SylabUZ
Course name | Basics of dietetics in internal diseases |
Course ID | 01.3-WZS-ŻCZP-PDCHW |
Faculty | The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów |
Field of study | Human nutrition |
Education profile | practical |
Level of studies | First-cycle studies leading to Engineer's degree |
Beginning semester | winter term 2020/2021 |
Semester | 7 |
ECTS credits to win | 5 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Lecture | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Exam |
Class | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Credit with grade |
Celem przedmiotu jest nabycie wiedzy i umiejętności praktycznych w zakresie postępowania dietetycznego wobec osób chorych, ze szczególnych uwzględnieniem chorób wewnętrznych.
Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie żywienia człowieka i dietetyki.
Podział i charakterystyka diet leczniczych. Postępowanie dietetyczne w przypadku chorób różnych odcinków przewodu pokarmowego, choroby trzustki i wątroby, choroby nerek, choroby autoimmunologiczne, choroby zakaźne. Żywienie przygotowawcze przy i po operacjach bariatrycznych*. Żywienie w wadach układu pokarmowego i wdrażanie w nich żywienia do i pozajelitowego*. Planowanie i obliczanie diet dla osób chorych. Przygotowywanie zaleceń żywieniowych. Praktyczne przygotowywanie posiłków zgodnie z zaleceniami diety dla osób chorych. Żywienie do jelitowe i pozajelitowe
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest zdanie egzaminu w formie testu z pytaniami zamkniętymi i otwartymi. Warunkiem przystąpienia do egzaminu jest zaliczenie ćwiczeń z przedmiotu (sformułowanie zaleceń żywieniowych oraz obliczenie diet dla osób chorych, a także praktyczne przygotowanie posiłków zgodnie z zaleceniami żywieniowymi).
Wybrane pozycje źródłowe z bieżącego piśmiennictwa polskiego i zagranicznego (wskazane przez wykładowcę)
* W sylabusie wprowadzono treści dotyczące zagadnień z zakresu:1. Żywienia dojelitowego 2. Żywienia pozajelitowego 3. Opieki metabolicznej nad pacjentem z chorobami autoimunologicznymi 4. Opieki metabolicznej nad pacjentem bariatrycznym nabytych podczas studiów podyplomowych Żywienie kliniczne i opieka metaboliczna na Uniwersytecie Jagielońskim w ramach projektu "Zintegrowany program kształcenia na Uniwersytecie Zielonogórskim" współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach osi priorytetowej:III. Szkolnictwo wyższe dla gospodarki i rozwoju, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój, Działanie 3.5 Kompleksowe programy szkół wyższych.
Modified by dr inż. Anna Gawrońska (last modification: 16-04-2020 18:15)