SylabUZ

Generate PDF for this page

Professional practice - course description

General information
Course name Professional practice
Course ID 01.3-WZS-ŻCZP-PZ
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Human nutrition
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2018/2019
Course information
Semester 4
ECTS credits to win 10
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr inż. Anna Gawrońska
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Practical training 240 16 - - Credit

Aim of the course

Rozwijanie oraz konfrontacja nabytej w trakcie studiów wiedzy z rzeczywistością zawodową.

Bezpośrednie pozyskiwanie doświadczeń i praktycznej wiedzy.

Rozwijanie aktywności i przedsiębiorczości studentów.

Prerequisites

Znajomość oraz zrozumienie roli zagadnień z zakresu podstaw żywienia człowieka, oraz podstawowych metod badania  żywności.

Umiejętność rozwiązywania prostych zagadnień z zakresu żywienia człowieka oraz umiejętność doboru

podstawowych technik projektowania jadłospisu, przetwarzania, utrwalania i serwowania żywności.

Umiejętność doboru metod i narzędzi pomiarowych w zakresie podstawowych badań w zakresie oceny  stanu odżywienia lub oceny żywności .

Wymagana w trakcie praktyki książeczka Sanepidu z ważnymi badaniami na nosicielstwo.

Scope

Zakres przedmiotowy praktyki wymaga zapewnienia studentowi możliwości uczestniczenia w poszczególnych pracach realizowanych przez zakład pracy  a także zapoznanie z zakładowym regulaminem pracy, przepisami o bezpieczeństwie i higienie pracy oraz o ochronie tajemnicy państwowej i służbowe.

Praktyka powinna umożliwiać:

  1. Zapoznanie się studenta ze struktura organizacyjna i podstawowymi dokumentami (aktami prawnymi) regulującymi zasady funkcjonowania przedsiębiorstwa.
  2. Przyswojenie podstawowych zasad z zakresu zatrudnienia, prowadzenia spraw kadrowych wynikających z kodeksu pracy.
  3. Zapoznanie się z prowadzoną dokumentacją planistyczną i finansowo – księgową z zakresu:
  • podstawowych zasad prowadzonej księgowości,
  • podstawowej analizy kosztów oraz analizy sprzedaży produktów lub usług,
  • zasad współpracy z urzędami nadzorującymi przedsiębiorcę.
  1. Zapoznanie się (w zależności od miejsca prowadzenia praktyki): z procesem technologicznym, dobraniem (oceną stanu odżywienia człowieka) i  układaniem diet, technikami badania i oceny jakości surowców oraz produktów gotowych, technikami i technologiami wykorzystywanymi do tworzenia nowych produktów i przetwarzania żywności, przygotowaniem oraz transportem i serwowaniem posiłków, a w szczególności:

- z programami komputerowymi do układania jadłospisów,

- urządzeniami do badania  i oceny jakości żywności,

- urządzeniami do oceny parametrów ciała, metodologią badań,

  • z wymogami sanitarnymi i ochrony środowiska,
  • z technologią produkcji potraw, technologiami produkcji, technikami badań i oceny jakości żywności,
  • z analiza chemiczna, mikrobiologiczną żywności, z jakością produktu,
  • z zaopatrzeniem w surowiec oraz w środki do produkcji,
  • z zasadami przygotowania produkcji (np. : opakowania, transport) i jej dystrybucji,
  • z zasadami marketingu.

 

  1. Zaleca się:

- uczestnictwo studentów w pracach (w zależności od miejsca prowadzenia praktyki) w zakresie poszczególnych etapów procesu przetwarzania surowców, badania i oceny jakościowej żywności czy też procesów zachodzących w ramach prac w firmach doradztwa dietetycznego, zakładach zbiorowego żywienia (także z zasadami działania poszczególnych urządzeń zainstalowanych w  zakładzie pracy),

- zapoznanie się studentów z możliwością realizacji pracy dyplomowej związanej z działalnością firmy
 w oparciu o analizę danych i potrzeb zgłaszanych przez firmę.

6.    Student zobowiązany jest do przygotowania pisemnego raportu z przebiegu praktyki (prowadzenia dziennika praktyki) .

Teaching methods

Praktyczne wykonywanie czynności zawodowych w wybranych  zakładach pracy.

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Zaliczenie praktyki

Warunkiem zaliczenia studentowi praktyki jest przedstawienie prawidłowo wypełnionej i poświadczonej przez zakład pracy dziennika praktyk. W dzienniku praktyki należy zamieścić szczegółowe sprawozdanie z odbytej praktyki, dokumentujące opis przebiegu praktyki i zakresu wykonywanych podczas jej trwania ważniejszych czynności. Opiekun praktyk ze strony zakładu weryfikuje sprawozdanie pod kątem zgodności wykonanych zadań przez studenta i dokonuje oceny przebiegu praktyki a opiekun  ze strony UZ weryfikuje sprawozdanie pod kątem zgodności wykonanych zadań przez studenta podczas praktyki z kierunkiem studiów.

Zwolnienie praktyki

Zgodnie z  Regulaminem studiów Uniwersytetu Zielonogórskiego (§16, punkt 6):

 Koordynator praktyk może zwolnić studenta z obowiązku odbycia praktyki i zaliczyć ją na podstawie:

1) dokumentu potwierdzającego wykonanie pracy zarobkowej lub pracy realizowanej w ramach wolontariatu, stażu, w tym również za granicą,

2) udziału studenta w obozie naukowym, w pracach badawczych, wdrożeniowych lub artystycznych (w przypadku profilu ogólnoakademickiego),

- jeśli osiągnięte efekty kształcenia odpowiadają założonym dla praktyki.

Recommended reading

Further reading

Notes


Modified by dr inż. Anna Gawrońska (last modification: 27-12-2018 20:30)