SylabUZ
Course name | Food safety and quality management systems |
Course ID | 01.3-WZS-ŻCZP-BPŻSZJ |
Faculty | The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów |
Field of study | Human nutrition |
Education profile | practical |
Level of studies | First-cycle studies leading to Engineer's degree |
Beginning semester | winter term 2019/2020 |
Semester | 6 |
ECTS credits to win | 3 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Lecture | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Credit with grade |
Class | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Credit with grade |
Celem nauczania jest zdobycie wiedzy na temat systemów zapewnienia bezpieczeństwa produkcji w łańcuchu żywnościowym. Nabycie umiejętności tworzenia dokumentacji systemu HACCP.
Znajomość ogólnej technologii żywności oraz podstawowych przepisów prawa żywnościowego.
Treści programowe:
Wykład 1. Łańcuch produkcji żywności w aspekcie bezpieczeństwa zdrowotnego
Wykład 2. Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności: GAP, GMP/GHP, HACCP
Wykład 3. Standard ISO 22000
Wykład 4. Inne standardy powszechne w łańcuchu produkcji żywności (IFS, BRC)
Wykład 5. Elementy praktycznego dokumentowania systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności
Wykład 6. Integracja systemów zarządzanie jakością i bezpieczeństwem
Ćwiczenie 1. Łańcuch jakości i procesy w systemach zapewnienia jakości
Ćwiczenie 2. Tworzenie standardów GAP, GMP, GHP – księga
Ćwiczenie 3. Tworzenie standardów GAP, GMP, GHP – instrukcje
Ćwiczenie 4. System HACCP – przyjęcie polityki w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego, analiza zagrożeń, projektowanie planu monitorowania CCP
Ćwiczenie 5. Omówienie projektów
Ćwiczenie 6. Audyt zgodności z zasadami GAP, GMP/GHP i HACCP
Ćwiczenie 7. Dokumentowanie audytu
Ćwiczenie 8. Zaliczanie projektów
Metody podające:
- Wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
- wykład problemowy
Metody poszukujące:
- sytuacyjna: analiza przypadku
- ćwiczenia projektowe
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest uzyskanie pozytywnej oceny z ćwiczeń.
1. Pr. zbiorowa pod red Tadeusza Trziszki. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności, Wyd. UP we Wrocławiu, 2009
2.Kołożyn-Krajewska Danuta, Sikora Tadeusz. Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka. Wyd. C. H. Beck, Warszawa 2010
1. Łunarski Jerzy. Zarządzanie jakością, standardy i zasady. Wyd. Nauk.-Techniczne, Warszawa, 2008
Modified by dr inż. Jarosław Kliks (last modification: 18-04-2019 08:43)