SylabUZ

Generate PDF for this page

Technologia gastronomiczna - course description

General information
Course name Technologia gastronomiczna
Course ID 01.3-WZS-ŻCZP-TG
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Human nutrition
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2018/2019
Course information
Semester 6
ECTS credits to win 3
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr inż. Agnieszka Maj
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 20 1,33 - - Credit with grade
Laboratory 20 1,33 - - Credit with grade

Aim of the course

Zapoznanie studentów z podstawami funkcjonowania zakładów gastronomicznych oraz procesów technologicznych
 w produkcji gastronomicznej, zasadami oceny sensorycznej produktów gastronomicznych i obsługi konsumentów.

Prerequisites

Ukończony kurs z zakresu ogólnej technologii żywności, żywienia człowieka oraz inżynierii przemysłu spożywczego.

Scope

Ogólne zasady organizacji gastronomii w zależności od specjalizacji i rodzaju usług. Zapoznanie ze sprzętem i urządzeniami najczęściej wykorzystywanymi w gastronomii. Surowce stosowane w gastronomii. Gastronomiczne produkty mięsne i mięsno-warzywne. Ciasta zarabiane i ziemniaczane. Desery, w tym ciasta o strukturze gąbczastej. Wykorzystanie dodatków strukturotwórczych w technologii gastronomicznej. Podstawy przygotowania produktów dietetycznych oraz analizy sensorycznej w ocenie produktów gastronomicznych. Zmiana wartości odżywczej i sensorycznej produktów spożywczych podczas obróbki gastronomicznej.

Teaching methods

Metody podające:

  • wykłady informacyjne
  • wykłady problemowe

Metody poszukujące:

  • ćwiczenia praktyczne

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

  • Obecność na zajęciach
  • Aktywność i inicjatywa na zajęciach
  • Przygotowanie sprawozdań - prezentacji wyników z części praktycznej
  • Przygotowanie pisemnej pracy końcowej

Recommended reading

  1. Witkiewicz Z., Wilgocki S. Organizacja i technika pracy w zakładzie gastronomicznym. 2008.Wyd: WSTiH Gdańsk. 
  2. Zalewski S., Podstawy technologii gastronomicznej,  WNT, Warszawa 2009   
  3. Konarzewska M., Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, WSiP, Warszawa, 2016 
  4. Biller E. i wsp.: Kucharz & Gastronom. Vademecum. Rea; Warszawa 2012

Further reading

Konarzewska M.: Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. WSiP; Warszawa 2016

Notes


Modified by dr inż. Agnieszka Maj (last modification: 28-12-2018 01:54)