SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Cyfrowe przetwarzanie i kompresja danych |
Kod przedmiotu | 11.3-WI-INFP-CPiKD |
Wydział | Wydział Informatyki, Elektrotechniki i Automatyki |
Kierunek | Informatyka / Inżynieria systemów mikroinformatycznych |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2016/2017 |
Semestr | 5 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 6 |
Typ przedmiotu | obieralny |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Egzamin |
Laboratorium | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Zaliczenie na ocenę |
Projekt | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Zapoznanie z podstawowymi zagadnieniami cyfryzacji i przetwarzania danych. Ukształtowanie podstawowego zrozumienia roli metod cyfrowego przetwarzania danych w technice i rozwoju społeczeństwa. Ukształtowanie wstępnych umiejętności w zakresie modelowania systemów cyfrowego przetwarzania danych.
-
Wprowadzenie: cyfryzacja, próbkowanie, kwantyzacja.
Reprezentacja sygnału dyskretnego.
Modele odwzorowania barw, filtracja danych.
Postać częstotliwościowa danych.
Wybrane transformaty dyskretne: rola, zasada działania.
Kompresja danych, zastosowania.
Wykład: wykład konwencjonalny/tradycyjny.
Laboratorium: ćwiczenia laboratoryjne.
Projekt: zadania projektowe.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Wykład - warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnej oceny z egzaminu przeprowadzonego w formie pisemnej.
Laboratorium - warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnej oceny z kolokwium zaliczeniowego na końcu semestru.
Projekt - warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnej oceny ze sprawozdania z realizacji projektu.
Składowe oceny końcowej = wykład 40% + laboratorium 30% + projekt 30%
Zmodyfikowane przez dr inż. Wojciech Zając (ostatnia modyfikacja: 23-09-2016 07:48)