SylabUZ

Generate PDF for this page

Feeding establishments organization - course description

General information
Course name Feeding establishments organization
Course ID 01.3-WZS-ŻCZP-OZŻZ
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Human nutrition
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2018/2019
Course information
Semester 6
ECTS credits to win 3
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr inż. Agnieszka Maj
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Project 30 2 - - Credit with grade

Aim of the course

Umiejętności i kompetencje w zakresie: znajomości form organizacyjno-prawnych, systemów zarządzania i zakresu usług świadczonych przez zakłady branży gastronomicznej, umiejętności doboru maszyn i urządzeń dla zakładu gastronomicznego, umiejętności organizacji, określenia zakresu prac na poszczególnych stanowiskach w zakładzie gastronomicznym i opracowania dokumentacji organizacyjnej zakładu gastronomicznego oraz określenia wymagań związanych z wyglądem i zachowaniem pracowników zakładu gastronomicznego.

Prerequisites

Student spełnia kryteria w zakresie znajomości zasad racjonalnego żywienia człowieka, norm żywieniowych i znajomości  grup produktów spożywczych, norm żywienia, technologii ogólnej, inżynierii procesowej, maszynoznawstwa, rysunku technicznego. co najmniej w stopniu dostatecznym.

Scope

  1. Formy organizacyjno-prawne zakładów gastronomicznych. Struktura organizacyjna zakładu gastronomicznego, kuchni specjalnej i firmy cateringowej.
  2. Dobór maszyn i urządzeń dla zakładu gastronomicznego.
  3. Organizacja stanowisk i procesu pracy w zakładach gastronomicznych.
  4. Planowanie produkcji, przygotowanie i prowadzenie dokumentacji organizacyjnej w zakładzie gastronomicznym.
  5. Zadania pracowników zakładu gastronomicznego.
  6. Zachowanie i wygląd pracowników zakładu gastronomicznego.
  7. Systemy ochrony osób i mienia w zakładzie gastronomicznym.

Teaching methods

Metody podające:

  • Wykład konwersatoryjny

Metody poszukujące:

  • Metoda projektu, dyskusja seminaryjna, giełda pomysłów, studium przypadku

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Przedmiot kończy się obroną przygotowanego przez Studenta opracowania koncepcyjnego wybranego zakładu gastronomicznego, oddanego w formie zwartego opracowania zawierającego część opisową, obliczeniową i zbiór rysunków.

  • Ocena końcowa (OK) wyliczona jest wg wzoru:
  • OK = (10% średniej arytmetycznej ocen uzyskanych podczas zajęć + 40% oceny za projekt + 50% oceny za ustną obronę projektu)

Recommended reading

  1. Zalewski S., Podstawy technologii gastronomicznej,  WNT, Warszawa 2009   
  2. Konarzewska M., Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, WSiP, Warszawa, 2016 
  3. Biller E. i wsp.: Kucharz & Gastronom. Vademecum. Rea; Warszawa 2012
  4. Brzozowska W.: Usługi cateringowe. WSM; Warszawa 2000
  5. Czarnecka-Skubina E.: Obsługa konsumenta w gastronomii i cateringu. SGGW; Warszawa 2008
  6. Jastrzębski W.: Wyposażenie techniczne zakładów. WSiP; Warszawa 2013

Further reading

  1. Jargoń R.: Obsługa konsumenta część 1. WSiP; Warszawa 2010
  2. Konarzewska M.: Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. WSiP; Warszawa 2016
  3. Mitura E., Koniuszewska E.: Ekonomika i organizacja pracy w hotelarstwie. Difin; Warszawa 2008
  4. Romanowska M. i wsp.: Podstawy organizacji i zarządzania. Difin; Warszawa 2001
  5. Sala J.: Marketing w gastronomii. PWE; Warszawa 2004

Notes


Modified by dr inż. Agnieszka Maj (last modification: 27-12-2018 21:08)