SylabUZ
Course name | Zarządzanie jakością |
Course ID | 01.3-WZS-ŻCZP-ZJ |
Faculty | The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów |
Field of study | Human nutrition |
Education profile | practical |
Level of studies | First-cycle studies leading to Engineer's degree |
Beginning semester | winter term 2019/2020 |
Semester | 6 |
ECTS credits to win | 3 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Lecture | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Credit with grade |
Class | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Credit with grade |
Celem nauczania jest zdobycie wiedzy na temat funkcjonujących, międzynarodowych standardów zarządzania jakością oraz obowiązujących zasad systemów zapewnienia bezpieczeństwa produkcji w łańcuchu żywnościowym. Nabycie umiejętności i kompetencji w zakresie: projektowania i tworzenia dokumentacji systemów.
Podstawy zarządzania firmą, podstawy prawa żywnościowego
Treści programowe:
Wykład 1. Filozofia jakości, koncepcje zarządzania jakością. Definicje jakości. Kompleksowe zarządzanie jakością TQM.
Wykład 2. Systemy zarządzania jakością (SZJ) wg norm serii ISO 9000. Charakterystyka norm
Wykład 3. Audity jakości. Charakterystyka normy ISO 19011.
Wykład 4. Łańcuch produkcji żywności w aspekcie bezpieczeństwa zdrowotnego.
Wykład 5. Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności: GAP, GMP/GHP, HACCP
Wykład 6. Inne standardy powszechne w łańcuchu produkcji żywności( ISO 22000 (IFS, BRC).
Wykład 7. Integracja systemów zarządzanie jakością i bezpieczeństwem.
Ćwiczenie 1. Dokumentacja SZJ. Księga jakości, procedury, instrukcje.
Ćwiczenie 2. Definiowanie i monitorowanie procesów
Ćwiczenie 3. Tworzenie standardów GAP, GMP, GHP – księga
Ćwiczenie 4. Tworzenie standardów GAP, GMP, GHP – instrukcje.
Ćwiczenie 5. System HACCP – przyjęcie polityki w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego, analiza zagrożeń, projektowanie planu monitorowania CCP.
Ćwiczenie 6. Audyt zgodności z zasadami GAP, GMP/GHP i HACCP.
Ćwiczenie 7. Dokumentowanie audytu.
Ćwiczenie 8.Omówienie projektów.
Metody podające:
Metody poszukujące:
Ćwiczenia projektowe
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Warunkiem zaliczenia jest pozytywna ocena z ćwiczeń;
Ocena końcowa jest wynikiem sumy: (wynik egzaminu X wsp. 0,5 + ocena z ćwiczeń x wsp. 0,5).
1. Pr. zbiorowa pod red Tadeusza Trziszki. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności, Wyd. UP we Wrocławiu, 2009.
2. Pr. zbiorowa pod red. Tadeusza Sikory. Wybrane koncepcje i systemy zarządzania jakością. Wyd. UE w Krakowie, 2010.
3.Kołożyn-Krajewska Danuta, Sikora Tadeusz. Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka. Wyd. C. H. Beck, Warszawa 2010.
1. Urbaniak Maciej. Zarządzanie jakością, środowiskiem oraz bezpieczeństwem. Wyd. Difin, Warszawa, 2007.
2. Łunarski Jerzy. Zarządzanie jakością, standardy i zasady. Wyd. Nauk.-Techniczne, Warszawa, 2008.
Modified by dr inż. Jarosław Kliks (last modification: 18-04-2019 08:17)