SylabUZ
Course name | General Food Technology |
Course ID | 01.3-WZS-ŻCZP-OTŻ |
Faculty | The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów |
Field of study | Human nutrition |
Education profile | practical |
Level of studies | First-cycle studies leading to Engineer's degree |
Beginning semester | winter term 2018/2019 |
Semester | 3 |
ECTS credits to win | 6 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Lecture | 30 | 2 | - | - | Exam |
Laboratory | 45 | 3 | - | - | Credit with grade |
Poznanie głównych kierunków przetwórstwa rolno-spożywczego. Wprowadzenie studentów w podstawy technologii żywności, rodzaju stosowanych operacji jednostkowych, wykorzystania maszyn i urządzeń oraz poszczególnych procesów. Poznanie sposobów utrwalania wytworzonej żywności oraz utylizacji powstałych produktów odpadowych.
Przedmioty poprzedzające: matematyka, fizyka, chemia, mikrobiologia, analiza żywności.
Przemysł spożywczy - jego organizacja i struktura w Polsce, ogólne zadania przemysłu spożywczego; jakość żywności i surowców służących do jej produkcji; operacje i niezłożone procesy stosowane w przetwórstwie, utrwalanie i przechowywanie w produkcji przemysłowej i ich wpływ na wartość biologiczną, funkcjonalną i organoleptyczną żywności; metody utrwalania żywności, pomocnicze materiały i techniki w technologii żywności; technologie produktów ubocznych; produkty odpadowe przemysłowej produkcji żywności i metody ich utylizacji.
metody podające: wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
metody poszukujące: laboratorium technologiczne: ocena surowca i produktu spożywczego, praktyczne wykorzystanie operacji jednostkowych w przetwarzaniu żywności
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Ogólna technologia żywności, Pijanowski E., Dłużewski M., Dłużewska A., Jarczyk A. WNT 2
Ogólna technologia żywności, cz.1, red. Bednarski W., Wyd. ART Olsztyn1996
Modified by dr hab. inż. Tomasz Zięba, prof. UZ (last modification: 08-02-2019 08:56)