SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Biotransformacje w produkcji żywności - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Biotransformacje w produkcji żywności
Kod przedmiotu 01.0-WB-TŻŻCD-Bpż-S23
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka
Profil praktyczny
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr letni 2023/2024
Informacje o przedmiocie
Semestr 3
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Agnieszka Maj
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę
Laboratorium 30 2 18 1,2 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zapoznanie z zastosowaniem mikroorganizmów i ich metabolitów oraz komórek roślinnych w produkcji żywności i zagospodarowaniu odpadów powstających przy produkcji żywności.

Wymagania wstępne

Podstawowe wiadomości z zakresu biologii, chemii organicznej i biochemii.

Zakres tematyczny

Wykłady:

  1. Biologiczne podstawy biotransformacji. Wady i zalety biotransformacji.
  2. Przedstawienie produktów spożywczych i dodatków do produkcji żywności, będących produktami pozyskanymi na drodze biotransformacji.
  3. Metody pozyskiwania biokatalizatorów. Zastosowanie metod inżynierii komórkowej w produkcji biokatalizatorów. Ulepszanie szczepów mikroorganizmów.
  4. Metody prowadzenia namnażania drobnoustrojów i komórek roślinnych in vitro. Bioreaktory i ich rodzaje.
  5. Metody oczyszczania białek enzymatycznych. Metody immobilizacji enzymów.
  6. Zastosowanie biokatalizatorów roślinnych w biotransformacjach.
  7. Termostabilność enzymów i metody jej ulepszania.

Laboratorium:

Przeprowadzenie produkcji wybranego biokatalizatora

  1. Pozyskanie właściwego materiału biologicznego. Identyfikacja mikrobiologiczna materiału biologicznego.
  2. Planowanie postępowania badawczego. Przygotowanie szkła laboratoryjnego do sterylizacji suchej.
  3. Przygotowanie pożywek mikrobiologicznych.
  4. Wykonanie posiewu. Propagacja materiału biologicznego.
  5. Izolowanie substancji czynnej z hodowli drobnoustrojów.
  6. Identyfikacja otrzymanego biokatalizatora. Utrwalenie biopreparatu.
  7. Zastosowanie otrzymanego preparatu w procesie produkcji spożywczej - próba technologiczna.
  8. Przedstawienie i omówienie sprawozdania z badań.

Metody kształcenia

Metody podające:

-  wykład konwersatoryjny

Metody poszukujące:

- laboratoryjna (eksperymentu), studium przypadku, dyskusji

 

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Ćwiczenia

Podczas ćwiczeń oceniana jest aktywność studenta w czasie zajęć. Student uzyskuje ocenę pozytywną, jeśli wykazuje zaangażowanie w wykonanie zadań, poszukuje własnych rozwiązań i potrafi odpowiedzieć na pytania dotyczące przebiegu zajęć. Po uzyskaniu ocen pozytywnych z każdych zajęć (łącznie 7 ocen pozytywnych) student przedstawia sprawozdanie, zawierające wstęp teoretyczny, opis poszczególnych czynności badawczych i przebieg badań, niezbędne obliczenia, oraz obserwacje i wnioski. Ocena z ćwiczeń (OC) jest wyliczana wg wzoru:

OC = 30% średniej arytmetycznej ocen z aktywności na zajęciach + 70% oceny za sprawozdanie z ćwiczeń

Wykłady:

Ocena z wykładów (OW) jest oceną z kolokwium pisemnego w formie testu z pytaniami zamkniętymi i otwartymi (ocena pozytywna – jeśli student uzyska powyżej 50% punktów możliwych do otrzymania).

Ocena końcowa (OK) jest średnią arytmetyczną ocen cząstkowych (OC i OW).

Literatura podstawowa

  1. Adamczak K., Bednarski W., Fiedurek J., Podstawy biotechnologii przemysłowej, PWN Warszawa, 2017.
  2. Braga A., Guerreiro C., Belo I.,  Generation of flavors and fragrances through biotransformation and de novo synthesis. Food and Bioprocess Technology, 11, 2018: 2217-2228.
  3. Chmiel A., Wysokińska H., Biotransformacje w kulturach komórek roślinnych. Część II - Warunki procesów biotransformacji. Biotechnologia, 1(28), 1995: 131-147.
  4. Kołek T., Biotransformacje, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław 2013.
  5. Rosiński, M., Piasecka-Kwiatkowska, D., & Warchalewski, J. R., Przegląd metod separacji i oczyszczania białek przydatnych w badaniach i analizie żywności. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 3(44), 2005, 5-22.
  6. Szewczyk K., Technologia biochemiczna, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa 2003.

Literatura uzupełniająca

  1. Cordell Geoffrey A., LemosTelma L.G., MonteFrancisco J.Q., de Mattos Marcos C., Vegetables as chemical reagents, Journal of Natural Products, 70, 2007, 478-492.
  2. Ishihara K., Hamada H., Hirata T., & Nakajima, N., Biotransformation using plant cultured cells. Journal of Molecular Catalysis B: Enzymatic, 23(2-6), 2003, 145-170.
  3. Malepszy S. (red.), Biotechnologia roślin, PWN, Warszawa 2022.

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 31-08-2023 18:22)