- SylabUZ
- The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
- winter term 2018/2019
- Human nutrition - First-cycle studies leading to Engineer's degree
- Collective nutrition
Collective nutrition - course description
Course information
Semester |
5 |
ECTS credits to win |
3 |
Course type |
obligatory |
Teaching language |
polish |
Author of syllabus |
|
Classes forms
The class form |
Hours per semester (full-time) |
Hours per week (full-time) |
Hours per semester (part-time) |
Hours per week (part-time) |
Form of assignment |
Lecture |
20 |
1,33 |
- |
- |
Credit with grade |
Laboratory |
10 |
0,67 |
- |
- |
Credit with grade |
Aim of the course
Zapoznanie studentów z praktycznymi zasadami żywienia w zakładach żywienia zbiorowego.
Prerequisites
Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie żywienia człowieka i dietetyki.
Scope
Wykłady:
- Rynek usług gastronomicznych w Polsce i na świecie. Społeczne konsekwencje tradycji i nawyków żywieniowych
- Ocena towaroznawcza, transport i przechowywanie surowców zakładach żywienia zbiorowego.
- Nowoczesne wyposażenie zakładów żywienia zbiorowego, urządzenia i narzędzia w zakładzie gastronomicznym.
- Zasady planowania jadłospisów jednodniowych, okresowych. Przebieg procesu planowania żywienia – etapy planowania żywienia zbiorowego w szpitalu.
- Planowanie i realizacja żywienia w przedszkolach i szkołach. Planowanie i realizacja żywienia w jednostkach wojskowych i zakładach penitencjarnych
- Żywienie w zakładach typu otwartego - punkty gastronomiczne i bary.
- Żywienie w zakładach gastronomicznych typu otwartego – restauracje.
- Systemy zapewnienia jakości w zakładach gastronomicznych.
- Obsługa konsumenta w różnych typach zakładów gastronomicznych.
- Dokumentacja żywieniowa.
Ćwiczenia:
- Ocena towaroznawcza produktów roślinnych i zwierzęcych.
- Zasady planowania jadłospisów jednodniowych.
- Zasady planowania jadłospisów okresowych.
- Przebieg procesu planowania żywienia – etapy planowania żywienia zbiorowego w szpitalu.
- Planowanie i realizacja żywienia w przedszkolach i szkołach
- Planowanie różnych jadłospisów i przygotowanie przykładowych potraw.
- Opracowanie koncepcji restauracji.
- Opracowanie menu imprez okazjonalnych.
- Przygotowanie dokumentacji żywieniowej.
- Kolokwium cząstkowe - zaliczenie ćwiczeń.
Teaching methods
Metody podające:
- wykłady informacyjne
- wykłady problemowe
Metody poszukujące:
Learning outcomes and methods of theirs verification
Outcome description |
Outcome symbols |
Methods of verification |
The class form |
Assignment conditions
- Obecność na zajęciach
- Aktywność i inicjatywa na zajęciach
- Przygotowanie sprawozdań - prezentacji wyników z części praktycznej
- Przygotowanie pisemnej pracy końcowej
Recommended reading
- Podstawy technologii gastronomicznej, S. Zalewski, WNT Warszawa 2009
- Konarzewska M., Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, WSiP, Warszawa, 2015
- Czarniecka-Skubina E., Technologia gastronomiczna, Wyd. SGGW, Warszawa, 2016
- Kaźmierczak M., Zbiór zadań z gastronomii, WSiP, Warszawa, 2018
- Jarosz M. (Redakcja): Normy żywienia dla populacji Polski. IŻŻ Warszawa 2017.
Further reading
- Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, H. Ciborowska, A. Rudnicka, PZWL 2014
- Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, pod red. J. Gawęckiego PWN 2017
- Normy żywienia człowieka Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. Bułhak-Jachymczyk B., Jarosz M. 2008, PZWL, Warszawa.
- Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw Kunachowicz H., Przygoda B., Nadolna I., Iwanow K., 2019, PZWL, Warszawa
Notes
Modified by dr inż. Anna Gawrońska (last modification: 28-12-2018 13:42)