SylabUZ
Course name | Projektowanie nowych produktów prozdrowotnych |
Course ID | 01.0-WZS-ŻCZP-prproz- |
Faculty | The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów |
Field of study | Human nutrition |
Education profile | practical |
Level of studies | First-cycle studies leading to Engineer's degree |
Beginning semester | winter term 2019/2020 |
Semester | 5 |
ECTS credits to win | 3 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Lecture | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Credit with grade |
Laboratory | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Credit with grade |
Celem realizowanych zajęć jest wprowadzenie kursantów w zasady projektowania nowych produktów spożywczych. Student podczas zajęć poznaje metodologię projektowania i zasady tworzenia specyfikacji produktu.
Ukończony kurs z zakresu ogólnej i szczegółowych technologii żywności oraz żywienia człowieka, toksykologii i marketingu produktów spożywczych na poziomie studiów inżynierskich.
Podczas zajęć wykładowych studenci poznają podstawy procesu projektowania oraz metodologię pracy w oparciu o wymagania klienta/ konsumenta. Podejście procesowe do projektowania produktów spożywczych oraz zasady oceny efektów prac badawczo-wdrożeniowych. W trakcie zajęć teoretycznych prowadzony będzie cykl dyskusji problemowych mających na celu pobudzić studentów do samodzielnego zaprojektowania w formie opisowej nowego prozdrowotnego produktu spożywczego.
W trakcie zajęć laboratoryjnych studenci realizować będą projekt nowego prozdrowotnego produktu spożywczego w oparciu o wytyczne prowadzącego. Zajęcia będą składały się z następujących modułów:
Metody podające:
Ćwiczenia laboratoryjne.
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Wykład – warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen z kolokwiów pisemnych lub ustnych.
Ćwiczenia – warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen z cząstkowych kolokwiów z ćwiczeń laboratoryjnych.
Earle M., Earle R., Anderson A. Opracowanie produktów spożywczych podejście marketingowe WNT 2007 Warszawa
Świderski F. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna WNT 2006 Warszawa
Modified by dr inż. Anna Gawrońska (last modification: 18-04-2019 19:52)