SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

PW4b - Przygotowanie próbek środowiskowych do analizy - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu PW4b - Przygotowanie próbek środowiskowych do analizy
Kod przedmiotu 13.9-WB-BTD-Pr.środow.-S16
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Biotechnologia
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2017/2018
Informacje o przedmiocie
Semestr 2
Liczba punktów ECTS do zdobycia 0
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Iwona Sergiel
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 30 2 - - Zaliczenie 
Laboratorium 30 2 - - Zaliczenie 

Cel przedmiotu

Zapoznanie z zagadnieniami pobierania i przygotowania próbek środowiskowych do dalszych etapów analizy chemicznej.

Zapoznanie z nowoczesnymi technikami separacyjnymi.

 

 

 

Wymagania wstępne

Ukończone kursy: chemii ogólnej, organicznej, chemii fizycznej, analizy instrumentalnej. Znajomość podstawowych zagadnień dotyczących wymiany masy między fazami, równowag chemicznych, procesu podziału między dwie fazy, procesu adsorpcji, teorii wiązań chemicznych.

Zakres tematyczny

Wykład: Techniki pobierania próbek. Próbka reprezentatywna. Problemy analizy śladowej. Wpływ matrycy na przygotowanie próbek. Nowoczesne techniki separacyjne. Narzędzia do sterowania jakością badań w analizie specjacyjnej. Certyfikowane materiały odniesienia. 

Laboratorium: Specjacja chemiczna i frakcjonowanie metali w próbkach żywnościowych. Wydzielenie frakcji polifenolowej z produktów żywnościowych z zastosowaniem ekstrakcji do fazy stałej. Wpływ warunków ekstrakcji na zawartość flawonoidów w produktach roślinnych.

<!--EndFragment-->

Metody kształcenia

- podająca (wykład w formie prezentacji multimedialnej)

- praktyczna (ćwiczenia laboratoryjne z wykorzystaniem podstawowego sprzętu laboratorium chemicznego).

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Wykład: ocena ze sprawdzianu w formie pisemnej, do której Student jest dopuszczany na podstawie uprzedniego zaliczenia ćwiczeń laboratoryjnych. Sprawdzian trwający 60 minut zawiera 4 zagadnienia. Do zaliczenia na ocenę dostateczną konieczne jest uzyskanie min. 51% możliwych do zdobycia punktów.

Laboratorium: ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie oceny z kolokwium pisemnego (uzyskanie min. 51% możliwych do zdobycia punktów) oraz oceny wystawionej ze sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych (jedna ocena, będąca średnią arytmetyczna ocen cząstkowych ze sprawozdań) Ocena końcowa z laboratorium to średnia arytmetyczna oceny uzyskanej z kolokwium oraz oceny za sprawozdania.

 

Ocena ogólna przedmiotu to średnia arytmetyczna wszystkich zajęć składających się na przedmiot (wykład i laboratorium).

Literatura podstawowa

[1] Witkiewicz Z. Podstawy chromatografii. Wydawnictwo Naukowo – Techniczne, Warszawa, 2005

[2] Bielicka-Daszkiewicz K., Milczewska K., Voelkel A. Zastosowanie metod chromatograficznych. Wydawnictwo Politechniki Poznańskiej, Poznań, 2010

Literatura uzupełniająca

[1] Nogala – Kałucka M. (red.). Analiza żywności. Wybrane metody jakościowych i ilościowych oznaczeń składników żywności. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Poznań, 2010

[2] Voelkel A., Wasiak W. (red.). Chromatografia w praktyce. Wydawnictwo Politechniki Poznańskiej, Poznań, 2011

[3] Sikorska E., Metody fluorescencyjne w badaniach żywności. Akademia Ekonomiczna w Poznaniu, Poznań, 2008

 

 

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr inż. Iwona Sergiel (ostatnia modyfikacja: 09-05-2017 12:25)