SylabUZ
Course name | Związki biologiczne czynne w żywności |
Course ID | 01.3-WZS-ŻCZP-ZBCZŻ |
Faculty | The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów |
Field of study | Human nutrition |
Education profile | practical |
Level of studies | First-cycle studies leading to Engineer's degree |
Beginning semester | winter term 2019/2020 |
Semester | 5 |
ECTS credits to win | 3 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Lecture | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Credit with grade |
Laboratory | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Credit with grade |
Poznanie związków biologicznie czynnych obecnych w żywności - ich budowy chemicznej , funkcji, rodzaju i mechanizmu aktywności biologicznej oraz asortymentu surowców i produktów zawierających te związki, także wzbogacanych i funkcjonalnych.
Ukończony kurs z zakresu chemii, biochemii, ogólnej technologii żywności oraz żywienia człowieka i marketingu - na poziomie studiów inżynierskich.
Definicje związków bioaktywnych w żywności, nutraceutyków, żywności projektowanej, wzbogacanej, funkcjonalnej. Związki bioaktywne: odżywcze i nieodżywcze występujące naturalnie w surowcach lub produktach przetworzonych. Składniki bioaktywne żywności (budowa, właściwości, mechanizm bioaktywności, występowanie, stabilność w czasie przechowywania i przetwarzania): witaminy, sole mineralne, bioaktywne aminokwasy, peptydy, białka, sacharydy oraz ich pochodne, polifenole, poliole, probiotyki, prebiotyki, synbiotyki; błonnik pokarmowy i hydrokoloidy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, fitosterole,fosfolipidy. Działanie związków bioaktywnych: przeciwnowotworowe, na układ krążenia i przeciwzapalne. Izolacja i wykorzystanie substancji bioaktywnych w tworzeniu żywności projektowanej.
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Wykład – warunkiem zaliczenia jest obecność na wykładach i uzyskanie pozytywnej oceny z testu. Ćwiczenia – warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen z cząstkowych kolokwiów, obecność na ćwiczeniach, zaliczenie sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych.
1.Grzymisławski M., Gawęcki J. Żywienie człowieka zdrowego i chorego. PWN, 2016
2. Praca zbiorowa red. M. Warchał. Cywilizacja zdrowia. 2016 e-bokowo
3. Kołożyn-Krajewska D. Sikora T. Towaroznawstwo żywności. WSiP, 2005
4. Gawęcki J., Mossor- Pietraszewska T. Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu. PWN 2006
1. Świderski F. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna. WNT 2006 Warszawa
2. Carper J. Apteka Żywności. Vesper 2018 Warszawa
3. Przemysł Spożywczy, Sigma-not
Modified by dr inż. Bogna Latacz (last modification: 16-04-2019 21:27)