SylabUZ

Generate PDF for this page

Żywienie w wybranych chorobach dietozależnych - course description

General information
Course name Żywienie w wybranych chorobach dietozależnych
Course ID 01.3-WZS-ŻCZP-ŻWCHD
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Human nutrition
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2018/2019
Course information
Semester 7
ECTS credits to win 4
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr inż. Anna Gawrońska
  • dr inż. Bogna Latacz
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 30 2 - - Exam
Class 30 2 - - Credit with grade

Aim of the course

Celem przedmiotu jest nabycie wiedzy i praktycznych umiejętności z zakresu  zasad żywienia osób będących w grupie ryzyka oraz chorych na choroby dietozależne.

Prerequisites

Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie  żywienia człowieka i dietetyki oraz wybranych chorób dietozależnych.

Scope

Charakterystyka wybranych chorób dietozależnych (epidemiologia, etiologia, patogeneza, profilaktyka) oraz postępowanie dietetyczne w tych przypadkach :  chorobliwa otyłość, choroby układu krążenia, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu II, próchnica, osteoporoza,  niektóre nowotwory, alergie i nietolerancje pokarmowe. Przygotowywanie zaleceń żywieniowych i jadłospisów dla osób z grupy wysokiego ryzyka lub chorych na choroby dietozależne z wykorzystaniem programów komputerowych. Projektowanie i wykonanie  produktów i potraw zalecanych w profilaktyce i leczeniu chorych na choroby dietozależne.

Teaching methods

  • Metody podające:
    • wykłady informacyjne z wykorzystaniem technik informacyjnych
    • wykłady problemowe
  • Metody poszukujące:
    • ćwiczenia praktyczne – obliczeniowe w ramach ćwiczeń komputerowych (programy dietetyczne) i praktyczne wykonanie potraw

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest zdanie egzaminu  w formie testu z pytaniami zamkniętymi  i otwartymi. Warunkiem przystąpienia do egzaminu jest zaliczenie ćwiczeń (przygotowanie zaleceń żywieniowych i jadłospisów dla osób chorych na choroby dietozależne oraz zaplanowanie i przygotowanie posiłków dostosowanych do potrzeb osób chorych).

Recommended reading

  1. Dietetyka, J. Hasik PZWL 1999
  2. Dietetyka. żywienie zdrowego i chorego człowieka, H. Ciborowska, A. Rudnicka, PZWL 2000
  3. Dietetyka oparta na dowodach. Poniewierka E. Wyd. MedPH 2016
  4. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, H. Ciborowska, A. Rudnicka, PZWL 2000
  5. Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu, J.Gawęcki, T. Mossor - Pietraszewska PWN 2004
  6. Jarosz M. (Redakcja): Normy żywienia dla populacji Polski . IŻŻ Warszawa 2017.
  7. Normy żywienia człowieka Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. Bułhak-Jachymczyk B., Jarosz M. 2008, PZWL, Warszawa
  8. Poradnik żywieniowy dla chorych na cukrzycę typu 2.Jadłospisy i smaczne przepisy. Doroba P. Wyd Medyk. Warszawa 2016

Further reading

1. 51 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych. L. Chevallier, red. D. Gajewska, 2010. Elsevier Urban & Partner, Wrocław

2. Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a żywnością?: poradnik żywieniowy. Jarosz M.. Wyd. Borgis 2016

Notes


Modified by dr inż. Anna Gawrońska (last modification: 28-12-2018 14:01)