Przekazanie teoretycznej i praktycznej wiedzy oraz wykształcenie umiejętności rozumienia zasad funkcjonowania hotelu w gospodarce rynkowej. Ukazanie zasad efektywnego gospodarowania zasobami w przedsiębiorstwie hotelarskim. Znajomość organizacji pracy w hotelarstwie. Zarządzanie majątkiem obiektów hotelarskich. Analizowanie zasad funkcjonowania przedsiębiorstw hotelarskich.
Wymagania wstępne
Podstawowe wymagania z zakresu podstaw ekonomii, zarządzania, ekonomiki turystyki i rekreacji
Zakres tematyczny
Wprowadzenie do treści dotyczących eksploatacji hotelu.
Cechy rynku usług hotelarskich i ich implikacje dla zarządzania hotelem.
Zespoły funkcjonalno-użytkowe w hotelu i ich potencjał usługowy.
Wskaźniki eksploatacyjne w ocenie efektywności zarządzania hotelem.
Gospodarowanie zasobami ludzkimi w hotelu. Elastyczne kształtowanie zatrudnienia. Obszary analizy zatrudnienia w hotelu. Jakość usług hotelarskich i metody jej oceny.
Bezpieczeństwo hotelu. Ochrona osób i mienia oraz polityka kredytowania nabywców.
Polityka cenowa w hotelarstwie.
Kosztowe formuły ustalania cen. Analiza cen w gastronomii – metoda inżynieryjna.
Yield management jako technika zarządzania przychodami w hotelu.
Koszty w działalności hotelarskiej. Kosztowe techniki wyznaczania cen usług hotelarskich.
Planowanie zysku w hotelu. Analiza koszt – wielkość sprzedaży – zysk.
Standardowy System Rachunkowości Hotelowej i jego wykorzystanie w zarządzaniu hotelem. Analiza CVP w planowaniu zysku w hotelu.
Scenariusze rozwoju sektora HoReCa.
Metody kształcenia
Wykład multimedialny z elementami konwersatorium
Dyskusja dydaktyczna
Studia przypadków
Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się
Opis efektu
Symbole efektów
Metody weryfikacji
Forma zajęć
Warunki zaliczenia
Zaliczenie przedmiotu na ocenę na podstawie oceny z ćwiczeń/laboratoriów (40%) i oceny z egzaminu (60%)
Literatura podstawowa
Hotelarstwo: usługi – eksploatacja – zarządzanie, red. A. Panasiuk, D. Szostak, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2008.
Skuteczne prowadzenie obiektu hotelarskiego i gastronomicznego, red. R. Gałecki, Verlag Dashofer, Warszawa 2000.
P. Harris, Planowanie zysku w hotelarstwie, PWN, Warszawa 1995.
R. Kotaś, S. Sojak, Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii, PWN, Warszawa 2009.
T. Knowles, Zarządzanie hotelarstwem i gastronomią, PWE, Warszawa 2001.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Korzystając z niniejszej strony, wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej.