SylabUZ

Generate PDF for this page

GUIDANCE WITH SUPPLIES IN THE ENTERPRISE - course description

General information
Course name GUIDANCE WITH SUPPLIES IN THE ENTERPRISE
Course ID 04.2-WZ-LogP-SZP
Faculty Faculty of Economics and Management
Field of study Logistics
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2018/2019
Course information
Semester 7
ECTS credits to win 3
Available in specialities Logistics management in enterprises
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr Katarzyna Huk
  • dr Agnieszka Perzyńska
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 15 1 9 0,6 Credit with grade
Class 30 2 18 1,2 Credit with grade

Aim of the course

Zapoznanie studenta z najważniejszymi problemami zarządzania zapasami w warunkach zapotrzebowania niezależnego i wykształcenia w nich umiejętności operacyjnego podejmowania decyzji o odnawianiu zapasów.

Prerequisites

Uzyskanie pozytywnych ocen z przedmiotów: Podstawy zarządzania, Podstawy logistyki.

Scope

Wykład: Funkcje zapasów w systemach logistycznych, klasyfikacja zapasów, struktura zapasu (zapas obrotowy, zabezpieczający, nadmierny, podstawowe elementy zarządzania zapasami na pokrycie zapotrzebowania zależnego i niezależnego, koszty gromadzenia, utrzymania i braku zapasu, analiza popytu, prognozowanie popytu, definicje poziomu obsługi klienta, kształtowanie zapasu zabezpieczającego, systemy odtwarzania zapasu, optymalizacja zapasu obrotowego (wielkości dostawy), zarządzanie zapasami grup asortymentowych, mierniki zapasu.

Ćwiczenia: Funkcje zapasów w systemach logistycznych, klasyfikacja zapasów, struktura zapasu (zapas obrotowy, zabezpieczający, nadmierny, podstawowe elementy zarządzania zapasami na pokrycie zapotrzebowania zależnego i niezależnego, koszty gromadzenia, utrzymania i braku zapasu, analiza popytu, prognozowanie popytu, definicje poziomu obsługi klienta, kształtowanie zapasu zabezpieczającego, systemy odtwarzania zapasu, optymalizacja zapasu obrotowego (wielkości dostawy), zarządzanie zapasami grup asortymentowych, mierniki zapasu.

Teaching methods

Wykład z zastosowaniem prezentacji multimedialnej, ćwiczenia, praca grupowa, metoda projektu.

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Zaliczenie na wykładzie obejmuje problematykę systemów logistycznych wykorzystanych w przedsiębiorstwach. Zaliczenie jest w formie pisemnej – test (pytania otwarte i zamknięte).

Na ćwiczeniach studenci rozwiązują zadania oraz przygotowują projekt dotyczący systemów logistycznych stosowanych w procesie gospodarowania różnych organizacji. W ramach zajęć studenci realizują poszczególne etapy projektu. Ocena jest uzależniona od:

  • zaliczenia projektu – 50% oceny końcowej,
  • obrona projektu - 30% oceny końcowej,
  • aktywnego udziału w zajęciach oraz systematycznej pracy studenta podczas całego semestru (20% oceny końcowej).

Ocena końcowa stanowi średnią oceny z ćwiczeń i wykładu.

Recommended reading

1. Abt S., Logistyka w teorii i w praktyce, Akademia Ekonomiczna, Poznań, 2001

2. E. Gołembska, Kompendium wiedzy o logistyce, PWN, Warszawa-Poznań 2008

3. S. Krzyżaniak, Podstawy zarządzania zapasami w przykładach, Poznań, 2008

4. Z. Sarjusz-Wolski, Sterowanie zapasami w przedsiębiorstwie, Warszawa, 2000

Further reading

1. M. Christopher, Logistyka i zarządzanie łańcuchem dostaw. Warszawa, 2000

2. Pfohl H.-Ch., Systemy logistyczne : podstawy organizacji i zarządzania, Instytut Logistyki i Magazynowania, Poznań, 2001

3. Skowronek Cz., Sarjusz-Wolski Z., Logistyka w przedsiębiorstwie, PWE, Warszawa 2003

4. Kluge P.D., (Red.) Komputerowo wspomagany controlling w małych i średnich przedsiębiorstwach, Oficyna Wydawnicza PZ, Zielona Góra 2001 – dostępny na stronie: http://www.zcie.uz.zgora.pl/.

Notes


Modified by dr Katarzyna Huk (last modification: 28-05-2018 20:53)