SylabUZ

Generate PDF for this page

New types of food - course description

General information
Course name New types of food
Course ID 01.3-WZS-ŻCZP-NRŻ
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Human nutrition
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2019/2020
Course information
Semester 5
ECTS credits to win 3
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr inż. Agnieszka Maj
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 15 1 9 0,6 Credit with grade
Laboratory 15 1 9 0,6 Credit with grade

Aim of the course

Zapoznanie studentów z podstawami prawnymi, rodzajami, metodami autoryzacji oraz projektowania nowej żywności.

Prerequisites

Ukończony kurs z zakresu ogólnej i szczegółowych technologii żywności, żywienia człowieka i toksykologii oraz marketingu produktów spożywczych na poziomie studiów inżynierskich.

Scope

Definicja nowej żywności (novel food), uwarunkowania prawne w UE, nowa żywność a produkty GMO, żywność i składniki żywności: o nowej lub celowo zmodyfikowanej podstawowej strukturze molekularnej, składające się z drobnoustrojów, grzybów, a także z wodorostów. Nowe typy żywności i jej składniki składające się z roślin lub pochodzące od zwierząt. Produkty o zmienionej wartości odżywczej, metabolizmie lub zawartości substancji niepożądanych w wyniku zastosowania innowacyjnego procesu wytwarzania. Znakowanie i etykietowanie nowej żywności, jej analiza i ocena jakościowa. Elementy procedury autoryzacji i procesu wprowadzania do obrotu.

Teaching methods

Metody  podające:

  • wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
  • wykład konwersatoryjny
  • wykład problemowy

Metody poszukujące:

  • laboratorium (eksperyment, studium przypadku)

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

  • Obecność na zajęciach
  • Aktywność i inicjatywa na zajęciach
  • Wykład – warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen z kolokwiów pisemnych lub ustnych.
  • Ćwiczenia – warunkiem zaliczenia jest opracowanie projektu.

Recommended reading

Stoś K., Szponar L., Kunachowicz H., Bogusz W., Nowa żywność i nowe składniki żywności, Przemysł Spożywczy 4/2007, s. 8-11

Stankiewicz D., Nowa żywność, "Analizy BAS",2014, nr 13

Stawarczyk M., Nowa żywność, "Aptekarz Polski" 2014, nr 90/68

Warchał M. Cywilizacja zdrowia. 2016 e-bokowo

Kołożyn-Krajewska D.  Sikora T. Towaroznawstwo żywności. 2005 WSiP

Szkarłat M. [Red.]: Żywność genetycznie modyfikowana w stosunkach międzynarodowych. Wydawnictwo UMCS, Lublin, 2011

Further reading

Świderski F. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna. WNT 2006 Warszawa

Mc Elhatton A., do Amaral Sobral J. P. [Red.]: Novel technologies in food science: their impact on products, consumer trends and the environment. Springer, New York, 2012

Goodman D., Du Puis E. M. i Goodman M. K. [Red.]: Alternative food networks: knowledge, practice, and politics. Routledge, Oxon, New York, 2012

Notes


Modified by dr inż. Agnieszka Maj (last modification: 13-04-2019 18:48)