SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Sensors and industrial measurements - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Sensors and industrial measurements
Kod przedmiotu 06.0-WE-AutD-SensIndMeasur.-Er
Wydział Wydział Informatyki, Elektrotechniki i Automatyki
Kierunek WIEiA - oferta ERASMUS / Automatyka i robotyka
Profil -
Rodzaj studiów Program Erasmus drugiego stopnia
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2018/2019
Informacje o przedmiocie
Semestr 1
Liczba punktów ECTS do zdobycia 5
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania angielski
Sylabus opracował
  • prof. dr hab. inż. Ryszard Rybski
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 - - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium 30 2 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

  • familiarize students with the parameters of sensors and methods of description of their static and dynamic properties
  • familiarize students with the basic functional blocks of measurement signal processing paths
  • familiarize students with the structure, principle of operation and properties of measuring transducers of non-electric quantities and areas of their application
  • making students aware of the requirements for sensors and transducers

Wymagania wstępne

Fundamentals of electrical engineering, Fundamentals of electronics, Metrology

Zakres tematyczny

Introduction. Measurement sensors properties in metrology. Sensors typology. Sensors manufacturing technologies.

Sensors and converters in measurement systems. Analogue, digital-analogue and analogue-digital converters. Sensors output signal transmission. Sensors and measurement converters interfaces. Inteligent sensors. Wireless sensory networks.  

Temperature measurements. Resistance based thermometers. Thermoelectric thermometers. Semiconductor based temperature sensors. Pyrometers.

Pressure measurements. Piezoresistive sensors. Piezoresistive sensor error compensation. Strain gages. Capacitive sensors.

Liquid velocity and flow measurements. Liquid velocity measurements with anemometric method. Doppler velocimeters. Turbine flow meters. 

Measurements of movement. Inductive and capacitive movement sensors. Proximity sensors. Fiber optic movement sensors. Ultrasonic converters in movement measurements. Motion parameters measurement. Rotational speed measurements. Vibrations and quakes measurements. Piezoelectric accelerometers. Capacitive accelerometers.

Force and mass measurements. Strain gages. Strain gages measurement systems. Piezoelectric force sensors.

Metody kształcenia

  • lecture: conventional/traditional lecture
  • laboratory: work in the groups, practical excersises

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Lecture – the passing condition is to obtain a positive mark from the final test.

Laboratory – the passing condition is to obtain positive marks from all laboratory exercises to be planned during the semester.

Calculation of the final grade: lecture 50% + laboratory 50%.

Literatura podstawowa

1.Fraden J.: Handbook of modern sensors. Springer, 2010

2. Nawrocki W.: Measurement Systems and Sensors. Artech House Publishers, 2005

3. Pallas-Areny R., Webster J.G.: Sensors and signal conditioning. John Willey& Sons, Inc., 2001

4. Zakrzewski J, Kampik M.: Czujniki i przetworniki pomiarowe. Podręcznik problemowy. Wydawnictwo Politechniki Śląskiej, Gliwice, 2013

5. Miłek M.: Metrologia elektryczna wielkości nieelektrycznych. Oficyna Wydawnicza Uniwersytetu Zielonogórskiego, Zielona Góra, 2006

Literatura uzupełniająca

1. Tumanski S.: Principles of electrical measurement. Taylor & Francis, 2006

2. Horowitz P., Hill W.: The art electronics. Cambridge University Press, 2017

3. Kester W.: Przetworniki A/C i C/A. Teoria i praktyka. Wydawnictwo BTC, Legionowo, 2012

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. inż. Wojciech Paszke, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 29-04-2020 12:05)