SylabUZ

Generate PDF for this page

Zarządzanie jakością - course description

General information
Course name Zarządzanie jakością
Course ID 01.3-WZS-ŻCZP-ZJ
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Human nutrition
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2019/2020
Course information
Semester 6
ECTS credits to win 3
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr inż. Jarosław Kliks
  • prof. dr hab. inż. Grażyna Krasnowska
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 15 1 9 0,6 Credit with grade
Class 30 2 18 1,2 Credit with grade

Aim of the course

Celem nauczania jest zdobycie wiedzy na temat funkcjonujących, międzynarodowych standardów zarządzania jakością oraz obowiązujących zasad systemów zapewnienia bezpieczeństwa produkcji w łańcuchu żywnościowym. Nabycie umiejętności i kompetencji w zakresie: projektowania i tworzenia dokumentacji systemów.

Prerequisites

Podstawy zarządzania firmą, podstawy prawa żywnościowego

Scope

Treści programowe:

Wykład 1. Filozofia jakości, koncepcje zarządzania jakością. Definicje jakości. Kompleksowe zarządzanie jakością TQM.

Wykład 2. Systemy zarządzania jakością (SZJ) wg norm serii ISO 9000. Charakterystyka norm

Wykład 3. Audity jakości. Charakterystyka normy ISO 19011.

Wykład 4. Łańcuch produkcji żywności w aspekcie bezpieczeństwa zdrowotnego.

Wykład 5. Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności: GAP, GMP/GHP, HACCP

Wykład 6. Inne standardy powszechne w łańcuchu produkcji żywności( ISO 22000 (IFS, BRC).

 Wykład 7. Integracja systemów zarządzanie jakością i bezpieczeństwem.

 

Ćwiczenie 1. Dokumentacja SZJ. Księga jakości, procedury, instrukcje.

Ćwiczenie 2. Definiowanie i monitorowanie procesów

Ćwiczenie 3. Tworzenie standardów GAP, GMP, GHP – księga

Ćwiczenie 4. Tworzenie standardów GAP, GMP, GHP – instrukcje.

Ćwiczenie 5. System HACCP – przyjęcie polityki w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego, analiza zagrożeń, projektowanie planu monitorowania CCP.

Ćwiczenie 6. Audyt zgodności z zasadami GAP, GMP/GHP i HACCP.

Ćwiczenie 7. Dokumentowanie audytu.

Ćwiczenie 8.Omówienie projektów.

Teaching methods

Metody  podające:

  • Wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
  • wykład problemowy

Metody poszukujące:

  • sytuacyjna: analiza przypadku

Ćwiczenia projektowe

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Warunkiem zaliczenia  jest pozytywna ocena z ćwiczeń;

Ocena końcowa jest wynikiem sumy: (wynik egzaminu X wsp. 0,5 + ocena z ćwiczeń x wsp. 0,5).

Recommended reading

1. Pr. zbiorowa pod red Tadeusza Trziszki. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności, Wyd. UP we Wrocławiu, 2009.

2. Pr. zbiorowa pod red. Tadeusza Sikory. Wybrane koncepcje i systemy zarządzania jakością. Wyd. UE w Krakowie, 2010.

3.Kołożyn-Krajewska Danuta, Sikora Tadeusz. Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka. Wyd. C. H. Beck, Warszawa 2010.

Further reading

1. Urbaniak Maciej. Zarządzanie jakością, środowiskiem oraz bezpieczeństwem. Wyd. Difin, Warszawa, 2007.

2. Łunarski Jerzy. Zarządzanie jakością, standardy i zasady. Wyd. Nauk.-Techniczne, Warszawa, 2008.

Notes


Modified by dr inż. Jarosław Kliks (last modification: 18-04-2019 08:17)