SylabUZ
Course name | Technologia gastronomiczna |
Course ID | 01.3-WZS-ŻCZP-TG |
Faculty | The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów |
Field of study | Human nutrition |
Education profile | practical |
Level of studies | First-cycle studies leading to Engineer's degree |
Beginning semester | winter term 2018/2019 |
Semester | 6 |
ECTS credits to win | 3 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Lecture | 20 | 1,33 | - | - | Credit with grade |
Laboratory | 20 | 1,33 | - | - | Credit with grade |
Zapoznanie studentów z podstawami funkcjonowania zakładów gastronomicznych oraz procesów technologicznych
w produkcji gastronomicznej, zasadami oceny sensorycznej produktów gastronomicznych i obsługi konsumentów.
Ukończony kurs z zakresu ogólnej technologii żywności, żywienia człowieka oraz inżynierii przemysłu spożywczego.
Ogólne zasady organizacji gastronomii w zależności od specjalizacji i rodzaju usług. Zapoznanie ze sprzętem i urządzeniami najczęściej wykorzystywanymi w gastronomii. Surowce stosowane w gastronomii. Gastronomiczne produkty mięsne i mięsno-warzywne. Ciasta zarabiane i ziemniaczane. Desery, w tym ciasta o strukturze gąbczastej. Wykorzystanie dodatków strukturotwórczych w technologii gastronomicznej. Podstawy przygotowania produktów dietetycznych oraz analizy sensorycznej w ocenie produktów gastronomicznych. Zmiana wartości odżywczej i sensorycznej produktów spożywczych podczas obróbki gastronomicznej.
Metody podające:
Metody poszukujące:
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Konarzewska M.: Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. WSiP; Warszawa 2016
Modified by dr inż. Agnieszka Maj (last modification: 28-12-2018 01:54)