SylabUZ

Generate PDF for this page

Food additives - course description

General information
Course name Food additives
Course ID 01.3-WZS-ŻCZP-DŻ
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Human nutrition
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2018/2019
Course information
Semester 4
ECTS credits to win 1
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • prof. dr hab. inż. Grażyna Krasnowska
  • dr inż. Jarosław Kliks
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 15 1 - - Credit with grade

Aim of the course

Celem nauczania jest zdobycie wiedzy na temat uwarunkowań prawnych i technologicznych stosowania dodatków w  produkcji żywności.

Prerequisites

Wiedza z zakresu chemii żywności.

Scope

Omówienie wymagań prawnych dotyczących warunków stosowania dodatków do żywności. Treści programowe:

Wykład 1 Dodatki do żywności - definicje, pojęcia, zasady

Wykład 2 Dodatki do żywności - uwarunkowania prawne

Wykład 3 Konserwanty

Wykład 4 Regulatory  kwasowości

Wykład 5 Przeciwutleniacze i synergenty

Wykład 6 Emulgatory

Wykład 7 Hydrokoloidy polisacharydowe

Wykład 8 Hydrokoloidy białkowe

Wykład 9 Substancje tworzące lub utrzymujące strukturę

Wykład 10 Barwniki

Wykład 11 Aromaty, przyprawy i substancje  smakowe

Wykład 12 Substancje słodzące

Wykład 13 Substancje wzbogacające

Wykład 14 Dodatki pomocnicze – enzymy, nośniki, rozpuszczalniki

Wykład 15 Dodatki pomocnicze – substancje klarujące, filtrujące, gazy, na powierzchnię

 

Teaching methods

Metody  podające:
-wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
- wykład problemowy

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Na ocenę końcową składają się:

  • zdanie przedmiotowego testu końcowego obejmującego treści wykładowe

Recommended reading

  1. Rola dodatków w promocji nowoczesnej żywności : trendy rynkowe-legislacja.Praca zbiorowa  pod red. Antoniego Rutkowskiego; Polska Izba Dodatków do Żywności. – Konin, 2006
  2. Substancje dodatkowe i składniki funkcjonalne żywności, Rutkowski A., Gwiazda, S., Dąbrowski K., Czapski J., Kamiński E., Pluta A., Wyd. Agro and Food Technology, 1997
  3. Chemia żywności. Skład, przemiany i właściwości żywności, Red. Sikorski Z., E., WNT 2000
  4. Materiały pomocnicze i dodatki do żywności. J. Chuchlowa, WSziP, 2010

 

Further reading

  1. Food Additives, Nutrients and Supplements A to Z. E. Renders. Clear Light Publishers, 1998.
  2.  Food additives, Codex alimentarius, Abriged Version,FAO/WHO, Ed. Smith B., Rome

Notes


Modified by dr inż. Jarosław Kliks (last modification: 22-12-2018 09:28)