SylabUZ
Course name | Technology and methods of food storage |
Course ID | 01.3-WZS-ŻCZP-TiMPŻ |
Faculty | The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów |
Field of study | Human nutrition |
Education profile | practical |
Level of studies | First-cycle studies leading to Engineer's degree |
Beginning semester | winter term 2018/2019 |
Semester | 5 |
ECTS credits to win | 4 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Lecture | 30 | 2 | - | - | Credit with grade |
Laboratory | 15 | 1 | - | - | Credit with grade |
Wprowadzenie studentów w podstawy: oceny prawidłowości procesu przechowywania różnych grup żywności (pochodzenia roślinnego i zwierzęcego) i dostosowanie rodzaju metody, maszyny i urządzenia oraz poszczególne procesy utrwalające. Zastosowanie metod przetwarzania produktów spożywczych: tradycyjne i nowoczesne
Wiedza z zakresu technologii ogólnej żywności, jakości artykułów spożywczych, analizy żywności, biochemii, toksykologii, chemii organicznej i nieorganicznej
Wykłady:
Znaczenie przechowalnictwa i procesów utrwalania żywności w gospodarce. Ocena przydatności do przechowywania
i przetwarzania. Procesy zachodzące w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego w trakcie przechowywania.Sterowanie procesami życiowymi i urządzenia pomiarowe w przechowalniach. Przechowywanie roślinnych materiałów sypkich i uwodnionych. Przechowywanie produktów pochodzenia zwierzęcego - zagrożenia związane ze zmianami biochemicznymi. Metody przechowywania , metody utrwalania produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Metody przetwarzania produktów spożywczych: tradycyjne i nowoczesne (termiczne, radiacyjne, mechaniczne, filtrowanie, wirowanie, osmoaktywne , składowanie w kontrolowanej atmosferze, zastosowanie wysokiego ciśnienia).
Ćwiczenia:
Wybrane zagadnienia z przechowalnictwa przetworów zbożowych. Towaroznawcza ocena ziarna zbóż chlebowych
i jęczmienia browarnego oraz mąki. Nasiona oleiste jako źródło tłuszczy i białek. Owoce i warzywa – wybrane zagadnienia (cukry, kwasy owocowe, witamina c jako wskaźnik jakości). Ocena przetworów ziemniaczanych. Przechowywanie i ocena ziemniaków do celów konsumpcyjnych i przetwórstwa spożywczego. Porównanie różnych metod utrwalania produktów pochodzenia zwierzęcego (mleka i przetworów, mięsa i przetworów oraz produktów jajczarskich). Wizyta w przechowalni zbóż lub owoców - wycieczka seminaryjna. Wizyta w zakładach mięsnych lub mleczarskich i prezentacja metod konserwowania i przechowywania gotowych produktów (alternatywnie).
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Na ocenę końcową składają się - obecność na wykładach i w trakcie ćwiczeń, aktywność. Zaliczenie ćwiczeń jest podstawą do dopuszczenia studenta do przedmiotowego kolokwium pisemnego obejmującego treści wykładowe. Pozytywna ocena z kolokwium to 60% prawidłowych odpowiedzi. Oceną z przedmiotu jest średnia ocena z kolokwium i z ćwiczeń (50/50%)
Ćwiczenia laboratoryjne łączone 2 x 1,5 godziny
Modified by dr inż. Anna Gawrońska (last modification: 28-12-2018 16:28)