SylabUZ

Generate PDF for this page

Genetically modified food - course description

General information
Course name Genetically modified food
Course ID 01.3-WZS-ŻCZP-ŻMG
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Human nutrition
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2019/2020
Course information
Semester 7
ECTS credits to win 3
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • prof. dr hab. inż. Tadeusz Adamski
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 30 2 18 1,2 Credit with grade
Class 15 1 9 0,6 Credit with grade

Aim of the course

Zdobycie   wiedzy, umiejętności oraz kompetencji personalnych i społecznych związanych z    prowadzeniem roślinnych kultur in vitro,   otrzymywaniem organizmów modyfikowanych genetycznie oraz kontrolą żywności pochodzącej z roślin transgenicznych.   

 

Prerequisites

Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie biologii i biochemii

 

Scope

 

Ekspresja genów. Kultury komórek, tkanek i organów roślinnych. Markery molekularne i ich wykorzystanie w praktyce. Diagnostyka molekularna. Transformacja genetyczna. Wykorzystanie metod biotechnologicznych w nowoczesnej hodowli roślin. Metody analizy roślin i produktów żywnościowych na obecność GMO,. Zagrożenia i obawy wynikające z konsumpcji żywności modyfikowanej genetycznie.  Biotechnologia i bioróżnorodność. Uwarunkowania prawne dotyczące własności intelektualnej i obrotem GMO. Kontrowersje  związane z agrobiotechnologią.

Zajęcia laboratoryjne:

Poznanie podstawowych technik  mikrorozmnażania roślin. Przygotowanie pożywek  do kultur in vitro. Kultura zarodków mieszańców oddalonych.Mikrorozmnażanie wybranych gatunków roślin użytkowych na drodze regeneracji bezpośredniej i pośredniej. Poznanie techniki przygotowywania materiału roślinnego do przeprowadzenia  wektorowej  transformacji genetycznej.Regeneracja roślin z nietransformowanego  kalusa.   Przygotowanie materiału do analiz molekularnych. Metody stosowane w  otrzymywaniu  roślin modyfikowanych genetycznie.Biotechnologia w ochronie bioróżnorodności.   

 

 

Teaching methods

Metody podające:

  • wykłady informacyjne z wykorzystaniem technik multimedialnych
  • wykłady problemowe
  • wykład konwersacyjny

Metody poszukując

  • giełda pomysłów w  projektowaniu  kultury in vitro wybranych gatunków roślin

 Ćwiczeniowo-praktyczna:

  • regeneracja roślin w kulturze in vitro

 

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

  • zaliczenie  prac laboratoryjnych – wymóg wstępny przystąpienia do zaliczenia kolokwium z wykładów
  •  Kolokwium pisemne  obejmujące treści wykładowe oraz wnioskowe treści ćwiczeniowe.

 

 

Recommended reading

Malepszy S. Biotechnologia roślin (red), 2012,  PWN, 

Buchowicz S.  Biotechnologia molekularna, Warszawa, 2019

Further reading

Jack Brown, Peter Caligari 2016, An Introduction to Plant Breeding, Blackwell Publishing.

Notes


Modified by dr inż. Anna Gawrońska (last modification: 24-04-2019 12:05)