SylabUZ
Course name | Research and development of new foods |
Course ID | 01.3-WZS-ŻCZP-ONPS |
Faculty | The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów |
Field of study | Human nutrition |
Education profile | practical |
Level of studies | First-cycle studies leading to Engineer's degree |
Beginning semester | winter term 2018/2019 |
Semester | 5 |
ECTS credits to win | 3 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Lecture | 15 | 1 | - | - | Credit with grade |
Laboratory | 15 | 1 | - | - | Credit with grade |
Zapoznanie studentów z zasadami i podstawowymi fazami procesu opracowania nowych produktów.
Ukończony kurs z zakresu ogólnej i szczegółowych technologii żywności oraz żywienia człowieka i toksykologii i marketingu produktów spożywczych na poziomie studiów inżynierskich.
Tworzenie koncepcji produktu, weryfikacja idei koncepcji produktu, projektowanie produktu i opracowanie procesu
z wykorzystaniem metod statystycznych (analiza powierzchni odpowiedzi i pochodne) do optymalizacji technologii, przygotowanie prototypu z uwzględnieniem metod analizy sensorycznej, rola badań konsumenckich w fazie opracowania produktu, przygotowanie produktu specjalnego przeznaczenia na przykładzie żywności dla wojska.
Metody podające:
Ćwiczenia laboratoryjne.
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Wykład – warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen z kolokwiów pisemnych lub ustnych.
Ćwiczenia – warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen z cząstkowych kolokwiów z ćwiczeń laboratoryjnych.
Earle M., Earle R., Anderson A. Opracowanie produktów spożywczych podejście marketingowe WNT 2007 Warszawa
Świderski F. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna WNT 2006 Warszawa
Modified by dr inż. Jarosław Kliks (last modification: 24-12-2018 14:47)