Przedstawienie znaczenia składników odżywczych, mineralnych oraz witamin w organizmie – ich rola, objawy niedoboru, źródła w pożywieniu.
Zapoznanie z mechanizmami regulacyjnymi dotyczącymi przyswajania, trawienia i wchłaniania pokarmów oraz procesów metabolicznych w organizmie.
Wyposażenie w wiedzę dotyczącą przemian energetycznych w organizmie, umiejętność poprawnego obliczania podstawowej i całkowitej przemiany materii, wartości odżywczej pożywienia i bilansu energetycznego.
Zapoznanie z wiedzą dotyczącą żywności wzbogaconej i funkcjonalnej.
Zapoznanie z zasadami racjonalnego żywienia.
Wskazanie i zapoznanie z współzależnościami pomiędzy żywieniem a zdrowiem człowieka.
Wymagania wstępne
Podstawowe wiadomości z chemii i biologii w zakresie programu studiów I stopnia.
Zakres tematyczny
Znaczenie białka w żywieniu. Żywieniowa charakterystyka białek. Budowa i właściwości białek. Podział białek i ich charakterystyka. Rola białek w żywieniu człowieka. Źródła białek.
Znaczenie tłuszczów w żywieniu. Żywieniowa charakterystyka tłuszczów. Budowa i właściwości tłuszczów. Przemiana tłuszczów. Rola tłuszczów w żywieniu człowieka. Źródła tłuszczów.
Znaczenie węglowodanów w żywieniu. Żywieniowa charakterystyka cukrowców. Składniki odżywcze pożywienia. Budowa i właściwości węglowodanów. Przemiana węglowodanów.
Rola witamin w żywieniu.
Rola składników mineralnych w żywieniu. Mikro i makroelementy. Gospodarka wodna i równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie.
Spożywanie pokarmu – mechanizmy regulacyjne. Przyswajanie pokarmu i transport składników odżywczych.
Trawienie i wchłanianie pokarmów.
Procesy przemiany materii w organizmie. Katabolizm i anabolizm.
Bilans energetyczny organizmu, wartość energetyczna pożywienia.
Klasyfikacja i charakterystyka diet. Żywność wzbogacona i funkcjonalna.
Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się
Opis efektu
Symbole efektów
Metody weryfikacji
Forma zajęć
Warunki zaliczenia
Obecność na zajęciach (90%), aktywne uczestnictwo w zajęciach. Odpowiednie przygotowanie się do zajęć. Zaliczenie pisemne obejmujące treści programowe wykładów.
Ocena końcowa to średnia arytmetyczna wszystkich form przewidzianych do realizacji przedmiotu. Wyniki średniej arytmetycznej ustala się zgodnie z zasadą: średnia 3,25 stanowi ocenę końcową 3,5; średnia 3,75 stanowi ocenę końcową 4,0; średnia 4,25 stanowi ocenę końcową 4,5; średnia 4,75 stanowi ocenę końcową 5,0.
Literatura podstawowa
Gawęcki J. Żywienie człowieka – Podstawy nauki o żywieniu. PWN 2010
Gawęcki J. Żywienie człowieka, tom 1,2,3 komplet, PWN 2017
Grzymisławski M., Gawęcki J. Żywienie człowieka zdrowego i chorego, PWN 2011
Ciborowska H., Rudnicka A. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL 2009
Kunachowicz H. i in. Zasady żywienia człowieka. WSiP 2007
Ziemlański S. Normy żywienia człowieka – fizjologiczne podstawy. PZWL 2005
Superczyńska E., Żylińska-Kaczmarek M. Zasady żywienia. Wyd. REA 2004
Czasopisma i podręczniki dostępne w Bibliotece Uniwersyteckiej UZ (bazy danych w układzie alfabetycznym) http://www.bu.uz.zgora.pl/
Literatura uzupełniająca
Gawęcki J., Mossor-Pietraszewska T.: Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu. PWN 2008
Czerwińska D., Gulińska E. Podstawy żywienia człowieka. WSiP 2008
Biernat J. Żywienie, żywność, a zdrowie. Wyd. ASTRUM 2001
Uwagi
Zmodyfikowane przez dr Ewa Skorupka (ostatnia modyfikacja: 10-04-2019 15:03)
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Korzystając z niniejszej strony, wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej.