SylabUZ

Generate PDF for this page

Podstawy projektowania w gastronomii - course description

General information
Course name Podstawy projektowania w gastronomii
Course ID 01.3-WZS-ŻCZP-PPG
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Human nutrition
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2018/2019
Course information
Semester 6
ECTS credits to win 3
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr inż. Jarosław Kliks
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Project 30 2 - - Credit with grade

Aim of the course

Przekazanie Studentom wiedzy pozwalającej na samodzielne wykonanie projektu technologicznego dotyczącego małej jednostki produkcyjnej, oddziału/ punktu gastronomicznego, jadłodajni, restauracji.

Prerequisites

Podstawowa wiedza z zakresu ogólnej technologii żywności i przepisów (obowiązujących) dotyczących produkcji żywności.

Scope

Treści programowe:

1   Określenie głównych założeń projektowych i programu produkcyjnego zakładu

2    Wybór technologii produkcji dla produkowanych asortymentów

3    Wykonanie bilansów masowych dla poszczególnych asortymentów

4    Wstępny dobór urządzeń podstawowych dla przyjętych technologii

5 – 6 Dobór urządzeń podstawowych dla poszczególnych procesów technologicznych

7    Opracowanie schematów technologicznych dla założonych ciągów produkcyjnych

8 – 9 Obliczanie powierzchni magazynów

10  Opracowanie planu generalnego tras transportowych

11 – 12  Opracowanie planu przestrzennego projektowanej jednostki produkcyjnej

13  Dobór środków transportowych

14  Określenie struktury zatrudnienia

15  Obliczanie wskaźników charakteryzujących zaprojektowany obiekt

Teaching methods

  • Metody podające:
    • Wykład wprowadzający w zagadnienie
  • Metody poszukujące:
    • Ćwiczenia obliczeniowe.

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Na każdych ćwiczeniach sprawdzenie opracowań omówionych zagadnień wchodzących w zakres projektu. Ćwiczenia kończą się ustną obroną wykonanego projektu (oddanego w formie zwartego opracowania zawierającego część opisową, obliczeniową i zbiór rysunków).

Sposób zaliczenia:

Ustna obrona projektu.

Recommended reading

  1. Barbara Oziorowska: Projektowanie technologiczne zakładów gastronomicznych. Wyd. SGGW 1998
  2. Beata Bilska: Technologiczne projektowanie zakładów gastronomicznych. Wyd. SGGW 2012

Further reading

  1. Zarys projektowania zakładów przemysłu spożywczego. Praca zbiorowa pod red. Mieczysława Dłużewskiego. Warszawa, WNT 1987

Notes


Modified by dr inż. Jarosław Kliks (last modification: 23-12-2018 10:17)