SylabUZ

Generate PDF for this page

Research and development of new foods - course description

General information
Course name Research and development of new foods
Course ID 01.3-WZS-ŻCZP-ONPS
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Human nutrition
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2018/2019
Course information
Semester 5
ECTS credits to win 3
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • prof. dr hab. inż. Wiesław Kopeć
  • dr inż. Jarosław Kliks
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 15 1 - - Credit with grade
Laboratory 15 1 - - Credit with grade

Aim of the course

Zapoznanie studentów z zasadami i podstawowymi fazami procesu opracowania nowych produktów.

Prerequisites

Ukończony kurs z zakresu ogólnej i szczegółowych technologii żywności oraz żywienia człowieka i toksykologii i marketingu produktów spożywczych na poziomie studiów inżynierskich.

Scope

Tworzenie koncepcji produktu, weryfikacja idei koncepcji produktu, projektowanie produktu i opracowanie procesu
z wykorzystaniem metod statystycznych (analiza powierzchni odpowiedzi i pochodne) do optymalizacji technologii, przygotowanie prototypu z uwzględnieniem metod analizy sensorycznej, rola badań konsumenckich w fazie opracowania produktu, przygotowanie produktu specjalnego przeznaczenia na przykładzie żywności dla wojska.

Teaching methods

Metody podające:

  • wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
  • wykład problemowy.

Ćwiczenia laboratoryjne.

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Wykład – warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen z kolokwiów pisemnych lub ustnych.
Ćwiczenia – warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen z cząstkowych kolokwiów z ćwiczeń laboratoryjnych.

Recommended reading

Earle M., Earle R., Anderson A.  Opracowanie produktów spożywczych podejście marketingowe WNT 2007 Warszawa

Further reading

Świderski F. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna WNT 2006 Warszawa

Notes


Modified by dr inż. Jarosław Kliks (last modification: 24-12-2018 14:47)