SylabUZ
Course name | Basics of hotel services |
Course ID | 01.3-WZS-ŻCZP-PUH |
Faculty | The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów |
Field of study | Human nutrition |
Education profile | practical |
Level of studies | First-cycle studies leading to Engineer's degree |
Beginning semester | winter term 2019/2020 |
Semester | 7 |
ECTS credits to win | 1 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Lecture | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Credit with grade |
Zapoznanie się z wiedzą na temat usług hotelarskich, gastronomicznych, związanych z agroturystyką oraz wykorzystaniem produktów regionalnych w promocji usług turystycznych.
Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie ekonomii i marketingu.
Treści programowe:
Wykłady:
1. Istota usług hotelarskich
2. Prawne aspekty działalności hotelarskiej
3. Podział usług hotelarskich i ich cechy
4. Klasyfikacja usług hotelarskich (podstawowe i dodatkowe)
5. Wymagania kategoryzacyjne
6. Usługi gastronomiczne w usługach turystycznych i hotelarskich
7.Trendy w hotelarstwie
8. Trendy w gastronomii
9. Agroturystyka i wykorzystanie spożywczych produktów regionalnych
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Na ocenę końcową składają się:
- obecność w trakcie wykładów,
- zaliczenie z oceną na podstawie kolokwium z treści prezentowanych w trakcie wykładów.
Oceną z przedmiotu jest oceną z kolokwium podsumowującego przedmiot.
1.Hotelarstwo. Podstawowe wiadomości. Milewska M., Włodarczyk B. Wydawnictwo PWE 2015
2.Hotelarstwo. Usługi - eksploatacja – zarządzanie. Panasiuk A., Szostak D. Wydawnictwo Naukowe PWN 2008
3.Prawo turystyczne. Nestorowicz M. Wyd. Wolters Kluwert. 2016
4.Agroturystyka. Przedsiębiorczość na obszarach wiejskich. Sikora J. Wyd. C.H. Beck .2012
Wybrane pozycje źródłowe z bieżącego piśmiennictwa polskiego i zagranicznego (wskazane przez wykładowcę)
Modified by dr inż. Anna Gawrońska (last modification: 14-04-2019 18:16)