SylabUZ

Generate PDF for this page

Food safety and quality management systems - course description

General information
Course name Food safety and quality management systems
Course ID 01.3-WZS-ŻCZP-BPŻSZJ
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Human nutrition
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2018/2019
Course information
Semester 6
ECTS credits to win 3
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • prof. dr hab. inż. Grażyna Krasnowska
  • dr inż. Jarosław Kliks
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 15 1 - - Credit with grade
Class 30 2 - - Credit with grade

Aim of the course

Celem nauczania jest zdobycie wiedzy na temat systemów zapewnienia bezpieczeństwa produkcji w łańcuchu żywnościowym. Nabycie umiejętności tworzenia dokumentacji systemu HACCP.

Prerequisites

Znajomość ogólnej technologii żywności oraz podstawowych przepisów prawa żywnościowego.

Scope

Treści programowe:

Wykład 1. Łańcuch produkcji żywności w aspekcie bezpieczeństwa zdrowotnego

Wykład 2. Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności: GAP, GMP/GHP, HACCP

Wykład 3. Standard ISO 22000

Wykład 4. Inne standardy powszechne w łańcuchu produkcji żywności (IFS, BRC)

Wykład 5. Elementy praktycznego dokumentowania systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności

Wykład 6. Integracja systemów zarządzanie jakością i bezpieczeństwem

 

Ćwiczenie 1. Łańcuch jakości i procesy w systemach zapewnienia jakości

Ćwiczenie 2. Tworzenie standardów GAP, GMP, GHP – księga

Ćwiczenie 3. Tworzenie standardów GAP, GMP, GHP – instrukcje

Ćwiczenie 4. System HACCP – przyjęcie polityki w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego, analiza zagrożeń, projektowanie planu monitorowania CCP

Ćwiczenie 5.  Omówienie projektów  

Ćwiczenie 6. Audyt zgodności z zasadami GAP, GMP/GHP i HACCP

Ćwiczenie 7. Dokumentowanie audytu

Ćwiczenie 8. Zaliczanie projektów

Teaching methods

Metody  podające:

- Wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych

- wykład problemowy

Metody poszukujące:

- sytuacyjna: analiza przypadku

- ćwiczenia projektowe

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest uzyskanie pozytywnej oceny z ćwiczeń.

Recommended reading

1. Pr. zbiorowa pod red Tadeusza Trziszki. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności, Wyd. UP we Wrocławiu, 2009

2.Kołożyn-Krajewska Danuta, Sikora Tadeusz. Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka. Wyd. C. H. Beck, Warszawa 2010

Further reading

1. Łunarski Jerzy. Zarządzanie jakością, standardy i zasady. Wyd. Nauk.-Techniczne, Warszawa, 2008

Notes


Modified by dr inż. Jarosław Kliks (last modification: 23-12-2018 11:04)