SylabUZ
Course name | Nutrition in sport |
Course ID | 01.3-WZS-ŻCZP-ŻS |
Faculty | The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów |
Field of study | Human nutrition |
Education profile | practical |
Level of studies | First-cycle studies leading to Engineer's degree |
Beginning semester | winter term 2019/2020 |
Semester | 7 |
ECTS credits to win | 3 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Lecture | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Credit with grade |
Class | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Credit with grade |
Project | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Credit with grade |
Zapoznanie studentów z zasadami bilansowania diety w sporcie i aktywności fizycznej oraz z możliwościami wykorzystania dozwolonego wspomagania żywieniowego oraz z niebezpieczeństwami stosowania dopingu.
Obowiązuje wiedza i umiejętności zdobyte w procesie dotychczasowego kształcenia w ramach obowiązkowych przedmiotów: podstawy żywienia człowieka, dietetyka.
Treści programowe:
Wykład: Wykład wprowadzający (informacje o przedmiocie i zapoznanie z karta przedmiotu). Równowaga energetyczna, metabolizm i odżywianie (podstawowe pojęcia i zagadnienia, znaczenie dla żywienia w aktywności fizycznej). Podstawy żywienia w wysiłku fizycznym (podstawowe pojęcia i zagadnienia, szczegółowe zasady żywienia w wysiłku fizycznym z uwzględnieniem różnych czynników, które na nie wpływają). Wspomaganie żywieniowe (podstawowe pojęcia i zagadnienia, wybrane problemy związane ze stosowaniem wspomagania żywieniowego, przegląd i ocena stosowanych suplementów). Doping (podstawowe pojęcia i zagadnienia, historia dopingu, niebezpieczeństwo stosowania dopingu). Zróżnicowanie zasad żywienia w różnych dyscyplinach sportowych.
Ćwiczenia: Wprowadzenie do przedmiotu (plan i zakres zajęć, karta przedmiotu oraz warunki zaliczenia). Ułożenie diet, dla wybranych przez studentów, sportowców uprawiających różne dyscypliny sportowe. Podsumowanie przerobionego materiału i udzielenie zaliczenia.
Projekt: Wprowadzenie do założeń układania diety. Układanie diety dla określonej osoby i dyscypliny sportowej.
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Podstawa zaliczenia przedmiotu są: obecność na wykładach i ćwiczeniach, aktywność, oceny cząstkowe (kolokwia z ćwiczeń), stworzenie projektu żywieniowego dla wybranej osoby oraz dyscypliny sportu, wynik pisemnego kolokwium obejmującego materiał wykładów. Ocena końcowa to 50% wartości oceny z wykładów oraz 50 % wartości oceny z ćwiczeń i projektu.
1. Publikacje w czasopismach specjalistycznych.
2. Lim M. Y., O'Neale Roach J.: Metabolizm i żywienie. Seria Crash Course. Wydawnictwo Elsevier, Urban & Partner, Wrocław 2014.
3. Jarosz M (red.): Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2017
1. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005
Modified by dr inż. Anna Gawrońska (last modification: 14-04-2019 19:08)