SylabUZ

Generate PDF for this page

Podstawy biotechnologii - course description

General information
Course name Podstawy biotechnologii
Course ID 01.3-WZS-ŻCZP-PB
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Human nutrition
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2018/2019
Course information
Semester 7
ECTS credits to win 3
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • prof. dr hab. inż. Tadeusz Adamski
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 30 2 - - Credit with grade
Class 15 1 - - Credit with grade

Aim of the course

 Zdobycie   wiedzy, umiejętności oraz kompetencji personalnych i społecznych związanych z  zastosowaniami praktycznymi biotechnologii w hodowli i diagnostyce molekularnej roślin

Prerequisites

Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie biologii i biochemii

Scope

Poznanie  wiedzy  z zakresu mikrorozmnażania roślin, klonowania molekularnego,  markerów  molekularnych, mapowania fizycznego genów , transformacji  genetycznej,  manipulacji  potranskraptycyjnymi i potranslacyjnymi etapami ekspresji genów,  co pozwoli na  zrozumienie znaczenia biotechnologii jako głównego źródła postępu naukowo-technicznego w naukach biologicznych.

Wykłady:

Biotechnologia, podstawowe pojęcia i definicja. Ekspresja genów.  Kultury komórek, tkanek i organów roślinnych. Markery molekularne i ich wykorzystanie w praktyce. Diagnostyka molekularna.  Konstrukcja map genetycznych.  Sekwencjonowanie genomu. Transformacja genetyczna. Wykorzystanie metod biotechnologicznych w nowoczesnej hodowli roślin. Modyfikowane genetycznie gatunki i odmiany roślin. Biotechnologia i bioróżnorodność. Kontrowersje  związane z agrobiotechnologią

Zajęcia laboratoryjne:

Poznanie podstawowych technik  mikrorozmnażania roślin. Przygotowanie podłoża  do kultur in vitro.Kultura zarodków mieszańców oddalonych. Mikrorozmnażanie wybranych gatunków roślin użytkowych na drodze regeneracji bezpośredniej i pośredniej. Izolacja DNA i przygotowanie materiału do analiz molekularnych. Metody stosowane w  otrzymywaniu  roślin modyfikowanych genetycznie.Uwarunkowania prawne dotyczące własności intelektualnej i obrotu GMO. Biotechnologia w ochronie bioróżnorodności. Metody analizy roślin i  produktów żywnościowych na obecność GMO, Dyskusja nad zagadnieniem: biotechnologia – nauka czy biznes?.

Teaching methods

Metody podające:

  • wykłady informacyjne z wykorzystaniem technik multimedialnych
  • wykłady problemowe
  • wykład konwersacyjny

Metody poszukując

  • giełda pomysłów w  projektowaniu mikrorozmnażania wybranych gatunków roślin

 Ćwiczeniowo-praktyczna:

  • kultura in vitro roślin

 

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Na ocenę końcową składają się:

  • sprawdziany/kolokwia w trakcie semestru
  • prezentacje wyników i raporty na zajęciach laboratoryjnych 
  • kolokwium zaliczeniowe z  treści wykładowych

Recommended reading

Malepszy S.(red) Biotechnologia roślin (2012), Wydawnictwo Naukowe PWN

Buchowicz J. (2010)  Biotechnologia molekularna. Wydawnictwo Naukowe PWN Warszawa

 

Further reading

  1. Tuner P.C., McLennan A.G.., Bates A.D., White M.R.H. (2009) Biologia molekularna, krótkie wykłady. PWN
  2. Brown T.A. Genomy (2016). PWN Warszawa

Notes


Modified by prof. dr hab. inż. Tadeusz Adamski (last modification: 21-12-2018 23:36)