SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Przedmiot do wyboru: Sztuka kulinarna w języku rosyjskim |
Kod przedmiotu | 09.2-WH-KBRP-SKJR-S18 |
Wydział | Wydział Humanistyczny |
Kierunek | Filologia / Filologia rosyjska |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. licencjata |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2018/2019 |
Semestr | 2 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 2 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | rosyjski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Konwersatorium | 30 | 2 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z leksyką dotyczącą kulinariów i rozwijanie umiejętności wypowiadania się na tematy związane z szeroko pojętą sztuką kulinarną, oraz doskonalenie umiejętności językowych, sprawności mówienia, pisania i czytania.
Brak wymagań.
Sporządzanie wypowiedzi pisemnych i ustnych poświęconych zagadnieniom związanym ze sztuką kulinarną, takim jak: wyposażenie kuchni (naczynia, sprzęt AGD); obiekty żywienia zbiorowego; sposoby przygotowania potraw; produkty żywnościowe (np. warzywa, owoce, zboża, mięso, ryby, owoce morza, dodatki spożywcze, przyprawy itd.); napoje alkoholowe i bezalkoholowe; główne dania kuchni rosyjskiego obszaru językowego; specyfika wybranych kuchni świata; receptury oraz techniki sporządzania wybranych potraw charakterystycznych dla poszczególnych kuchni regionalnych (np. francuskiej, śródziemnomorskiej, zachodnioeuropejskiej, wschodnioeuropejskiej, amerykańskiej i azjatyckiej); picie herbaty, jako element wschodniosłowiańskiego folkloru; kultura biesiadowania; savoir vivre przy stole.
Wykład konwersatoryjny, dyskusja, gry dydaktyczne, praca w grupach, pogadanka, metoda sytuacyjna, wypowiedź ustna i pisemna, praca z użyciem środków audiowizualnych.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Zaliczenie przedmiotu na podstawie kontroli bieżącej (różne rodzaje zadań kontrolnych i prac domowych zarówno w formie pisemnej jak i ustnej).
Materiały zaczerpnięte ze współczesnej prasy rosyjskiej (np. Остановка: Россия! Magazyn dla uczących się języka rosyjskiego; Аргументы и факты, Огонёк i in.), ogólnodostępne teksty tematyczne, materiały internetowe.
WYBÓR:
1. Bazyluk M, Polowczyk T, Пособие по русскому языку для деловых людей, Poznań 1999.
2. Caramitti M., Co i jak jeść w Rosji. Poradnik, rozmówki, słowniczek, Warszawa 2003
3. Dobrowolski J., Туры по России. Język rosyjski dla zaawansowanych, Warszawa 2001.
4. Danecka I., Добро пожаловать в Россию! Język rosyjski dla zaawansowanych, Warszawa 1998.
5. Gołubiewa A., Czeczuga W., Węcławiak P., Słownictwo rosyjskie w ćwiczeniach, Warszawa 2012.
6. Gołubiewa A., Kowalska N., Русский язык сегодня. Dla uczniów, studentów, przedsiębiorców, Warszawa 2000.
7. Kossakowska –Maras M, Mierzwa M., Знакомимься с Россией, Rzeszów, 2009.
8. Pado A., Читай, пиши, говори. II, Warszawa 1998.
9. Ples A., Bruzda G., Понемногу обо всём. Podręcznik do nauki języka rosyjskiego dla studentów wyższych uczelni. Cz. 1, Kraków 2001.
10. Академия гостеприимства - сzasopismo internetowe: [w:] http://hotel-rest.com.ua/? q=node/300 [dostęp: 12.02.2017].
11. Карабанова, Читаем и всё понимаем. Пособие по чтению и развитию речи для иностранцев, изучающих русский язык, Москва 2009.
12. Павловска А. В., Русский мир. Характер, быт и нравы, том 2, Москва 2009.
13. Похлёбкин В. В., Национальные кухни наших народов, Москва 2004.
14. Сабитова З. К., Лингвокультурология. Учебник, Москва 2013.
Przedmiot jest prowadzony w języku rosyjskim z elementami języka polskiego.
Zmodyfikowane przez dr Aleksandra Urban-Podolan (ostatnia modyfikacja: 29-04-2018 09:13)