SylabUZ

Generate PDF for this page

Opieka żywieniowa w jednostkach oświatowych - course description

General information
Course name Opieka żywieniowa w jednostkach oświatowych
Course ID 01.0-WZS-ŻCZP-opiżyw-
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Human nutrition
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2019/2020
Course information
Semester 5
ECTS credits to win 3
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr inż. Agnieszka Maj
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 20 1,33 12 0,8 Credit with grade
Laboratory 10 0,67 6 0,4 Credit with grade

Aim of the course

Zapoznanie studenta z zasadami organizacji żywienia dzieci i młodzieży w placówkach edukacyjnych.

Prerequisites

Podstawowa znajomość chemii, biochemii i zasad prawidłowego żywienia.

Scope

  1. Podstawowe wymagania krajowych i unijnych przepisów prawnych dotyczących żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży szkolnej
  2. Zadania opiekuńcze placówek oświatowych, warunki korzystania ze stołówki szkolnej
  3. Omówienie metod ustalania opłat za posiłek wydany uczniowi szkoły
  4. Charakterystyka podstawowych zaleceń żywieniowych dla dzieci i młodzieży w wieku szkolnym.
  5. Zasady dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej oraz zasady systemu HACCP przy przyrządzaniu potraw w żywieniu zbiorowym
  6. Etapy żywieniowe u dzieci i młodzieży.
  7. Przedstawienie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty
  8. Oświadczenia żywieniowe dotyczące zawartości różnych dodatków, które podlegają ograniczeniom w środkach spożywczych i warunki ich stosowania
  9. Charakterystyka metod zwiększenia atrakcyjności posiłków dla dzieci
  10. Poszukiwanie metod szerzenia wiedzy o prawidłowym żywieniu dzieci i młodzieży

Teaching methods

Wykład

Metody podające:

  • wykłady informacyjne
  • wykłady problemowe

Ćwiczenia

Metody poszukujące:

  • ćwiczenia praktyczne

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Wykład

  • Obecność na zajęciach
  • Aktywność i inicjatywa na zajęciach
  • Przygotowanie pisemnej pracy końcowej

Ćwiczenia

  • Obecność na zajęciach
  • Aktywność i inicjatywa na zajęciach
  • Prezentacja wyników z części praktycznej - sprawozdania
  • Opanowanie podstawowych umiejętności praktycznych (laboratorium)

Zaliczenie przedmiotu ocena końcowa

  • Średnia arytmetyczna oceny z wykładów i oceny z ćwiczeń.

Recommended reading

Akty prawne dotyczące prawa żywnościowego
Woś Halina, Staszewska-Kwak Anna, Żywienie dzieci, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2013
pod red. prof. Hanny Szajewskiej, Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży, MP, Kraków 2017
Wójcik- Machejek Jolanta, Jadłospisy dla dzieci w wieku szkolnym, Medialex, Rybnik, 2019

Further reading

„Przegląd zmian w przepisach prawa żywnościowego styczeń 2019”, Merieux Nutri Sciences, 2019
Eugster Gabi,  Żywienie dzieci, Urban & Partner, Wrocław, 2018
Kupc Sandra, Receptury i jadłospisy dla dzieci przedszkolnych, Medialex, Rybnik, 2015

Notes


Modified by dr inż. Agnieszka Maj (last modification: 14-04-2019 10:22)