności i zagospodarowaniu odpadów powstających przy produkcji żywności.
Wymagania wstępne
Podstawowe wiadomości z zakresu biologii, chemii organicznej i biochemii.
Zakres tematyczny
Wykłady:
Biologiczne podstawy biotransformacji. Wady i zalety biotransformacji.
Przedstawienie produktów spożywczych i dodatków do produkcji żywności, będących produktami pozyskanymi na drodze biotransformacji.
Metody pozyskiwania biokatalizatorów. Zastosowanie metod inżynierii komórkowej w produkcji biokatalizatorów. Ulepszanie szczepów mikroorganizmów.
Metody prowadzenia namnażania drobnoustrojów i komórek roślinnych in vitro. Bioreaktory i ich rodzaje.
Metody oczyszczania białek enzymatycznych. Metody immobilizacji enzymów.
Zastosowanie biokatalizatorów roślinnych w biotransformacjach.
Termostabilność enzymów i metody jej ulepszania.
Laboratorium:
Przeprowadzenie produkcji wybranego biokatalizatora
Pozyskanie właściwego materiału biologicznego. Identyfikacja mikrobiologiczna materiału biologicznego.
Planowanie postępowania badawczego. Przygotowanie szkła laboratoryjnego do sterylizacji suchej.
Przygotowanie pożywek mikrobiologicznych.
Wykonanie posiewu. Propagacja materiału biologicznego.
Izolowanie substancji czynnej z hodowli drobnoustrojów.
Zastosowanie otrzymanego preparatu w procesie produkcji spożywczej - próba technologiczna.
Przedstawienie i omówienie sprawozdania z badań.
Metody kształcenia
Metody podające:
- wykład konwersatoryjny
Metody poszukujące:
- laboratoryjna (eksperymentu), studium przypadku, dyskusji
Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się
Opis efektu
Symbole efektów
Metody weryfikacji
Forma zajęć
Warunki zaliczenia
Ćwiczenia
Podczas ćwiczeń oceniana jest aktywność studenta w czasie zajęć. Student uzyskuje ocenę pozytywną, jeśli wykazuje zaangażowanie w wykonanie zadań, poszukuje własnych rozwiązań i potrafi odpowiedzieć na pytania dotyczące przebiegu zajęć. Po uzyskaniu ocen pozytywnych z każdych zajęć (łącznie 7 ocen pozytywnych) student przedstawia sprawozdanie, zawierające wstęp teoretyczny, opis poszczególnych czynności badawczych i przebieg badań, niezbędne obliczenia, oraz obserwacje i wnioski. Ocena z ćwiczeń (OC) jest wyliczana wg wzoru:
OC = 30% średniej arytmetycznej ocen z aktywności na zajęciach + 70% oceny za sprawozdanie z ćwiczeń
Wykłady:
Ocena z wykładów (OW) jest oceną z kolokwium pisemnego w formie testu z pytaniami zamkniętymi i otwartymi (ocena pozytywna – jeśli student uzyska powyżej 50% punktów możliwych do otrzymania).
Ocena końcowa (OK) jest średnią arytmetyczną ocen cząstkowych (OC i OW).
Literatura podstawowa
Adamczak K., Bednarski W., Fiedurek J., Podstawy biotechnologii przemysłowej, PWN Warszawa, 2017.
Braga A., Guerreiro C., Belo I., Generation of flavors and fragrances through biotransformation and de novo synthesis. Food and Bioprocess Technology, 11, 2018: 2217-2228.
Chmiel A., Wysokińska H., Biotransformacje w kulturach komórek roślinnych. Część II - Warunki procesów biotransformacji. Biotechnologia, 1(28), 1995: 131-147.
Kołek T., Biotransformacje, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław 2013.
Rosiński, M., Piasecka-Kwiatkowska, D., & Warchalewski, J. R., Przegląd metod separacji i oczyszczania białek przydatnych w badaniach i analizie żywności. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 3(44), 2005, 5-22.
Szewczyk K., Technologia biochemiczna, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa 2003.
Literatura uzupełniająca
Cordell Geoffrey A., LemosTelma L.G., MonteFrancisco J.Q., de Mattos Marcos C., Vegetables as chemical reagents, Journal of Natural Products, 70, 2007, 478-492.
Ishihara K., Hamada H., Hirata T., & Nakajima, N., Biotransformation using plant cultured cells. Journal of Molecular Catalysis B: Enzymatic, 23(2-6), 2003, 145-170.
Malepszy S. (red.), Biotechnologia roślin, PWN, Warszawa 2022.
Uwagi
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 31-08-2023 18:22)
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Korzystając z niniejszej strony, wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej.