Przedmiot fakultatywny - Żywienie kliniczne - opis przedmiotu
Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu
Przedmiot fakultatywny - Żywienie kliniczne
Kod przedmiotu
12.0-WL-LEK-ŻKl
Wydział
Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu
Kierunek
Lekarski
Profil
praktyczny
Rodzaj studiów
jednolite magisterskie sześcioletnie
Semestr rozpoczęcia
semestr zimowy 2016/2017
Informacje o przedmiocie
Semestr
7
Liczba punktów ECTS do zdobycia
2
Typ przedmiotu
obieralny
Język nauczania
polski
Sylabus opracował
dr Karolina Kieres
Formy zajęć
Forma zajęć
Liczba godzin w semestrze (stacjonarne)
Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne)
Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne)
Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne)
Forma zaliczenia
Wykład
30
2
30
2
Zaliczenie
Cel przedmiotu
Uzyskanie niezbędnej wiedzy do określenia zakresu i charakteru żywienia w stanach chorobowych wymagających specjalistycznej terapii żywieniowej, poznanie zasad planowania i stosowania diet w leczeniu wspomaganym dietą, cele stosowania terapii żywieniowej w określonych jednostkach klinicznych, wyjaśnianie mechanizmów powstawania niepożądanych reakcji na pokarm, poznanie i zrozumienie patofizjologii chorób alergicznych.
Wymagania wstępne
Znajomość podstawowych składników pokarmowych i odżywczych żywności, znajomość interakcji leków z żywnością.
Zakres tematyczny
Podstawy żywienia klinicznego.
Zasady żywienia człowieka chorego. Praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego
Zasady żywienia w chorobach przewodu pokarmowego, w chorobach wątroby i dróg żółciowych. Żywienie w chorobach jamy ustnej
Zasady żywienia w chorobach układu krążenia. Żywienie w hiperlipidemii. Zasady żywienia w chorobach układu krwiotwórczego. Dietoprofilaktyka i dietoterapia powikłań miażdżycy.
Zasady żywienia w chorobach układu moczowego. Żywienie w skazie moczanowej. Żywienie pacjenta nieprzytomnego.
Zasady żywienia w alergiach pokarmowych , astmie oskrzelowej oraz zakażeniach wirusowych. Niedożywienie białkowo energetyczna a sprawność układu immunologicznego.
Żywienie w chorobach przemiany materii. Dieta w profilaktyce i leczeniu osteoporozy.
Zasady żywienia w zaburzeniach odżywiania oraz chorobach metabolicznych
Żywienie dojelitowe i pozajelitowe: wskazania, przeciwwskazania, techniki karmienia, powikłania. Substraty stosowne w żywieniu dojelitowym i pozajelitowym
Interakcje leki – pożywienie. Niepożądane reakcje na pokarm.
Choroby pierwotne na tle niedoborów żywieniowych oraz zasady żywienia w chorobach nowotworowych.
Opracowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych u pacjentów hospitalizowanych z wybranymi schorzeniami pokarmowymi (choroby układu pokarmowego, układu moczowego, układu krążenia
Opracowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych dla pacjentów hospitalizowanych z nietolerancją lub alergią pokarmową
Wytyczne postępowania żywieniowego w okresie przedoperacyjnym, śródoperacyjnym i pooperacyjnym. Rola immunożywienia w chirurgii. Opracowanie indywidualnych założeń dietetycznych dla pacjenta hospitalizowanego na oddziale chirurgicznym.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Korzystając z niniejszej strony, wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej.