Zapoznanie studentów z zagadnieniami związanymi z prowadzeniem działalności gospodarczej w małej skali, w tym z elementami teorii przedsiębiorczości.
Prerequisites
Znajomość podstawowych pojęć ekonomicznych, podstawowa wiedza z zakresu organizacji i zarządzania.
Scope
Uwarunkowania prowadzenia działalności gospodarczej (pomysł, rynek, lokalizacja, otoczenie). Pojęcie przedsiębiorcy i cechy dobrego przedsiębiorcy.
Wybór formy organizacyjno-prawnej przedsiębiorstwa.
Procedura uruchomienia działalności gospodarczej.
Formy opodatkowania małej firmy.
Prowadzenie ewidencji dla celów rozliczeń podatku dochodowego
Dokumentacja i ewidencja dla potrzeb rozliczania podatku VAT.
Prawne i ekonomiczne aspekty zatrudniania personelu.
Rozliczenia z Zakładem Ubezpieczeń Społecznych.
Formy finansowania działalności gospodarczej.
Zarządzanie i marketing w małej firmie.
Teaching methods
metody podające: wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych; wykład problemowy
metody poszukujące: ćwiczeniowo-praktyczne: studium przypadków, przygotowanie dokumentacji, ewidencji
Learning outcomes and methods of theirs verification
Outcome description
Outcome symbols
Methods of verification
The class form
Assignment conditions
Na ocenę końcową składają się:
zaliczenie na ocenę 100% zadań realizowanych na ćwiczeniach
zdanie przedmiotowego testu końcowego obejmującego treści wykładowe
obecność na zajęciach oraz uczestnictwo w dyskusjach
Ocena z przedmiotu jest oceną składającą się w 50% z oceny z testu końcowego, w 40% z oceny z ćwiczeń, w 10% z oceny z aktywności (obecność, udział w dyskusjach)
Recommended reading
Sojak S. (red. nauk.): Założyć firmę i nie zbankrutować: studia przypadków, Difin, Warszawa 2010
Zachariasz K.: Jak założyć i rozwinąć własną firmę?, Edgard, Warszawa 2013
Further reading
Piecuch T.: Przedsiębiorczość: podstawy teoretyczne, Wyd. C.H. Beck, Warszawa 2010