SylabUZ

Generate PDF for this page

OHS and ergonomics - course description

General information
Course name OHS and ergonomics
Course ID 01.3-WZS-ŻCZP-BHPE
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Human nutrition
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2018/2019
Course information
Semester 1
ECTS credits to win 2
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr inż. Anna Gawrońska
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 15 1 - - Credit with grade

Aim of the course

Umiejętności i kompetencje w zakresie: rozpoznawania czynników szkodliwych w środowisku pracy, ergonomicznej oceny urządzeń i stanowisk pracy,  kształtowania obciążenia pracą, podstaw analizy i oceny ryzyka zawodowego oraz oceny działań w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy.

Prerequisites

Ogólna wiedza techniczna, ogólna wiedza z zakresu budowy ludzkiego organizmu, ogólna wiedza w zakresie tworzenia
i przestrzegania prawa.

Scope

  1. Pojęcia bezpieczeństwa, higieny oraz ergonomii, środowisko pracy i jego elementy.
  2. Podstawowe cele i zadania bhp oraz ergonomii w kształtowaniu materialnego środowiska pracy.
  3. Krajowe i międzynarodowe regulacje prawne w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy.
  4. Fizjologia pracy.
  5. Rodzaje pracy i obciążenia pracą.
  6. Przestrzeń pracy. Układ przestrzenny stanowiska pracy.
  7. Pole widzenia. Właściwe oświetlenie miejsca pracy. Pozycja przy pracy. Ergonomiczne siedzisko. Ogólne zasady ułatwiania pracy.
  8. Drgania mechaniczne na stanowiskach pracy. Narażenie na hałas.
  9. Skutki oddziaływania: hałasu i wibracji, substancji toksycznych i pyłów na organizm człowieka.
  10. Środki ochrony osobistej (zbiorowe i indywidualne).
  11. Mikroklimat na stanowisku pracy. Pojęcie komfortu termicznego. Środowisko mikroklimatu zimnego, umiarkowanego
    i gorącego.
  12. Wprowadzenie do analizy i oceny ryzyka zawodowego. Kontrola i ocena działań w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy.

Teaching methods

Metody podające:

  • wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych,
  • wykład problemowy.

Metody poszukujące:

  • dyskusje problemowe,
  • metoda projektu.

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

  • obecność w trakcie zajęć,
  • aktywność w trakcie zajęć,
  • pozytywna ocena z testu sprawdzającego wiedzę,
  • stworzenie i zaliczenie na pozytywna ocenę projektu dotyczącego oceny ryzyka zawodowego.

Recommended reading

  1. Bezpieczeństwo pracy i ergonomia, pod red. D. Koradeckiej, CIOP Warszawa 2000
  2. Rączkowski B., BHP w praktyce, Wyd. ODDK, Gdańsk  2017.
  3. Konstytucja RP
  4. Kodeks Pracy
  5. Wybrane ustawy w prawodawstwie krajowym i UE z zakresu Bhp i ergonomii.

Further reading

  1. Górska E., Ergonomia – projektowanie, diagnoza, eksperyment, OWPW, Warszawa 2002.
  2. Olszewski J., Podstawy ergonomii i fizjologii pracy, Wydawnictwo AE w Poznaniu, Poznań 1997.

Notes


Modified by dr inż. Anna Gawrońska (last modification: 27-12-2018 19:28)