SylabUZ
Course name | Food additives |
Course ID | 01.3-WZS-ŻCZP-DŻ |
Faculty | The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów |
Field of study | Human nutrition |
Education profile | practical |
Level of studies | First-cycle studies leading to Engineer's degree |
Beginning semester | winter term 2018/2019 |
Semester | 4 |
ECTS credits to win | 1 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Lecture | 15 | 1 | - | - | Credit with grade |
Celem nauczania jest zdobycie wiedzy na temat uwarunkowań prawnych i technologicznych stosowania dodatków w produkcji żywności.
Wiedza z zakresu chemii żywności.
Omówienie wymagań prawnych dotyczących warunków stosowania dodatków do żywności. Treści programowe:
Wykład 1 Dodatki do żywności - definicje, pojęcia, zasady
Wykład 2 Dodatki do żywności - uwarunkowania prawne
Wykład 3 Konserwanty
Wykład 4 Regulatory kwasowości
Wykład 5 Przeciwutleniacze i synergenty
Wykład 6 Emulgatory
Wykład 7 Hydrokoloidy polisacharydowe
Wykład 8 Hydrokoloidy białkowe
Wykład 9 Substancje tworzące lub utrzymujące strukturę
Wykład 10 Barwniki
Wykład 11 Aromaty, przyprawy i substancje smakowe
Wykład 12 Substancje słodzące
Wykład 13 Substancje wzbogacające
Wykład 14 Dodatki pomocnicze – enzymy, nośniki, rozpuszczalniki
Wykład 15 Dodatki pomocnicze – substancje klarujące, filtrujące, gazy, na powierzchnię
Metody podające:
-wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
- wykład problemowy
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Na ocenę końcową składają się:
Modified by dr inż. Jarosław Kliks (last modification: 22-12-2018 09:28)