SylabUZ

Generate PDF for this page

Basics of food law - course description

General information
Course name Basics of food law
Course ID 01.3-WZS-ŻCZP-PPrŻ
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Human nutrition
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2018/2019
Course information
Semester 2
ECTS credits to win 2
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr Magdalena Kowalczyk
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 15 1 - - Credit with grade

Aim of the course

Zapoznanie studentów z podstawami problemami prawa żywnościowego. Podanie źródeł prawa z tego zakresu i podstawowych definicji oraz zasad. Przybliżenie europejskiego prawa żywnościowego. Omówienie bezpieczeństwa żywności oraz jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych i produktów pochodzenia zwierzęcego. Przedstawienie urzędowych kontroli żywności.

Prerequisites

Student posiada wiedzę z zakresu biologii i chemii.

Podstawowa wiedza na temat procesów technologicznych.

Podstawy prawoznawstwa i działania Unii Europejskiej.

Scope

  1. Zagadnienia wprowadzające do przedmiotu. Podanie literatury oraz aktów prawnych z tego zakresu. Ustalenie zasad zaliczenia przedmiotu. Wyjaśnienie podstawowych pojęć (definicje: prawo żywnościowe, żywność jako środek spożywczy).
  2. Podanie i wyjaśnienie zasad prawa żywnościowego. Dyskusja na temat zasad prawa żywnościowego.
  3. Europejskie prawo żywnościowe a prawo krajowe z tego zakresu.
  4. Polityka dotycząca bezpieczeństwa i jakości żywności.
  5. Jakość handlowa artykułów rolno-spożywczych.
  6. Produkty pochodzenia zwierzęcego.
  7. Urzędowe kontrole żywności.
  8. Warunki nowej żywności. Co to jest GMO i jaki ma na ten temat pogląd – dyskusja.

Teaching methods

Wykład z prezentacją multimedialną. Oparty na prezentacji problemów, analizie materiałów źródłowych, dyskusji.

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnej oceny z kolokwium zaliczeniowego i obecność na wykładach, a także aktywność na zajęciach.

Recommended reading

  1. Oleszko A., Prawo żywnościowe wspólnotowego rynku rolnego, Kraków 2006
  2. Korzycka-Iwanow M., Prawo żywnościowe. Zarys prawa polskiego i wspólnotowego, Warszawa 2007
  3. Oleszko A., Jerzyńska B., Prawo rolne i żywnościowe: zarys wykładu, Kraków 2003

Akty prawne:

  1. Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
  2. Ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
  3. Ustawa z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego

Further reading

  1. Taczanowski M. Prawo żywnościowe w warunkach członkostwa Polski w Unii Europejskiej, Warszawa 2009
  2. Nowe prawo żywnościowe Unii Europejskiej a systemy GMP, GHP, HACCP, pod red. J. Kowalskiej, Gdańska 2006
  3. Wielka encyklopedia prawa. T. 8, Prawo rolne i żywnościowe, red. naczelny B. Hołyst, Warszawa 2015.

Notes


Modified by dr Magdalena Kowalczyk (last modification: 08-01-2019 16:37)