SylabUZ
Course name | Professional practice |
Course ID | 01.3-WZS-ŻCZP-PZ |
Faculty | The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów |
Field of study | Human nutrition |
Education profile | practical |
Level of studies | First-cycle studies leading to Engineer's degree |
Beginning semester | winter term 2019/2020 |
Semester | 2 |
ECTS credits to win | 4 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Practical training | 120 | 8 | 120 | 8 | Credit |
Rozwijanie oraz konfrontacja nabytej w trakcie studiów wiedzy z rzeczywistością zawodową.
Bezpośrednie pozyskiwanie doświadczeń i praktycznej wiedzy.
Rozwijanie aktywności i przedsiębiorczości studentów.
Znajomość oraz zrozumienie roli zagadnień z zakresu podstaw żywienia człowieka, oraz podstawowych metod badania żywności.
Umiejętność rozwiązywania prostych zagadnień z zakresu żywienia człowieka oraz umiejętność doboru
podstawowych technik projektowania jadłospisu, przetwarzania, utrwalania i serwowania żywności.
Umiejętność doboru metod i narzędzi pomiarowych w zakresie podstawowych badań w zakresie oceny stanu odżywienia lub oceny żywności .
Wymagana w trakcie praktyki książeczka Sanepidu z ważnymi badaniami na nosicielstwo.
Zakres przedmiotowy praktyki wymaga zapewnienia studentowi możliwości uczestniczenia w poszczególnych pracach realizowanych przez zakład pracy a także zapoznanie z zakładowym regulaminem pracy, przepisami o bezpieczeństwie i higienie pracy oraz o ochronie tajemnicy państwowej i służbowe.
Praktyka powinna umożliwiać:
- z programami komputerowymi do układania jadłospisów,
- urządzeniami do badania i oceny jakości żywności,
- urządzeniami do oceny parametrów ciała, metodologią badań,
- uczestnictwo studentów w pracach (w zależności od miejsca prowadzenia praktyki) w zakresie poszczególnych etapów procesu przetwarzania surowców, badania i oceny jakościowej żywności czy też procesów zachodzących w ramach prac w firmach doradztwa dietetycznego, zakładach zbiorowego żywienia (także z zasadami działania poszczególnych urządzeń zainstalowanych w zakładzie pracy),
- zapoznanie się studentów z możliwością realizacji pracy dyplomowej związanej z działalnością firmy
w oparciu o analizę danych i potrzeb zgłaszanych przez firmę.
6. Student zobowiązany jest do przygotowania pisemnego raportu z przebiegu praktyki (prowadzenia dziennika praktyki) .
Praktyczne wykonywanie czynności zawodowych w wybranych zakładach pracy.
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Zaliczenie praktyki
Warunkiem zaliczenia studentowi praktyki jest przedstawienie prawidłowo wypełnionej i poświadczonej przez zakład pracy dziennika praktyk. W dzienniku praktyki należy zamieścić szczegółowe sprawozdanie z odbytej praktyki, dokumentujące opis przebiegu praktyki i zakresu wykonywanych podczas jej trwania ważniejszych czynności. Opiekun praktyk ze strony zakładu weryfikuje sprawozdanie pod kątem zgodności wykonanych zadań przez studenta i dokonuje oceny przebiegu praktyki a opiekun ze strony UZ weryfikuje sprawozdanie pod kątem zgodności wykonanych zadań przez studenta podczas praktyki z kierunkiem studiów.
Zwolnienie praktyki
Zgodnie z Regulaminem studiów Uniwersytetu Zielonogórskiego (§16, punkt 6):
Koordynator praktyk może zwolnić studenta z obowiązku odbycia praktyki i zaliczyć ją na podstawie:
1) dokumentu potwierdzającego wykonanie pracy zarobkowej lub pracy realizowanej w ramach wolontariatu, stażu, w tym również za granicą,
2) udziału studenta w obozie naukowym, w pracach badawczych, wdrożeniowych lub artystycznych (w przypadku profilu ogólnoakademickiego),
- jeśli osiągnięte efekty kształcenia odpowiadają założonym dla praktyki.
Modified by dr inż. Anna Gawrońska (last modification: 14-04-2019 18:39)