SylabUZ
Nazwa przedmiotu | PW10a - Sterowanie metabolizmem |
Kod przedmiotu | 13.6-WB-BTP-St.Met.-S16 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Biotechnologia |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. licencjata |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2017/2018 |
Semestr | 5 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 4 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Laboratorium | 15 | 1 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Celem zajęć jest nabycie przez studenta wiedzy teoretycznej dotyczącej możliwości wpływania i prowadzenia procesów metabolicznych z wykorzystaniem drobnoustrojów dla otrzymywania określonych metabolitów komórkowych. Student poznaje aktualnie prowadzone najważniejsze procesy fermentacji na skalę przemysłową i ich zastosowania. W ramach zajęć laboratoryjnych student poznaje i opanowuje podstawowe techniki stosowane w badaniach nad metabolizmem drobnoustrojów , uczy się prowadzić procesy fermentacji w drobnoustrojach na przykładzie produkcji kwasu glutaminowego oraz umie dokonać analizy otrzymanych metabolitów.
Znajomość mikrobiologii i biochemii metabolizmu na poziomie akademickim.
Wykład. Sterowanie metabolizmem - metody i zasady prowadzenia hodowli drobnoustrojów na skalę przemysłową. Biosynteza aminokwasów. Biosynteza antybiotyków. Oleje i polisacharydy. Kwasy organiczne. Inne systemy ekspresyjne - komórki owadzie i ssacze. Otrzymywanie i zastosowanie białek rekombinowanych.
Zajęcia laboratoryjne – Corynebacterium glutamicum jako organizm modelowy w produkcji kwasu glutaminowego drogą fermentacji.
- podająca (wykład informacyjny w formie prezentacji multimedialnej),
- ćwiczenia laboratoryjne z wykorzystaniem modelowego materiału biologicznego: szczepu Corynebacterium glutamicum oraz sprzętu mikrobiologicznego do prowadzenia fermentacji. Prowadzenie hodowli i identyfikacja metabolitu.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Wykład - kolokwium, do którego student jest dopuszczany na podstawie zaliczenia ćwiczeń, przeprowadzony w formie pisemnej. Egzamin trwający 60 minut zawiera około 25 pytań otwartych. Do zaliczenia na ocenę dostateczną konieczne jest uzyskanie 60% punktów z 50 możliwych do zdobycia. Obecność na zajęciach, poprawne wykonanie doświadczeń laboratoryjnych i pozytywne zaliczenie 3 kolokwiów.
[1] Podstawy Biotechnologii. Red. C. Ratledge, B. Kristiansen, PWN Warszawa 2011
[2] Mikrobiologia Techniczna. Mikrorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. Red. Z. Libudzisz, K. Kowal, Z. Żakowska, PWN Warszawa 2008
[1] Podstawy mikrobiologii przemysłowej. Ćwiczenia laboratoryjne. H Cieśliński, P. Filipkowski, J. Kur, A. Las, M. Wanarska
Zmodyfikowane przez prof. dr hab. Ewa Jaśkiewicz (ostatnia modyfikacja: 05-06-2017 12:36)