SylabUZ
Course name | New types of food |
Course ID | 01.3-WZS-ŻCZP-NRŻ |
Faculty | The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów |
Field of study | Human nutrition |
Education profile | practical |
Level of studies | First-cycle studies leading to Engineer's degree |
Beginning semester | winter term 2019/2020 |
Semester | 5 |
ECTS credits to win | 3 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Lecture | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Credit with grade |
Laboratory | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Credit with grade |
Zapoznanie studentów z podstawami prawnymi, rodzajami, metodami autoryzacji oraz projektowania nowej żywności.
Ukończony kurs z zakresu ogólnej i szczegółowych technologii żywności, żywienia człowieka i toksykologii oraz marketingu produktów spożywczych na poziomie studiów inżynierskich.
Definicja nowej żywności (novel food), uwarunkowania prawne w UE, nowa żywność a produkty GMO, żywność i składniki żywności: o nowej lub celowo zmodyfikowanej podstawowej strukturze molekularnej, składające się z drobnoustrojów, grzybów, a także z wodorostów. Nowe typy żywności i jej składniki składające się z roślin lub pochodzące od zwierząt. Produkty o zmienionej wartości odżywczej, metabolizmie lub zawartości substancji niepożądanych w wyniku zastosowania innowacyjnego procesu wytwarzania. Znakowanie i etykietowanie nowej żywności, jej analiza i ocena jakościowa. Elementy procedury autoryzacji i procesu wprowadzania do obrotu.
Metody podające:
Metody poszukujące:
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Stoś K., Szponar L., Kunachowicz H., Bogusz W., Nowa żywność i nowe składniki żywności, Przemysł Spożywczy 4/2007, s. 8-11
Stankiewicz D., Nowa żywność, "Analizy BAS",2014, nr 13
Stawarczyk M., Nowa żywność, "Aptekarz Polski" 2014, nr 90/68
Warchał M. Cywilizacja zdrowia. 2016 e-bokowo
Kołożyn-Krajewska D. Sikora T. Towaroznawstwo żywności. 2005 WSiP
Szkarłat M. [Red.]: Żywność genetycznie modyfikowana w stosunkach międzynarodowych. Wydawnictwo UMCS, Lublin, 2011
Świderski F. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna. WNT 2006 Warszawa
Mc Elhatton A., do Amaral Sobral J. P. [Red.]: Novel technologies in food science: their impact on products, consumer trends and the environment. Springer, New York, 2012
Goodman D., Du Puis E. M. i Goodman M. K. [Red.]: Alternative food networks: knowledge, practice, and politics. Routledge, Oxon, New York, 2012
Modified by dr inż. Agnieszka Maj (last modification: 13-04-2019 18:48)