SylabUZ

Generate PDF for this page

Meal production technology - course description

General information
Course name Meal production technology
Course ID 01.3-WZS-ŻCZP-TPP
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Human nutrition
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2018/2019
Course information
Semester 6
ECTS credits to win 3
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr inż. Agnieszka Maj
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 20 1,33 - - Credit with grade
Laboratory 20 1,33 - - Credit with grade

Aim of the course

Zapoznanie studentów z podstawami procesów fizykochemicznych przebiegających w różnorodnych procesach związanych z przygotowaniem i tworzeniem potraw, łączenia potraw i zasadami ich oceny sensorycznej 

Prerequisites

Ukończony kurs z zakresu ogólnej technologii żywności, podstaw żywienia człowieka.

Scope

Przygotowanie surowców do obróbki kulinarnej Sprzęt i urządzenia stosowane w przygotowaniu potraw. Operacje jednostkowe w technikach kulinarnych. Dania oparte o surowce mięsne oraz łączone. Potrawy z udziałem ciasta. Desery z wykorzystaniem dodatków niekonwencjonalnych. Komponowanie różnych rodzajów potraw i napojów. Straty wartości odżywczej oraz kształtowanie jakości sensorycznej potraw w wyniku obróbki termicznej.

Teaching methods

Metody podające:

  • wykłady informacyjne
  • wykłady problemowe

Metody poszukujące:

  • ćwiczenia praktyczne

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

  • Obecność na zajęciach
  • Aktywność i inicjatywa na zajęciach
  • Przygotowanie sprawozdań - prezentacji wyników z części praktycznej
  • Przygotowanie pisemnej pracy końcowej

Recommended reading

  1. Podstawy technologii gastronomicznej,  S. Zalewski, WNT Warszawa 2009   
  2. Konarzewska M., Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, WSiP, Warszawa, 2015
  3. Czarniecka-Skubina E., Technologia gastronomiczna, Wyd. SGGW, Warszawa, 2016

Further reading

Kaźmierczak M., Zbiór zadań z gastronomii, WSiP, Warszawa, 2018

Notes


Modified by dr inż. Agnieszka Maj (last modification: 27-12-2018 21:35)