SylabUZ

Generate PDF for this page

Managing a small business - course description

General information
Course name Managing a small business
Course ID 01.3-WZS-ŻCZP-PMF
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Human nutrition
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2018/2019
Course information
Semester 5
ECTS credits to win 3
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr inż. Halina Bartkiewicz
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 20 1,33 - - Credit with grade
Class 10 0,67 - - Credit with grade

Aim of the course

Zapoznanie studentów z zagadnieniami związanymi z prowadzeniem działalności gospodarczej w małej skali, w tym z elementami teorii przedsiębiorczości.

Prerequisites

Znajomość podstawowych pojęć ekonomicznych, podstawowa wiedza z zakresu organizacji i zarządzania.

Scope

  1. Uwarunkowania prowadzenia działalności gospodarczej (pomysł, rynek, lokalizacja, otoczenie). Pojęcie przedsiębiorcy i cechy dobrego przedsiębiorcy.
  2. Wybór formy organizacyjno-prawnej przedsiębiorstwa.
  3. Procedura uruchomienia działalności gospodarczej.
  4. Formy opodatkowania małej firmy.
  5. Prowadzenie ewidencji dla celów rozliczeń podatku dochodowego
  6. Dokumentacja i ewidencja dla potrzeb rozliczania podatku VAT.
  7. Prawne i ekonomiczne aspekty zatrudniania personelu.
  8. Rozliczenia z Zakładem Ubezpieczeń Społecznych.
  9. Formy finansowania działalności gospodarczej.
  10. Zarządzanie i marketing w małej firmie.

Teaching methods

  • metody podające: wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych; wykład problemowy
  • metody poszukujące: ćwiczeniowo-praktyczne: studium przypadków, przygotowanie dokumentacji, ewidencji

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Na ocenę końcową składają się:

  • zaliczenie na ocenę 100% zadań realizowanych na ćwiczeniach
  • zdanie przedmiotowego testu końcowego obejmującego treści wykładowe

Ocena z przedmiotu jest oceną składającą się w 60% z oceny z testu końcowego i w 40% z oceny z ćwiczeń.

Recommended reading

  1. Sojak S. (red. nauk.): Założyć firmę i nie zbankrutować: studia przypadków, Difin, Warszawa 2010
  2. Zachariasz K.: Jak założyć i rozwinąć własną firmę?, Edgard, Warszawa 2013

Further reading

  1. Piecuch T.: Przedsiębiorczość: podstawy teoretyczne, Wyd. C.H. Beck, Warszawa 2010
  2. Szlęzak-Matusewicz J., Felis P.: Finansowanie przedsiębiorstwa: ujęcie teoretyczno - praktyczne, Wolters Kluwer, Warszawa 2014

Notes


Modified by dr inż. Halina Bartkiewicz (last modification: 06-01-2019 21:07)