SylabUZ
Course name | Żywienie w wybranych chorobach dietozależnych |
Course ID | 01.3-WZS-ŻCZP-ŻWCHD |
Faculty | The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów |
Field of study | Human nutrition |
Education profile | practical |
Level of studies | First-cycle studies leading to Engineer's degree |
Beginning semester | winter term 2018/2019 |
Semester | 7 |
ECTS credits to win | 4 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Lecture | 30 | 2 | - | - | Exam |
Class | 30 | 2 | - | - | Credit with grade |
Celem przedmiotu jest nabycie wiedzy i praktycznych umiejętności z zakresu zasad żywienia osób będących w grupie ryzyka oraz chorych na choroby dietozależne.
Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie żywienia człowieka i dietetyki oraz wybranych chorób dietozależnych.
Charakterystyka wybranych chorób dietozależnych (epidemiologia, etiologia, patogeneza, profilaktyka) oraz postępowanie dietetyczne w tych przypadkach : chorobliwa otyłość, choroby układu krążenia, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu II, próchnica, osteoporoza, niektóre nowotwory, alergie i nietolerancje pokarmowe. Przygotowywanie zaleceń żywieniowych i jadłospisów dla osób z grupy wysokiego ryzyka lub chorych na choroby dietozależne z wykorzystaniem programów komputerowych. Projektowanie i wykonanie produktów i potraw zalecanych w profilaktyce i leczeniu chorych na choroby dietozależne.
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest zdanie egzaminu w formie testu z pytaniami zamkniętymi i otwartymi. Warunkiem przystąpienia do egzaminu jest zaliczenie ćwiczeń (przygotowanie zaleceń żywieniowych i jadłospisów dla osób chorych na choroby dietozależne oraz zaplanowanie i przygotowanie posiłków dostosowanych do potrzeb osób chorych).
1. 51 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych. L. Chevallier, red. D. Gajewska, 2010. Elsevier Urban & Partner, Wrocław
2. Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a żywnością?: poradnik żywieniowy. Jarosz M.. Wyd. Borgis 2016
Modified by dr inż. Anna Gawrońska (last modification: 28-12-2018 14:01)