SylabUZ

Generate PDF for this page

General Food Technology - course description

General information
Course name General Food Technology
Course ID 01.3-WZS-ŻCZP-OTŻ
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Human nutrition
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2020/2021
Course information
Semester 3
ECTS credits to win 6
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr hab. inż. Tomasz Zięba, prof. UZ
  • dr inż. Anna Gawrońska
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 30 2 18 1,2 Exam
Laboratory 30 2 18 1,2 Credit with grade

Aim of the course

Poznanie  głównych kierunków przetwórstwa rolno-spożywczego. Wprowadzenie studentów w podstawy technologii żywności, rodzaju stosowanych operacji jednostkowych, wykorzystania maszyn i urządzeń oraz poszczególnych procesów. Poznanie sposobów utrwalania wytworzonej żywności oraz utylizacji powstałych produktów odpadowych.

Prerequisites

Przedmioty poprzedzające:  matematyka, fizyka, chemia, mikrobiologia, analiza żywności.

Scope

Przemysł spożywczy - jego organizacja i struktura w Polsce, ogólne zadania przemysłu spożywczego; jakość żywności i surowców służących do jej produkcji; operacje i  niezłożone procesy stosowane w przetwórstwie, utrwalanie i przechowywanie w produkcji przemysłowej i ich wpływ na wartość biologiczną, funkcjonalną i organoleptyczną żywności; metody utrwalania żywności, pomocnicze materiały i techniki w technologii żywności; technologie produktów ubocznych; produkty odpadowe przemysłowej produkcji żywności i metody ich utylizacji.

Teaching methods

metody podające: wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych

metody poszukujące: laboratorium technologiczne: ocena surowca i produktu spożywczego, praktyczne wykorzystanie operacji jednostkowych w przetwarzaniu żywności

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Warunkiem przystąpienia do egzaminu jest uzyskanie pozytywnej oceny z laboratorium. Ocena końcowa stanowi średnią ważoną oceny z laboratorium (waga 0,4) oraz egzaminu (waga 0,6).

Recommended reading

Ogólna technologia żywności, Pijanowski E., Dłużewski M., Dłużewska A., Jarczyk A. WNT 2

Further reading

Ogólna technologia żywności, cz.1, red. Bednarski W., Wyd. ART Olsztyn1996

Notes


Modified by dr Justyna Korycka - Korwek (last modification: 28-04-2020 11:49)